Канада премиер

Канадският премиер Стивън Харпър настоя пред китайските си партньори за освобождаване на практикуваща духовния метод Фалун Гонг, по време на участие във форум в Китай за икономическо сътрудничество в азиатско-тихоокеанския регион. Информацията бе потвърдена от представители на канадското правителство.

Става въпрос за Чън Инхуа, държана в китайски затвор от март тази година заради своите убеждения.

Майката на Чън, Хуан Дзинлин, живее в канадския град Калгари. Именно тя се обръща за помощ към кабинета на премиера месец преди форума в Китай.

“Служител на посолството на Канада в Пекин се свърза с мен на 20 ноември, за да ме информира, че премиерът е повдигнал въпроса за освобождаването на дъщеря ми по време на среща с представители на китайското правителство”, заяви Хуан.

Представителят на посолството също я информирал, че премиерът Харпър е предоставил на китайския външен министър Уан И списък с имената на незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг.

Хуан алармира канадските власти няколко дни след ареста на Чън от полицията в Шъдзяджуан, провинция Хъбей. Канадското консулство изпраща свой служител на съдебния процес срещу дъщеря ѝ на 21 август 2014 г., но не е допуснат да присъства.

Чен Инхуа е само една от жертвите на преследването на медитативната практика Фалун Гонг, което продължава вече 15 години.

През 90-те години на миналия век практиката набира невиждана популярност сред китайския народ. Принципите Истинност, Доброта и Търпение в съчетание с пет медитативни упражнения привличат между 70 и 100 милиона симпатизанти.

Заради нетърпимостта на режима към големи независими групи и желанието да упражнява идеологически контрол над населението на Китай, държавният и партиен лидер Дзян Дзъмин нарежда национална кампания за изкореняване на Фалун Гонг на 20 юли 1999 г.

Практиката е подложена на масирана атака от държавните медии и пропаганден апарат, а нейните последователи са масово арестувани, изтезавани и дори убивани в затвори, центрове за промиване на съзнанието и трудови лагери, където са принуждавани да извършват робски труд.

Според Хуан, дъщеря ѝ е подлагана на изтезания. „Закопчавали са я с белезници и провесвали от тавана.“

Но Хуан е най-силно разтревожена от факта, че на дъщеря ѝ са взимани кръвни проби.

„След като се запознах с информацията за насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, съм силно притеснена, че може да я убият, за да продадат органите ѝ“, казва майката по време на пресконференция пред китайското консулство в Калгари на 4 ноември.

От 2006 г. насам правозащитни организации докладват за принудително отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай и по-специално от практикуващи Фалун Гонг. Правителствата на редица държави официално призовават Китай за прекратяване на тази нова форма на геноцид, а други са приели закони, ограничаващи трансплантация на органи, придобити от недоброволен донор.

На арестувани практикуващи Фалун ГОнг в китайски трудови лагери и затвори често са вземани кръвни проби и провеждани медицински прегледи. Според експерти, това се прави, за да се установи съвместимостта на органите на дисидентите с тези на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

През последните 15 години, канадското правителство неотменно заявява своята позиция в защита на човешките права и оказва помощ на практикуващи Фалун Гонг, станали жертви на преследването. Представители на правителството многократно призовават китайския режим за прекратяване преследването на Фалун Гонг. Премиерът Харпър често повдига въпроса пред китайски колеги и по време на международни срещи за човешките права на най-високо равнище.


 

Този уебсайт използва cookies