Джоу Юнкан, бивш член на Политбюро на ККП

Информационна агенция "Синхуа", говорител на китайския режим, съобщи на 5 декември 2014 г., че бившият шеф по сигурността Джоу Юнкан е изключен от редиците на комунистическата партия (ККП) заради дълъг списък от престъпления.

Според "Синхуа", Джоу "сериозно е нарушил политическата дисциплина на партията" с извършване на престъпления и неморално поведение.

Новината за изключването на Джоу от партията идва четири месеца след като китайските медии обявиха, че висшият партиец е обект на разследване. Това известие, от своя страна, беше предшествано от почти две години спекулации, че Джоу е попаднал под прицела на сегашния държавен и партиен лидер Си Дзинпин.

Причината са близките отношения на Джоу с бившия член на Политбюро на ККП Бо Силай и предполагаемото им участие в заговор срещу Си Дзинпин в края на 2012 г. при предаване на властта.

Драмата започва дори по-рано. През май 2012 г. независимото китайскоезично издание "Епохални времена" (Epoch Times) съобщи, че лидерът на ККП Ху Дзинтао се е съгласил Джоу Юнкан да бъде разследван. Предвид високата позиция на Джоу в партията, подобно разследване е необичайно за китайския политически пейзаж по това време.

Джоу Юнкан е висш лидер в ККП, бивш член на Политбюро на ККП, най-върховният орган за вземане на решения в Китай, и бивш председател на Централния политически и правен комитет. В тази си роля Джоу отговаря за апарата за сигурност и правораздавателните органи в държавата, с власт над съдилищата, съдебните агенции, полицейските и полувоенните сили, както и разузнавателните органи.

Според Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг, Джоу е ръководил репресиите срещу мирната духовна практика в продължение на 10 години.

Изключването на Джоу от партията неизменно води към предаването му на съдебните власти. По-малко от час след изтичане на новината, Върховната прокуратура съобщи, че Джоу е арестуван и срещу него е започнало разследване.

Списъкът с престъпленията на Джоу е особено дълъг, докладва агенция "Синхуа": злоупотреба с власт, присвояване на огромни финансови средства, причиняване на значителни щети върху държавни активи, сериозно нарушаване на морала и дисциплината под формата на вземане на подкупи в огромни размери, участие в многобройни извънбрачни връзки, склоняване към секс и други.

"Действията на Джоу Юнкан са в разрез с принципите на партийната дисциплина, нанасят огромни щети на репутацията на страната и оказват негативно влияние на взаимоотношенията между партията и народа."

Източници в Китай твърдят, че още на 1 декември 2013 г. Политбюро на ККП, състоящо се от седем постоянни членове, включително председателят на партията Си Дзинпин, са се запознали с предварителен доклад за престъпленията на Джоу. Докладът бил изготвен от Централната комисия за инспекция на дисциплината. Последва официално разследване, довело до настоящото развитие на събитията.

С ареста на Джоу, Си Дзинпин приключва с елиминиране на кликата на бившия лидер Дзян Дзъмин. Макар Дзян да заема длъжността на държавен и партиен лидер между 1989 и 2002 г., той и приближените му продължават да държат реалната политическа и икономическа власт в Китай вече две десетилетия.

Всички обвинения срещу Джоу са стандартни в съдебни дела срещу корумпирани служители, с изключение на едно: разкриване на партийни и държавни тайни.

Новината от "Синхуа" не предоставя подробности какви тайни е разкрил Джоу и на кого. Няма съмнение обаче, че като шеф по сигурността, той е имал достъп до най-чувствителните тайни на партията.

По-рано тази година, китайският журналист Гао Ю, освободен неотдавна от затвора, намекна, че Джоу може да има връзка с предполагаемото изтичане на информация за финансовото състояние на семейството на Си Дзинпин, по времето, когато Си e все още вицепрезидент на Китайската Народна Република.

"Денят, в който Си успее да свали Джоу, ще бъде денят, когато той наистина ще е поел контрола над партията и ще е консолидирал властта си."


 

Този уебсайт използва cookies