председател петролна компания Пекин

Пет години след началото на антикорупционната кампания на китайския лидер Си Дзинпин, много "тигри и мухи" - както на партиен жаргон наричат високопоставените и обикновените партийни служители - са арестувани и осъдени за корупция, подкупи и незаконно присвояване на средства. По-важното, обаче е, че всички те са верни на бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин.

Обединен фронт

Лин Дзихуа, бивш заместник-председател на Китайската народна политическа консултативна конференция (консултативен орган на ККП) и бивш председател на Работническия отдел на Обединения фронт (агенция на ККП занимаваща се с подривна дейност). Осъден на доживотен затвор през юли 2016 г.

Като председател на Работническия отдел на Обединения фронт, Лин организира преследването на Фалун Гонг извън Китай. В Хонконг, Макао и САЩ, той манипулира местни организации в китайските общности, да се месят в дейностите на последователи на духовния метод.

Джоу Джънхун, бивш председател на Работническия отдел на Обединения фронт в провинция Гуандун. Получава условна смъртна присъда през февруари 2016 г., която може да бъде заменена с доживотен затвор.

Джоу, в качеството си на кмет и партиен секретар на град Маомин в Гуандун, е много активен в преследването на Фалун Гонг. По-късно е повишен от Ли Чанчун - тогавашния партиен секретар на Гуандун - до председател на Работническия отдел на Обединения фронт в провинция Гуандун. Ли оглавява пропагандната агенция на китайския режим и става член на Постоянния комитет на Политбюро. Ръководеният от Ли апарат за пропаганда играе важна роля при преследването на Фалун Гонг, като разпространява клевети по адрес на медитативната практика.

Държавен съвет

Хуан Дзю, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро, най-важния и най-влиятелен орган за вземане на решения в държавата. Бивш вицепремиер. Умира от рак на панкреаса на 69 години, докато заема тези позиции.

На 23 юли 1999 г. Хуан, който по това време е партиен секретар на Шанхай, демонстрира проактивност и определя преследването на Фалун Гонг като "навременно и абсолютно правилно". По време на 16-тия Национален конгрес през 2002 г., Хуан подготвя доклад, според който преследването трябва да бъде "върховна цел и основна задача на следващата петилетка". През 2003 г. Хуан е повишен до вицепремиер по финансите. Той помага на Дзян Дзъмин да похарчи четвърт от богатството на страната за финансиране на преследването на Фалун Гонг.

Партийни секретари на провинции

Бо Силай, народен представител, бивш член на Политбюро, бивш член на Централния комитет и бивш партиен секретар на Чунцин. Осъден на доживотен затвор през септември 2013 г.

Докато е кмет и партиен секретар на град Далиен, провинция Ляонин, губернатор на Ляонин и партиен секретар на Чунчин, Бо активно следва политиката на Дзян за преследването на Фалун Гонг. Заедно с Джоу Юнкан, Бо е мозъкът зад разработването на системата за отнемане на органи.

Сун Джънцай, бивш член на Политбюро, бивш партиен секретар на провинция Дзилин и бивш партиен секретар на Чунцин. Сун поема последния пост след ареста на Бо. На 24 юли 2017 г. започва разследване на Сун за корупция. Според мнозина, Сун е подготвян от фракцията на Дзян за следващ лидер на ККП, ако опитът за преврат на фракцията беше успял.

Докато заема политически позиции в окръг Шуни в Пекин, провинция Дзилин и Чунцин, той праволинейно следва политиката на преследване на Фалун Гонг. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг го обявява за съучастник в репресиите.

Джоу Бъншун, бивш партиен секретар на провинция Хъбей и бивш председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес в Хъбей. Осъден на 15 години затвор през февруари 2017 г.

След като става член на Централната комисия за политически и правни въпроси, Джоу се превръща в човек за "мокри поръчки" на ККП в преследването на Фалун Гонг. Той е много активен в прилагането на политиката на преследване из цялата страна. Известен е със следването на Дзян и Джоу Юнкан, заради което е повишен.

Сю Йоуфан, бивш партиен секретар на провинция Хъйлундзян и председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес. Уволнен през март 2003 г.

Под управлението на Сю, трудовият лагер Уандзя в град Харбин, изтрезвителният център в Харбин, женският затвор в Хъйлундзян, трудовият лагер в град Дацин и центърът за промиване на съзнанието в Хун Уей Син се превръщат в места за преследване на последователи на Фалун Гонг. Сю е свързан с инцидента в трудовия лагер Уандзя, при който 15 жени последователи на Фалун Гонг са хвърлени в килии на затворници мъже през 2001 г. Някои от жените умират в резултат на този инцидент.

Губернатори на провинции

Су Шулин, бивш заместник партиен секретар на провинция Фудзиен и бивш губернатор на Фудзиен. Разследван от октомври 2015 г.

Докато заема поста на секретар на партийната организация в петролното поле в Дацин, Су разработва над 100 метода за изтезание на последователи на Фалун Гонг в град Дацин. Също заема ключова позиция в Петролното административно бюро, което ръководи център за промиване на съзнанието. Там посредством психологически тормоз принуждават местни последователи да се откажат от убежденията си. Су превръща Дацин в една от областите, където преследването е най-жестоко. Като губернатор на Фудзиен, Су продължава да налага политиката на репресии срещу Фалун Гонг.

Уей Хун, бивш заместник партиен секретар на провинция Съчуан и бивш губернатор на Съчуан. Понижен от министерско ниво до ниво на заместник-шеф на отдел. През февруари 2016 г. е освободен от позицията на представител в Националния народен конгрес, формално законодателно тяло на ККП.

Докато заема поста на председател на Организационния отдел на партията в провинция Съчуан, Уей открито клевети Фалун Гонг. Той е основният партиен служител отговорен за преследването в Съчуан. Уебсайтът Minghui.org поставя Уей в списък с изтъкнати участници в преследването на Фалун Гонг.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies