съвестта на Китай Гао Джишън

След напрегнати три седмици, през които световноизвестният правозащитен адвокат Гао Джишън беше в неизвестност, брат му най-после научи, че са го задържали властите в Пекин.

Гао изчезна на 13 август 2017 г. от дома си в китайската провинция Шаанси, където живееше под домашен арест. Оттогава няколко негови роднини, включително по-големият му брат Гао Джъи, са викани в полицията.

На 6 септември Гао Джъи научава, че брат му е в Пекин.

"Сега имам новини. Отвели са го в Пекин. Определено е в ръцете на [китайския режим]. Не знаем повече. Това е всичко, което знаем", е казал братът на съпругата на Гао, Гън Хъ, която понастоящем живее в Калифорния, САЩ.

На 6 септември Гън Хъ потвърди новината пред телевизия Ню Тан Дайнъсти Телевижън (НТД ТВ).

По думите на Гън, братът е "научил новината чрез запитване".

Повишена чувствителност на режима

Арестът на Гао се случва преди 19-ия конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), който ще се състои през октомври. Периодът преди конгрес винаги е извънредно деликатен за управлението на комунистическата партия в Китай. Характеризира се с увеличаване броя на арестите по повод събития и годишнини, които комунистическият режим счита за чувствителни.

Преди години, китайското министерство на правосъдието обявява Гао за един от топ 10 китайски адвокати. Гао, който е християнин, влиза в конфликт с комунистическия режим, когато започва да предоставя правна помощ на последователи на Фалун Гонг – най-голямата духовна общност, преследвана в Китай.

Гао е номиниран три пъти за Нобелова награда за мир, и често е наричан "съвестта на Китай".

Китайските тайни служби за първи път поставят Гао под наблюдение, след като той изпраща отворени писма до върховното китайско ръководство, в които заклеймява преследването на Фалун Гонг. През 2006 г. го арестуват официално.

Гао прекарва следващите осем години в и извън затвора, където е подложен на изтезания, на каквито са подложени и последователите на Фалун Гонг – лишаване от сън, жестоки побои, удари с електрошокови палки и пробождане на гениталиите с клечки за зъби.

През 2014 г. Гао е освободен от затвора, но е поставен под домашен арест.

Зъбите на Гао се разклащат от дългогодишните изтезания, но не му е позволено да потърси медицинско лечение. В резултат на това, през последните три години той не може да консумира твърди храни.

Подкрепа от китайски дисиденти

След като научи за задържането на Гао, неговият приятел и правозащитен активист от Пекин, Ху Дзя, изрази загриженост за здравето му.

"Китайският режим трябва да ни увери, че Гао е в добро здраве", каза Ху Дзя пред НТД ТВ. "Настояваме [ККП] да позволи на Гао да се погрижи за здравето си, включително да му даде достъп до зъболекар и други медицински услуги."

Ху Дзя разпространи новините за ареста на Гао и в Туитър.

Застъпническата група "Приятели загрижени за Гао Джишън" изрази тревога за здравето и безопасността на Гао.

"Пън Мин умря в затвора и неговите органи бяха извадени", гласеше постинг на групата в Туитър на 3 септември. "Лиу Сяобо, Хуан Ци и Ян Тиеншуей бяха тежко болни в затвора и не им позволиха медицинско лечение. Имаме причини да се тревожим за безопасността на Гао и за възможността подобно нещо да се случи и с него. Призоваваме правозащитните организации да насочат внимание към адвокат Гао Джишън и да настояват китайският комунистически режим да се отнася добре с него и с поддръжниците му в Китай."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies