постоянен комитет на политбюро на ККП

19-ият национален конгрес, който на всеки пет години размества пластовете в топ ръководството на китайската комунистическа партия (ККП), завърши на 24 октомври 2017 г. в полза на сегашния лидер Си Дзинпин.

Броят на съюзниците, които Си успя да назначи в седем-членния Постоянен комитет на Политбюро (върховното ръководно тяло на ККП), е показателен за властта му над партията.

След седмица преговори, Си успя да нареди своите съмишленици на топ лидерски позиции: в Постоянния комитет, в който членува самият Си, петима членове са изцяло на негова страна, и само един е приближен на бившия лидер Дзян Дзъмин.

Преди конгреса, трима членове на комитета бяха част от политическата фракция на Дзян.

Важно е да се отбележи, че Си не посочи свой наследник, с което даде да се разбере, че желае да остане на власт до следващия конгрес през 2022 г. Обичайно партията посочва няколко млади членове на Постоянния комитет, един от които ще се издигне до позиция на лидер на ККП на следващия конгрес. Но след като всички членове на Постоянния комитет, включително Си, са над 60-годишни, няма явен наследник; официалната възраст за пенсиониране е 68 години.

Си допълнително циментира властта си в партията с решение на конгреса от 24 октомври, да включи в устава на партията политическата си доктрина със заглавие: "Мисли на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за една нова ера".

През последните десетилетия, идеи на бивши лидери на ККП са включени в устава, но без да се споменават имената им. Включването на името на Си го поставя редом до основателя на комунистически Китай, Мао Дзедун като единствен досега китайски лидер, чието име съпровожда мислите му. Името на Дън Сяопин е свързано само с "теория".

Кой влиза

Непосредствено преди обяд на 25 октомври, новоизбраните членове на Постоянния комитет бяха огласени на пресконференция в Пекин. Близки съмишленици на Си се оказаха на възможно най-високите позиции, близо до него.

През предходните седмици, се разразиха спекулации дали Си ще наруши правилата и ще позволи на Уан Цишан, водещата фигура в антикорупционната кампания на Си, да остане член на комитета, тъй като е прехвърлил възрастта за пенсиониране. Уан навърши 69 години през юли.

Уан е директор на Централната комисия за дисциплинарна инспекция, вътрешна антикорупционна агенция, превърнала се в движеща сила за Си в стремежа му да изчисти партията от политически врагове, а именно: кликата на Дзян Дзъмин.

Уан отпадна от членство в Централния комитет (в който участват над 200 топ партийци), с което потвърди оттеглянето си и от Постоянния комитет на Политбюро.

На мястото на Уан, Си успя да постави в Постоянния комитет други свои съюзници. Освен Си и настоящия премиер Ли Къцян, другите петима членове са нови лица, включително Джао Лъдзи, който е назначен и на поста директор на Централната комисия за дисциплинарна инспекция, наследявайки Уан. Джао, докато оглавява Организационния отдел в партията, е отговорен да назначава високопоставени служители на важни постове. Той е помогнал за издигане на голям брой съюзници на Си, според Института Брукингс.

През 2015 г., Джао също написа статия от 4000 думи в Циушъ, политически журнал, в която изрази публично подкрепата си към Си.

Си издигна и своя подчинен, Ли Джаншу, който служи като началник човешки ресурси от идването на Си на власт през 2012 г. Ли започва кариерата си в близко сътрудничество със Си. Той и Си работят като партийни секретари в райони на провинция Хъбей.

Уан Хунин, топ съветникът на Си по външни работи, е също доверен съюзник. Той си спечелва прозвището "Джуннанхайската енциклопедия", по името на района Джуннанхай, в който се намира щабквартирата на китайското правителство.

Уан Ян, сегашният вицепремиер, известен с предишни усилия за реформи по време на службата си като губернатор на провинция Гуандун, също успя да влезе в Постоянния комитет.

Ли, Уан Хунин и Уан Ян са чести спътници на Си по време на национални и международни пътувания.

Единственият в комитета с връзки с Дзян Дзъмин е Хан Джън, понастоящем партиен секретар на Шанхай. След като самият Дзян Дзъмин служи като партиен началник на Шанхай през 80-те години на миналия век, градът е известен като котило на поддръжници на Дзян. Но през последните години, Хан заявява лоялност към Си.

Междувременно, настоящият партиен секретар на Пекин, Цай Ци, заместник министърът на Отдела за пропаганда, Хуан Кунмин, и партийният секретар на провинция Дзянсу, Ли Цян, всички от които са подчинени на Си по време на службата им в провинция Джъдзян, сега са новоназначени като членове на 25-членното Политбюро.

Кой излиза

Като доказателство за намаляващото влияние на Дзян Дзъмин, от висши постове сега липсват ключови негови приближени. Мън Дзиенджу, бивш началник на апарата за сигурност и член на Шанхайската банда (група партийци, дължащи кариерата си на политическия чадър от Дзян), отпадна от Централния комитет.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies