адвокат Китай Гао Джишън

Световноизвестният китайски правозащитен адвокат Гао Джишън, който е под домашен арест от три години насам, изненадващо е изчезнал от дома си на 13 август 2017 г., и към момента няма информация за местонахождението му.

Съпругата му, Гън Хъ, която живее в САЩ, потвърди изчезването на Гао пред телевизия Ню Тан дайнъсти Телевижън (NTD).

Гън обяснява, че е направила безуспешни опити да се свърже по телефона със съпруга си на 13 август. Все пак успяла да говори с по-големия му брат, Гао Джъи, който я информирал, че Гао е изчезнал същата сутрин.

"Братът на Гао отишъл до дома му около 8 часа сутринта, за да закусят заедно", разказва Гън пред репортер на NTD. "Повикал няколко пъти, но Гао не излязъл на вратата. Братът на Гао влязъл в къщата и видял, че вътре няма никого. Докладвал това в полицията към 9 часа сутринта. Местни полицаи започнали издирване на Гао из близките планини."

Засега Гън няма новини от съпруга си. Отново се опитала да се свърже с брат му, но този път не успяла.

"Силно съм притеснена. Живея в САЩ от осем години. Въпреки това не се чувствам спокойна и свободна. След 'освобождаването' на Гао от затвора и поставянето му под домашен арест преди три години, китайската комунистическа партия не му позволява да посети зъболекар, който да лекува зъбите му. Почти всичките му зъби са изпадали. Когато видя храня, винаги мисля за зъбите му. Изобщо не се чувствам спокойна", обяснява съпругата.

Зъбите на Гао започват да се клатят и да го болят в резултат на дълги години изтезания в затвора.

Гън бегло си спомня, че последно е говорила с Гао около 11 август.

Според нея, китайската комунистическа партия не е приключила с преследването на семейството ѝ в Китай. Китайските власти са конфискували личните документи на семейството на сестра ѝ и са им забранили да напускат родния си град. Гън се страхува да се обади на семейството си, за да ги предпази от евентуален тормоз.

Гао изчезва седмица, след като дава рядко интервю за телевизия NTD, на 7 август по телефона. В него той казва, че всички в Китай са изгубили свободата си и живеят в своеобразен затвор.

"В Китай, 1,3 милиарда души са под домашен арест, не само аз. За човешката природа, за човешките права, за човечността и за небесните подредби, това е затвор. Най-голямото ми желание е да променя тази система на злото, за да може китайският народ да живее нормален живот и Китай да се завърне към това да бъде нормална цивилизация", казва адвокатът, известен с прозвището "съвестта на Китай".

Изчезването му се случва и в навечерието на 19-ия партиен конгрес тази есен, период в който партията е изключително чувствителна.

От топ адвокат до дисидент

В началото на кариерата си, Гао е провъзгласен от Министерството на правосъдието на Китай за един от топ 10 най-добри адвокати в страната. Християнин по вяра, Гао влиза в конфликт с комунистическия режим, когато започва да предоставя правна защита на последователи на Фалун Гонг, една от най-големите духовни общности, преследвани в Китай.

Китайските сили за сигурност за първи път увеличават наблюдението на Гао, след като той публикува отворено писмо да китайското правителство, в което осъжда преследването на Фалун Гонг. Официално е арестуван през 2006 г.

През следващите осем години, Гао е хвърлян в и освобождаван от затвора многократно. Там го изтезават по същия начин, по който измъчват последователи на Фалун Гонг – с лишаване от сън, жестоки побои и удари с електрошок.

През 2014 г. Гао е освободен от затвора, но е поставен под домашен арест в родния си град в провинция Шаанси.

Заради постоянния тормоз, съпругата и децата на Гао напускат Китай през 2009 г. и от тогава живеят в САЩ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies