санкции противопоставяне САЩ Китай

Законът Магнитски за глобална отговорност по въпроса за човешките права, който беше приет от Конгреса на САЩ на 8 декември 2016 г., има за цел да служи като предупреждение за нарушителите на човешките права по света.

Законът позволява на президента да отказва визи за САЩ и да замразява активи в САЩ на нарушители на човешките права и корумпирани чуждестранни служители. Много китайци, които са били въвлечени в корупция и/или престъпления срещу човечеството, като отнемане на органи от затворници на съвестта, могат да попаднат под ударите на този закон.

Много от тях имат бизнеси в САЩ и са прехвърляли активи към САЩ и други западни държави, за да не бъдат разкрити.

Тези хора извършват престъпленията си в Китай и се радват на уредбите в САЩ и в останалия свят. Остава да се види, колко дълго правните държави ще продължат да позволяват тези дейности.

На 20 април 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до председателите на Камарата и Сенатската комисия за финанси и съдебна система, Комисията за външни работи и финансови услуги и Сенатската комисия за чуждестранни отношения и банкиране, настаняване и външни работи.

Към писмото, президентът Тръмп прилага първоначален доклад за прилагането на този закон. Докладът, съставен от Държавния департамент, Хазната и други свързани изпълнителни служби и агенции, "очертава административна подкрепа по този важен закон и ясно заявява решителност за неговото пълно и цялостно прилагане".

В писмото Тръмп казва още: "Както се посочва в доклада, моята администрация активно идентифицира хора и организации, за които се отнася законът, и събира необходимите доказателства за прилагането му. През следващите седмици и месеци, отговорните агенции ще проведат цялостни проверки, които да гарантират, че изпълняваме своя ангажимент да държим отговорни нарушителите на човешките права и лица, свързани с корупция... С прилагането на този закон САЩ ще продължи да играе водеща роля в опазването на основните човешки права и ще продължи да управлява по стабилен и прозрачен начин."

Законът може да бъде лоша новина за онези, които са въвлечени в преследването на Фалун Гонг в Китай.

Според статистика, публикувана на Minghui.org, световния уебсайт на Фалун Гонг, 4103 последователи на духовния метод са били изтезавани до смърт заради отказ да се откажат от убежденията си, а стотици хиляди са изпратени в затвори и трудови лагери от началото на преследването през 1999 г.

Преследването, инициирано и ръководено лично от бившия лидер на комунистическата партия в Китай Дзян Дзъмин, няма законова основа. Според настоящите китайски закони, практикуването на Фалун Гонг е законно.

За да прокара политика на преследване, Дзян Дзъмин поощрява корупцията сред правителствените служители. Редица ключови извършители на преследването, включително Джоу Юнкан и Бо Силай, тайно депозират част от богатството си в чужбина.

За да подпомогнат прилагането на закона, последователите на Фалун Гонг активно събират доказателства срещу тези извършители и са готови да ги предоставят на Държавния департамент на САЩ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies