Конгрес Капитолия САЩ

Конгресмени, председатели на комисии в Конгреса на САЩ и представители на религиозни и правозащитни организации се събраха на Капитолийския хълм в американската столица Вашингтон на 20 юли 2017 г., за да подкрепят събитие отбелязващо 18-годишните усилия за прекратяване репресиите срещу духовния метод Фалун Гонг в Китай.

Конгресмен Илеана Рос-Лейтинен, представител на Републиканската партия от щата Флорида, заяви: "Последователите на Фалун Гонг са подложени на широкомащабно следене, произволни арести, затвор и мъчения. И въпреки всички усилия на Китай, насочени към прикриване на истината, има основателна причина да вярваме, че практиката на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг продължава и днес."

Рос-Лейтинен цитира резолюция 343 на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, която изразява загриженост относно "достоверните данни за системно отнемане на органи от затворници в Китай, извършвано с одобрението на държавата", и призова за незабавно спиране на преследването на Фалун Гонг от комунистическия режим.

Конгресмен Дейна Рорабакър, републиканец от щата Калифорния, заяви, че симпатизантите на Фалун Гонг, присъстващи на митинга и живеещи в комунистически Китай, заслужават специална благодарност.

"Фалун Гонг спасява света от силите на злото", каза Рорабакър и добави, че Китай е под контрола на "гангстерска клика", която потиска народа на своята страна и заплашва целия свят.

Представителят на Калифорния каза още, че мирните действия на Фалун Гонг "ни припомнят" престъпните намерения на китайския режим, чиято опасност не е осъзната от много хора в САЩ, и към нея те се отнасят с безразличие.

"Добрите хора в Америка са солидарни с вас. Ние ще спечелим тази битка за човечеството и ще направим света по-добър", приключи речта си Рорабакър.

Демократът от щата Ню Джърси, конгресмен Доналд М. Пейн-младши, изрази особена загриженост във връзка с усилията на китайските власти да "трансформират" последователи на Фалун Гонг чрез промиване на съзнанието.

"Тези усилия достигнаха връхна точка: хиляди последователи на Фалун Гонг са в затвори, центрове за задържане, трудови лагери и са държани там в ужасяващи условия само заради техните убеждения."

Пейн заяви, че правителствата не бива да налагат вяра и убеждения на своите граждани: "Неразбираемо и неприемливо е да се държат с хората по такъв жесток, нечовешки и унизителен начин."

Републиканецът от щата Пенсилвания, конгресмен Кийт Ротфъс изрази възхищение от мирните усилия на симпатизантите на Фалун Гонг във Филаделфия, за прекратяване на преследването.

Ротфъс каза, че привържениците на Фалун Гонг искрено следват трите принципа "Истинност, Доброта, Търпение" и добави: "Хората, които срещнах по време на събитието, и в продължение на много години, наистина носят тези ценности.Те отговарят по мирен начин на нарушаването на човешките права в Китай."

Съветникът по външна политика Рейчъл Уогли, която говори от името на конгресмен Ан Уогнър от щата Мисури, заяви: "Сигурни сме и се надяваме, че администрацията на президента Тръмп ще води политика, ориентирана към човешките права и ще отчете злоупотребите в Китай, особено спрямо Фалун Гонг."

Уогли завърши речта си, рецитирайки на китайски език: "Фалун Дафа е добро! Спрете преследването!"

Извършителите да бъдат изправени на съд

Д-р Даниел Марк, председател на Американската комисия за международни религиозни свободи, заяви, че от създаването си, Комисията ежегодно препоръчва на Държавния департамент на САЩ да включи Китай в списъка на "държавите, предизвикващи особена загриженост" като един от най-големите нарушители на свободата на убежденията в света.

"Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг е съставила списък с над 76 000 извършители на репресии спрямо последователи на Фалун Гонг в Китай. Много от тези извършители са държавни китайски служители или са свързани с правителството", добави Марк.

Марк благодари на Конгреса на САЩ за предложените "инструменти за проследяване на хора, извършили престъпления, подобни на преследването на Фалун Гонг в Китай."

И даде за пример закона Магнитски, който позволява на правителството на САЩ да санкционира отделни хора, които нарушават религиозните свободи на своите граждани, вместо цели правителства.

Робърт Хърман, вицепрезидент на Фрийдъм Хаус, подчерта значението на религиозната свобода, особено в САЩ.

"Свободата на религията е заложена в американската ДНК. Тя е част от нашето наследство и един от стълбовете на нашата демократична система. Историята на Фалун Гонг в Китай не е само история на жертвите на едно ужасно преследване. Това е история на непоколебимата вяра, смелост и постоянство на последователите на Фалун Гонг, които са причина за разобличаване на репресиите в Китай", каза Хърман.

Хърман каза още, че правителството на САЩ трябва да използва закона Магнитски като инструмент за изправяне на извършителите на съд.

Дейвид Кливлънд, старши адвокат от Католическата благотворителна организация със седалище Вашингтон, сподели, че е шокиран от факта, че Китай използва последователи на Фалун Гонг като "жива банка с органи".

Адвокатът отбеляза, че американските медицински университети трябва да спрат да обучават лекари трансплантолози от Китай. Също предложи, улицата пред китайското посолство в столицата Вашингтон да бъде преименувана на "Фалун Гонг Плаза".

Администрацията на Тръмп да помогне

Д-р Т. Кумар, директор за международни дейности на Амнести Интернешънъл, нарече членовете на Фалун Гонг "мирни хора".

Кумар призова администрацията на Тръмп да повдигне въпроса за Фалун Гонг при срещи с китайското правителство.

Фейт МакДонъл, директор на програми за религиозни свободи в Института за религия и демокрация, изрази възхищение от твърдостта на последователите на Фалун Гонг.

"Оцелях по време на пожара, защото огънят в мен гореше по-ярко, от колкото около мен", цитира МакДонъл известната фраза. "Последователите на Фалун Гонг са преминали през огъня на комунистическото потисничество и насилие благодарение на огъня вътре в тях."

Дан Феферман, президент на Международната коалиция за религиозна свобода, се обърна в речта си към администрацията на президента Тръмп.

"Обръщам се към президента Тръмп с молба да използва личното си влияние, за да спре преследването на Фалун Гонг! Президент Тръмп, говорете с новите си китайски приятели за правата на Фалун Гонг!"

Д-р Линда Лагеман от Гражданската комисия за правата на човека разказа как китайски психиатри поставят фалшива диагноза с психично заболяване на последователи на Фалун Гонг, за да оправдаят лишаването им от свобода. Един пример, който издава истинските им намерения, е измислената диагноза "делюзия за трансформиране".

"Последователите на Фалун Гонг са инжектирани насилствено с психотропни лекарства, бити са с електрошок, лишавани от сън и връзвани в статично положение за дълги периоди от време."

Според Лагеман, Международният наказателен съд трябва да се намеси, тъй като "тези нечовешки зверства изискват незабавни действия".

Активистката добави, че Международният наказателен съд може да преследва лекари психиатри и служители на съда, за престъпления срещу човечеството.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies