Китай интернет цензура

Китайската комунистическа партия (ККП) изглежда си е поставила за цел още повече да заглуши всякакво недоволство изразено в китайското Интернет пространство, с неотдавна оповестени насоки за медиите.

Считано от 1 декември 2017 г., към авторите на Интернет съдържание се отправя изискване да се придържат към "коректни" политически позиции и да насочват общественото мнение в "правилната" посока, съгласно директивите на ККП.

Горното е част от заповед на Администрацията на киберпространството (партийна агенция ръководеща цензурата и наблюдението в Интернет) относно съдържание създавано от така наречените "Интернет новинарски услуги". Заповедта е от 30 октомври 2017 г.

Целта на документа е да "гарантира отразяването на новините от перспективата на марксизма и на база основните ценности на социализма", се казва в заповедта. Правилата се отнасят и за чатове и видео съдържание.

Уей Джънлин, бивш журналист в китайския вестник Джъдзян Ют Таймс, сподели, че материалите му често са редактирани до неузнаваемост, преди да бъдат пуснати за публикуване.

"Трябва да си медия на партията. Пишеш само това, което партията ти позволява. Не можеш да смяташ за погрешно това, което партията смята за правилно", поясни журналистът.

По негово мнение, новите насоки имат за цел да затворят всяко останало свободно пространство за самоизява в Интернет.

"ККП иска да цензурира съдържанието, което досега не е могла напълно да контролира, както и да гарантира, че обществото вижда само пропагандата, налагана от официалните държавни медии", добави Уей.

В заповедта, Администрацията на киберпространството също заявява, че централните власти и местните офиси на администрацията ще открият досиета на създателите на новинарско съдържание, ще създадат черни списъци и потенциално ще създадат система за докладване на тези, които не следват предписанията.

Все повече журналисти се обръщат към Интернет, за да публикуват информация, чувствителна за китайските власти. В Китай, информацията все още е силно ограничена от Великата китайска Интернет стена и властите постоянно цензурират материали, които не съвпадат с партийната линия. Това включва теми от политика до околна среда, включително новини, които поставят ККП в неблагоприятна светлина. Партията наема експерти, който следят съдържанието в Интернет и докладват потребители изразяващи каквото и да било несъгласие с режима.

През септември, журналист, публикувал история за изчезнал студент в университета в Ухан, бе арестуван от местната полиция. Материалът бе своевременно свален от Интернет, но не и преди да бъде публикуван на още няколко места.

Бившият журналист Уей отбеляза, че много обикновени граждани събират и разпространяват в Интернет информация от първа ръка, която ККП разглежда като заплаха.

"Ако качиш в Интернет видео, което си снимал сам, ККП няма пълен контрол върху това. По тази причина, сега режимът въвежда изисквания за онлайн регистрации с истински имена или поставяне на оценки за поведението онлайн", каза той.

През септември, потребител на популярното чат приложение УиЧат публикува доказателство, че известна пекинска библиотека предлага пиратско копие на книга, в резултат на което библиотеката бе затворена. В този случай властите взеха страната на потребителя.

Но ако потребител публикува нещо, което властите не одобряват, те могат незабавно да установят самоличността на потребителя, тъй като от потребителите се изисква да се регистрират с телефонните си номера.

През май, Министерството на индустрията и информационните технологии задължи всички телекоми да изискват истинските имена на потребителите при регистрация.

В Сина Уейбо, китайската услуга за микроблогове, подобна на Туитър, някои потребители реагираха саркастично на новината.

"Всички ще бъдат затворени освен Пийпълс Дейли, Синхуа и СиСиТиВи (трите основни държавни медии контролирани от режима)", написа потребител от провинция Шанси.

Друг потребител от провинция Шандун пък коментира лаконично: "Свободна държава".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies