Китай заплаха демокрация

В периода около 19-ия конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), който се проведе на 18 октомври 2017 г., ограниченията на основните свободи в страната стават все по-тревожни. Но подобна намеса от страна на еднопартийната държава се засилва и зад граница, и двете явление не са изолирани. Серия от неотдавнашни събития и анализи подчертават както мащаба на влияние на ККП в задгранични операции, така и степента, до която те са причинени от несигурност у дома.

С помощта на набор от тактики, през последните три месеца Пекин изглежда успя да повлияе на имиграционните политики в Египет, на гласуване в законодателния орган на американския щат Калифорния, на изборите в Нова Зеландия и на медийните акредитации в ООН. Пекин също се опита да нарежда на правителството на Ботсвана и на американски университет кого да кани и кого не за говорител. Тези случаи може да изглеждат несвързани, но има причини да подозираме, че зад тях се крие системен подход.

Първо, темите и личностите, привлекли интереса на Пекин, са свързани с преследвани общности в Китай.
В Египет например, властите неочаквано задържаха над 100 уйгури мюсюлмани, повечето от които студенти с валидни документи за пребиваване. Някои са депортирани обратно в Китай, други бягат в Турция.

В Калифорния, натиск от китайското консулство изглежда доведе до там, законодателите да блокират резолюция, изразяваща загриженост за човешките права и преследването на духовната група Фалун Гонг в Китай.

Китайски дипломати лобираха пред правителството на Ботсвана и пред ръководството на Калифорнийския университет в Сан Диего да отменят участията на духовния лидер Далай Лама.

Бивш китайски дипломат преди време окачестви уйгурите, Фалун Гонг, тибетците, демократичните активисти и поддръжниците на независим Тайван като "петте отровни групи". Докато те все още са обект на репресии, усилията на Пекин да контролира новините и информацията извън Китай се простират и до други теми, смятани за вредоносни за легитимността и единството на ККП у дома, като например разследванията на богатството на роднини на партийни лидери или твърденията за злоупотреби, излъчени от неотдавна емигриралия в САЩ милиардер Гуо Уънгуей.

Второ, икономическите предимства, които Китай разви посредством години усилия в областта на академичния обмен, финансовите инвестиции и туризма, сега биват разгръщани с цел потискане на демократичните права и подкопаване на автономните решения на други държави.

Скрити заплахи за последици от икономически характер са в центъра на писмата изпратени от китайското консулство в Сан Франциско, целящи да разубедят щата Калифорния от приемане на резолюция за човешките права.

Атаките срещу уйгури в Египет съвпадат по време със засилване на китайско-египетското сътрудничество, посещение в Китай в началото на септември на президента Абдел Фатах ал-Сиси и подписване на меморандум за разбирателство, по силата на който Пекин ще финансира инфраструктурен проект в Египет на стойност 739 милиона щ.д. (1,245 милиона лв.).

След като Калифорнийският университет в Сан Диего настоя Далай Лама да изнесе реч през юни, Китайският научен съвет (неправителствена институция, свързана с китайското министерство на образованието) обяви през септември, че няма да придвижи потенциални нови кандидатури за обучение в американския университет.

Трето, индивидуалните действия на намеса на ККП зад граница често имат ефект далеч отвъд набелязаните цели.
Решението на Китайския научен съвет относно Калифорнийския университет в Сан Диего изпраща сигнал към останалите университети, че покани към изтъкнати критици на китайското правителство могат да имат висока цена както за самия университет, така и за потенциални китайски студенти и учени.

А когато отделът за акредитации на ООН, под възможно давление от китайското правителство, отказа достъп на базираната в Ню Йорк телевизия Ню Тан Дайнъсти Телевижън (НТД) да отрази заседание на генералната асамблея на ООН миналия месец, милиони китайскоезични зрители в САЩ, Китай и другаде, бяха лишени от независима гледна точка относно събитието, включително дебатите за Северна Корея и други теми от световно значение. (онлайн рейтинги сочат НТД като по-популярна в САЩ от държавната китайска телевизия; Пекин взема допълнителни мерки да намали популярността на НТД)

Случаят с НТД е също част от по-мащабни усилия на китайското правителство да заглуши критиците си в ООН. На 5 септември 2017 г., правозащитната организация Хюман Райтс Уоч докладва: "Поотделно, много от действията на Китай срещу ООН може да се разгледат като обида или раздразнение. Но взети заедно, те съставляват системен опит за подкопаване способността на правозащитната система на ООН да се опълчи на злоупотреби в Китай и зад граница."

Научен труд публикуван на 18 септември 2017 г. от Уилсън Сентър, Вашингтон, САЩ и Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия, подчертава, че дейностите на ККП за влияние зад граница са широко разпространени, са част от глобална стратегия и са подсилени под ръководството на президента Си Дзинпин.

Авторът на труда, Ан-Мари Брейди, разкрива как партийното работно подразделение Обединен фронт се стреми да "направлява, купува или насилва политическо влияние" сред китайските общества зад граница и сред чужденци. Тези усилия се полагат от десетилетия, но нарастващото икономическо и геополитическо влияние на Китай, както и преднамерената политика на експанзия под ръководството на Си, се превеждат в още по-силно влияние в други държави и техните демократични институции. Според Брейди, влиянието на операциите на ККП "има потенциала да подкопае суверенитета и достойнството на политическата система в целевите държави".

Опасността е осезаема дори в дългогодишни демокрации. В Нова Зеландия например, дългогодишни опити на ККП да влияе на материали в китайскоезични медии и местни политики в етнически китайски общности са стигнали дотам, че според един китайски учен, коментиращ изборите в страната през септември, "китайската общност може да се надява на политическо представителство само в лицето на личности, одобрени от Пекин".

Различни инициативи на Пекин целящи влияние зад граница често са окачествявани от медиите и в политическите кръгове като примери за разрастване "меката власт" на страната. Това определение е подвеждащо. ККП не само пази и лъска международния имидж на Китай, както и своя. Китайски дипломати, партийни служители и техни представители агресивно се месят в демократичните общества, уронвайки демократичните и международни институции, и подкопавайки човешките права в чужди държави, дори ако основната мотивация е борба за легитимността на ККП у дома.

От критична важност е демократичните правителства и международните организации да признаят опасността, която тази тенденция носи, да разберат въвлечените фактори и научат как да идентифицират следите на ККП, особено когато нейните действия подкопават норми като свободата на медиите, академичната свобода и прозрачността.

При липса на енергичен и координиран отговор, много китайски граждани борещи се за своите права у дома, ще изгубят жизненоважна международна подкрепа, а останалата част от света ще бъде изложена на страх, заплахи и цензура – така присъщи за Китай под авторитарното ръководство на ККП.

Сара Кук е старши анализатор за източна Азия в правозащитната организация Фрийдъм Хаус, САЩ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies