трансплантация човешка глава

Съобщението за първата трансплантация на глава през ноември 2017 г. беше посрещнато със скептицизъм от учените и подхрани страховете от завръщане чудовището на Франкенщайн.

Но според експерти, на широката публика убягват два ключови въпроса: откъде идват телата за това научно изследване и има ли съгласие от донорите на телата, те да бъдат използвани в този експеримент?

Италианският учен Серджо Канаверо обяви, че на 11 ноември 2017 г. е провел първата успешна трансплантация на глава, макар и между два трупа. Подробности за научния експеримент бяха публикувани на 22 ноември.

Канаверо, който сравнява себе си с Виктор Франкенщайн, твърди, че експериментът е прелюдия към следващия етап на трансплантация: между двама души в мозъчна смърт. Още по-следващата стъпка е цялостно присаждане на глава на жив човек.

След като научното изследване на Канаверо беше отхвърлено в САЩ и Европа, от етични съображения, то намери подкрепа в Китай, и бе проведено в сътрудничество с професор Сяопин Жън от Харбинския медицински университет.

Без яснота

Според професор Керън Ромелфенгър, главен редактор на "Американ Джърнъл ъф Биоетикс Нюросайънс", практиката на Китай да използва екзекутирани затворници за трансплантации, повдига въпроси, изискващи незабавен отговор.

"Това е нещо изключително важно и за него никой не говори, а именно: откъде идват телата и има ли съгласие за ползването им."

Ромелфенгър смята за странно, че никой не обръща внимание на този проблем.

"Трансплантирането на глава имаше два отзива: единият беше да се атакува самия Серджо Канаверо и да се коментира колко ненормална личност е. Другият беше изразяване на надежда, че този феномен ще отмине бързо, ако не му обръщаме внимание."

Но яснота липса, категорична е Ромелфенгър.

"Бих искала да знам какво е казано на участниците, какво им е обещано. Как са били убедени да участват? Какви данни са събрани в процеса на това изследване?"

"Трансплантацията на глава" е може би по-правилно да се разбира като трансплантация на тяло, тъй като целта на трансплантацията е, когато в едно тяло има болни части, те да бъдат заменени със здрави такива от друго тяло, по възможност по-младо.

Ноемврийското издание на "Американ Джърнъл ъф Биоетикс Нюросайънс" е посветено на проблемите около присаждането на човешка глава, във връзка с изследванията на Канаверо и Жън.

Опасенията на Ромелфенгър са обяснени в статия в списанието, в съавторство с Пол Бошиърс, професор по философия в Университета Кенесоу, САЩ.

Канаверо обяви, че е провел процедурата два пъти, което изисква четири тела.

Употребата на тела на политически затворници за трансплантации в Китай е много добре документирана. Китай открито признава, че в продължение на години използва органи на екзекутирани затворници, без тяхно съгласие.

През 2006 г. разследващи разкриха, че Китай има процъфтяваща индустрия за отнемане на органи от затворници на съвестта, убити с цел продажба на органите им на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

В актуализирания доклад "Кървава реколта/Клането", публикуван през юни 2016 г. се казва, че основните жертви на отнемането на органи са последователи на духовната практика Фалун Гонг. В доклада се споменава, че уйгури, тибетци и последователи на домашни християнски църкви също биват убивани, с цел органите им да бъдат продадени за трансплантации, основно на чужденци.

Разследването предполага, че в Китай може да са извършени до 1,5 милиона трансплантации на органи от 2000 г. насам, без удостоверим произход на тези органи. В доклада се цитират данни от официални китайски източници, според които цените на операциите за трансплантации са: 60 000 щ.д. за бъбрек, 100 000 щ.д. за черен дроб и до 150 000 щ.д. за бял дроб и сърце. Според Леон Лий, режисьор документалния филм "Човешка реколта", тази индустрия се оценява на над 1 милиард щ.д. годишно.

Изследванията продължават въпреки възраженията

Канаверо планира присаждането на глава от 2015 г. насам. В началото, за опита има жив доброволец, който впоследствие се отказва.

На 11 ноември 2017 г. Канаверо официално обяви, че е завършил успешно първата размяна на глави между два трупа.

"Всички казваха, че е невъзможно, но операцията мина успешна“, каза Канаверо на пресконференция в австрийската столица Виена. Изявлението може да се гледа в YouTube.

"Следващата стъпка е размяна на глави между донори в мозъчна смърт", обяви той.

"А последната стъпка е трансплантация на глава при клинично заболяване."

Мнозина в медицинската общност смятат идеята за неетична; според други тя е просто невъзможна за осъществяване.

Дийн Бърнет, преподавател по неврология и психиатрия в Центъра за медицинско образование в Кардифския университет, е от втората група.

"Да сложиш нечия глава върху тялото на друг човек е наистина невъзможно с методите на съвременната медицина", каза Бърнет пред изданието "Нешънъл поуст". "Интересно ми е как смята да го постигне."

Професор Ян Шнуп от Оксфордския университет определя идеята на Канаверо като "притеснителна".

"Шансовете човек, чиято глава е присадена на тялото на друг човек, да може да поеме контрол над това тяло или да се облагодетелства от това тяло, са нищожни", заяви Шнуп пред британското издание "Сън".

Зловеща публичност за Китай

"Само защото новините за изследването за отшумели не означава, че експериментите са престанали или че въпросите вече не са меродавни", отбелязва Ромелфенгър.

"Мисля, че няма да чуем повече новини по темата, докато опитите не постигнат положителен резултат. Ще има доста провали, преди да чуем каквото и да било."

Ромелфенгър казва, че въпреки своите недостатъци и предизвикващ свиване на стомаха потенциал, този проект служи като зловеща публична платформа за Китай, позволявайки му да извършва забранени научни изследвания.

"Китай сякаш казва: ако искате да правите генна модификация или друг вид авангардно и дори спорно технологично подобрение, ние разполагаме с ресурсите."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies