великата зала на народите Пекин

След като пое водачеството на китайската комунистическа партия (ККП) през 2012 г., Си Дзинпин започна безмилостна антикорупционна кампания насочена срещу политическите си врагове.

Днес кампанията продължава с пълна сила. Неотдавна на разследване бе подложен бившият шеф на Интернет цензурата, Лу Уей.

Пет години след началото на кампанията, много "тигри и мухи" - както на партиен жаргон наричат високопоставените и обикновените партийни служители - са арестувани и осъдени за корупция, подкупи и незаконно присвояване на средства. По-важното, обаче е, че всички са верни на бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин. Само до края на 2014 г. са осъдени 55 "тигри".

Миналия октомври, китайският бизнес журнал "Цайсин" публикува обобщаващ доклад, показващ колко се е променила партията след 18-ия национален конгрес, след който Си Дзинпин пое властта. Осъдени са 96 "тигри", от които 16 са присвоили над 100 милиона юана (25 милиона лв.). Наказаните "тигри" са от 31 от общо 33 провинции в Китай.

Все пак китайският режим затваря очи за престъпление, в което са участвали много от изпадналите в немилост партийци: преследването на последователите на Фалун Гонг.

Фалун Гонг е древна китайска духовна практика с бавни медитативни упражнения и морални учения, базирани на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Според държавно проучване, до 1999 г., седем години след публичното си представяне, практиката има 70 милиона последователи в Китай. Самите те твърдят, че са над 100 милиона души. Държавният и партиен лидер Дзян Дзъмин се притеснява от огромната популярност на Фалун Гонг и се уплашва за властта на партията. Така той започва масово жестоко преследване срещу последователите, често включващо изтезания, промиване на съзнанието, насилствен труд и хвърляне в затвор.

Според световния уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, в Китай има документирани общо 137 965 случаи на преследване срещу последователи на Фалун Гонг. Последователите стават жертви на физически и психологически тормоз и нарушаване на основни човешки права, включително незаконни задържане и глоби. Към 1 декември 2017 г. има потвърдени 4 154 смъртни случая. Вероятно е броят на жертвите да е много по-голям, заради цензурата и трудностите по осигуряване и износ на информация от Китай.

Според Световния информационен център на Фалун Дафа, милиони последователи са подложени неправомерно на хвърляне в затвор, промиване на съзнанието и изтезания. Независими разследващи потвърдиха, че последователи на Фалун Гонг вероятно са основният източник на органи, захранващ процъфтяващата трансплантационна индустрия в Китай.

Данни на Minghui.org и статистика на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг разкриват, че 138 от отстранените висши кадри на ККП са замесени в преследването на Фалун Гонг. По-долу са кратки биографии на някои от тях.

Централна комисия за политически и правни въпроси

Джоу Юнкан, национално ниво, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро, върховната инстанция за вземане на решения в ККП. Джоу е бивш шеф на Централната комисия за политически и правни въпроси. Осъден на доживотен затвор през юни 2015 г.

Джоу, член на фракцията на Дзян, е един от главните участници в преследването на Фалун Гонг. Докато е партиен секретар в провинция Съчуан, приносът му в репресиите на местни последователи на Фалун Гонг бързо тласка напред политическата му кариера.

Централната комисия за политически и правни въпроси, която контролира целия апарат за сигурност на Китай, се превръща във второ ядро на властта, наравно с Джуннанхай – щабквартирата на ККП в Пекин. По време на управлението на Джоу, годишните разходи за преследването на Фалун Гонг надхвърлят тези за армията на Китай. Джоу застава начело и на организираната от държавата система за насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Органите се продават на заможни пациенти нуждаещи се от трансплантация, най-вече чужденци. А жертвите умират в процеса на изваждане на органите им.

Джу Мингуо, бивш председател на Гуандунския провинциален комитет към Народната политическа консултативна конференция. През ноември 2016 г. му е издадена условна смъртна присъда, която може да бъде заменена с доживотен затвор.

Джу заема длъжността партиен секретар на местните служби на Централната комисия за политически и правни въпроси в Чунцин и в провинциите Хайнан и Гуандун. Той ръководи преследването на Фалун Гонг в тези три района. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг публикува редица бележки с описание на престъпленията на Джу по отношение преследването на Фалун Гонг.

Армия

Сю Цайхоу, бивш член на Политбюро, бивш заместник-председател на Централната военна комисия и бивш върховен генерал. На 11 декември 2014 г., китайски военен вестник публикува статия-коментар, определяща Сю като "национален дявол". Докато го разследват, Сю умира от рак на 15 март 2015 г.

Сю е един от топ армейците, въвлечени в преследването на Фалун Гонг и в насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в китайската система от военни болници. Сю е един главните съюзници на Дзян Дзъмин.

Гуо Босиун, бивш член на Политбюро, бивш заместник-председател на Централната военна комисия и бивш върховен генерал. Осъден на доживотен затвор през юли 2016 г.

Гуо е смятан за "военен тигър" и главен съучастник на Дзян Дзъмин в преследването на Фалун Гонг. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг публикува доклад, който разкрива как китайската армия - под контрола първоначално на Дзян, а след това на Сю и Гуо - играе главна роля в подготвянето на военните болници за извършване на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies