изслушване Конгрес САЩ

Във връзка с продължаващото преследване на политически дисиденти и правозащитници в Китай, активисти говориха пред Изпълнителната комисия на Конгреса на САЩ за Китай, по време на публично изслушване на 28 юни 2017 г. Те призоваха правителството на САЩ да заеме твърда и открита позиция спрямо Пекин, тъй като режимът има "дебела кожа".

Изслушването модерира сенатор Крис Смит, който е и председател на Комисията. Той говори за опитите на Конгреса на САЩ да помогне на преследвани дисиденти и за многобройните сведения за "ужасяващи и садистични изтезания и похищения на китайски адвокати и правозащитници".

Пред Комисията свидетелства Ся Чуню, син на китайския правозащитен адвокат Ся Лин, който в момента е в затвора. Синът разказа как агенти по сигурността в Китай заплашват семейството му да не води кампания за освобождаване на баща му. Ся Чуню, който е понастоящем студент в САЩ, е събрал 90 000 подписа в подкрепа освобождаването на Ся Лин.

Сенатор Марко Рубио, съпредседател на Комисията, попита активистите дали е добра идея правителството на САЩ да изрази пред китайското правителство безпокойство от нарушаването на човешките права дискретно и на четири очи, с надеждата, че по този начин дисидентите да бъдат третирани по-добре и освободени по-скоро.

Терънс Халидей, директор на Центъра за законност и глобализация към Американската правна фондация, отвърна, че, базирайки се на опита си с китайски правозащитници, "е без всякакво съмнение, че с китайския режим трябва да се говори открито и китайското правителство трябва да бъде публично разкритикувано".

Според Халидей, когато има международен призив за освобождаване или новини относно дисидент хвърлен в затвора, отношението към него/нея забележително се подобрява. "Китайското правителство има много дебела кожа", заяви Халидей.

Изпълнителната комисия на Конгреса на САЩ за Китай е прочута с откритата си критика срещу нарушаването на човешките права, преследването на религиозни и етнически малцинства и засиления контрол на Китай в Хонконг. През последните няколко години, подходът на Комисията рязко контрастира с водената от администрацията на президента Обама политика на тиха и дискретна комуникация с режима в Китай, по въпросите на човешките права.

Според Комисията и правозащитни активисти, единственият начин китайският режим да бъде държан отговорен за нарушенията на човешките права е чрез публично разобличаване на престъпленията им пред света.

"Китайското правителство не иска да губи имиджа си", каза Сяожун Ли, независим изследовател, който свидетелства по време на изслушването.

Крис Смит добави, че лидерството на САЩ е по-важно от всякога, особено спрямо Китай, тъй като растящата икономика на Китай и досегашните дипломатически усилия са успели единствено да притъпят глобалната критика към ширещите се репресии там.

"Не можем и няма да забравим хората в Китай, които смело търсят свобода, справедливост и изконните права, които всички споделяме", заяви Крис Смит.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies