сенатор САЩ Капитолия

Капитолийският хълм в столицата Сакраменто на американския щат Калифорния, стана свидетел на 31 август 2017 г. на митинг изпълнен с емоционални речи, призоваващи за подкрепа на резолюция SJR 10, обявяваща се за прекратяване преследването на китайския духовен метод Фалун Гонг.

На 29 август, резолюцията бе приета единодушно от щатската законодателна комисия. Но на 1 септември, щатският сенат гласува връщане на резолюцията обратно в процедурната комисията, по този начин ефективно блокирайки гласуването ѝ в сената.

Външна намеса

Действието изглежда е в резултат на намеса на китайския режим в дейността на американското правителство.

Отново на 1 септември, сенатори са получили по електронната поща заплашително писмо от китайското консулство в Сан Франциско.

"Бихме желали спешно да привлечем вниманието Ви към гласуването на SJR-10", гласи писмото. "Резолюцията може дълбоко да накърни взаимоотношенията между щата Калифорния и Китай."

Писмото изтъква огромните обеми търговия между Китай и Калифорния, големия брой туристи от Китай, посещаващи щата и факта, че Китай е най-големият източник на чуждестранни студенти, учещи в местни университетите.

Писмото продължава, като в прав текст съветва законодателите да не подкрепят резолюцията, "за да не саботират дружбата и устойчивото развитие на отношенията между Китай и Калифорния".

Авторът на резолюцията, сенаторът от републиканската партия, Джоел Андерсън, е наясно, че официално осъждане на нарушенията на човешките права в Китай няма да е лесно.

"Гордо стоя тук с всички вас, за да осъдим китайското правителство за преследването на Фалун Гонг" каза Андерсън по време на митинга на 31 август. "Необходим е голям кураж, за да се изправиш пред една от най-великите нации в света, Китай, и да я призовеш да спре отнемането на органи и геноцида срещу Фалун Гонг. Заедно, ние правим първите стъпки да защитим свободата и човешките права."

Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика с медитативни упражнения и морални принципи: Истинност, Доброта, Търпение. Представена публично за пръв път в Китай през 1992 г., практиката се разпространява бързо из цялата страна, като към 1999 г. има между 70 и 100 милиона последователи.

Страхувайки се от популярността на Фалун Гонг – броят на последователите надвишава този на членовете на комунистическата партия – тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин забранява практиката и впряга цялата система за сигурност, медии и правораздавателна система в преследване, което продължава и днес.

Насилствено отнемане на органи

Преследването на Фалун Гонг в Китай е често окачествявано като геноцид. Сенатор Андерсън използва именно тази дума по време на събитието в Сакраменто.

"През Втората световна война, имаше хора, които отричаха Холокоста и казваха, че той не съществува. Сега всички знаем, че Холокоста се е случил и милиони евреи са изгубили живота си. Няма да стоим отстрани и просто да гледаме как милиони последователи на Фалун Гонг също губят живота си."

"Ако сте убедени и вярвате, че никой не бива да бъде преследван или убиван заради органите си, тогава свържете се със своите представители в сената и им кажете, че трябва да спрат геноцида в Китай", заяви сенатор Андерсън във връзка с твърденията, че последователи на Фалун Гонг са убивани в китайски държавни болници, с цел органите им да бъдат продавани на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

През юли 2006 г., бившият канадски държавен секретар на Канада за Азиатско-Тихоокеанския регион Дейвид Килгор и международният правозащитен адвокат Дейвид Матас публикуваха доклада "Кървава реколта". Докладът потвърждава твърденията, че китайски държавни институции "отнемат органи от живи последователи на Фалун Гонг, убивайки ги в процеса.

През 2016 г. Килгор и Матас обединиха усилията си с Итън Гутман, автор на "Клането: Масови убийства, отнемане на органи и тайното разрешение на Китай на проблема с дисидентите", и публикуваха обновен доклад със заглавие "Кървава реколта/Клането".

Документът от 680 страници представлява щателно разследване на програмите за трансплантации на стотици болници в Китай, позовавайки се на медийни доклади, официална пропаганда, медицински списания, уебсайтове на болници и голямо количество изтрити уебсайтове, чието съдържание може да се прочете в онлайн архивите.

Авторите анализират доходите на болници, броя легла, процента на заетост, хирургическия персонал, програмите за обучение, държавното финансиране и т.н., като заключават, че Китай извършва между 60 000 и 100 000 трансплантации на година, при условие, че официалните твърдения на режима са за 10 000 трансплантации на година.

Авторите откриват, че повечето органи идват основно от последователи на Фалун Гонг; жертви на този нов вид геноцид са и други затворници на съвестта като тибетци, уйгури и християни.

Призив за действие

В текста на резолюцията се казва:

"Законодателните органи на щата Калифорния изразяват подкрепа към продължаващата 18 години мирна съпротива на последователите на Фалун Гонг срещу преследването; тя е пример за безкомпромисни смелост и човешки дух;

Законодателните органи осъждат организираното от държавата преследване на Фалун Гонг в Китайска Народна Република или къде да е другаде;

Законодателните органи настояват президента и Конгреса на САЩ да осъдят всяко организирано от държавата преследване на Фалун Гонг в Китайската Народна Република или къде да е другаде."

Освен Андерсън, в съставянето на SJR 10 участват още четирима членове на щатската асамблея: демократите Адрин Назарян и Кристина Гарсия, и републиканците Ранди Вьопел и Том Лаки.

Вьопел говори по време на митинга, като изтъкна важността на резолюцията и посланието ѝ към китайския режим.

"Заставаме срещу тези репресии. Заставаме срещу режим, който иска да контролира съзнанията и телата на своя собствен народ", заяви Вьопел. "Отнемането на органи е свързано с огромни средства; това е една незаконна икономика. Това е чисто зло и се обявявам срещу него с всички сили."

Том Лаки сподели надежда, че хората в Калифорния ще се обединят срещу тези престъпления.

"Невъобразимо е, че кое да е правителство би одобрило подобна зла практика. Тези хора са извън контрол. Трябва да окажем натиск за промяна на политиката в Китай и да спасим тези хора."

Кръвни проби и изтезания

Трима последователи на Фалун Гонг, живеещи в Калифорния, разказаха как са били арестувани, подлагани на промиване на съзнанието и изтезавани, само за да се откажат от убежденията си.

Те описаха как, докато са държани в трудови лагери, от затворници от Фалун Гонг често са вземани кръвни проби и са им правени кратки медицински прегледи – странен факт, предвид, че режимът очевидно не се интересува от здравето на редовно изтезавани затворници. Според тях, тези тестове са за целите на поддържане на банка с живи донори на органи.

Дейвид Шу е софтуерен инженер от Китай. Негов приятел е изтезаван до смърт в затвора през 2011 г. През април 2016 г. Шу вярва, че е дошъл и неговият ред.

Полицаи го похищават от дома му и го отвеждат в център за промиване на съзнанието, където понася жестоки изтезания. Най-страховитите моменти за него са, когато му вземат кръв. Той знае за отнемането на органи от последователи на Фалун Гонг и е ужасно изплашен за живота си. Обявява 18-дневна гладна стачка, преди да бъде освободен.

Бяга в САЩ, но тревогите му не спират.

"Трудно ми е да намеря покой в сърцето си, защото има толкова много последователи на Фалун Гонг в затворите в Китай."

Подобна на неговата история преживяват Дзие Ли и Йоланда Яо. Двете споделиха смразяващи истории за затвори, изтезания и странни кръвни тестове. Те са станали свидетели на безмилостни побои над свои съмишленици, които по-късно изчезват.

Яо, сега живееща в Сънивейл, е принудена да се откаже от докторантурата си заради преследването. Тя е арестувана през 2011 г. и прекарва две години в затвора.

"Думите не могат да опишат болката, която изпитах. Преживях от първа ръка жестокостта на преследването срещу Фалун Гонг в Китай. Това са най-мрачните моменти в живота ми."

Яо също е подлагана на денонощни сесии за промиване на съзнанието и психически и физически тормоз в Женския трудов лагер в Пекин. Жената е принуждавана да седи на детско столче в продължение на 10-11 часа на ден, от което краката и стъпалата ѝ се подуват ужасно и получава тежки охлузвания и рани по гърба и бедрата.

Най-страшното ѝ преживяване обаче са кръвните тестове, на които тя и други последователи на Фалун Гонг са подлагани три пъти в годината. Подобно на Шу, Яо е наясно с насилственото отнемане на органи и е убедена, че целта на кръвните тестове е да проверят дали е подходяща за донор на органи.

"Страданията и ужасът, който изпитах в трудовите лагери, ме преследват до днес."

Единствената ѝ утеха е международният натиск и индивидуалните действия на хората извън Китай. Тя завърши речта си с молба:

"Смирено моля за вашата помощ. Надявам се, че заедно можем да сложим край на 18 години тормоз, изтезания, убийства и най-отвратителното от всичко – насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies