Матас Килгор Гутман доклад

Българска версия на доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация", разкриващ престъпления с отнемане на органи в Китай, беше публикуван на уебсайта на Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай (ETAC).

В базираната в САЩ коалиция членуват адвокати, учени, лекари, специалисти в областта на етиката, изследователи и правозащитници, отдадени на мисията да прекратят насилственото отнемане на органи в Китай.

Тримата основатели на ETAC - канадският адвокат Дейвид Матас, бившият канадски държавен секретар Дейвид Килгор и американският разследващ журналист Итън Гутман - са автори на доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация", публикуван през юни 2016 г.

Българската версия на доклада може да прочетете тук.

Докладът документира в детайли екосистемата от стотици китайски болници и трансплантационни центрове, които работят в Китай от 2000 г. насам, без да вдигат много шум.

Според доклада, те общо са имали капацитета да извършат между 1,5 и 2,5 милиона трансплантации към 2016 г. Авторите предполагат, че от 2000 г. насам действителният брой извършени трансплантации е между 60 000 и 100 000 на година.

"Крайното заключение на тази актуализация, както и на предишните ни разследвания е, че Китай масово избива невинни хора", заявява един от авторите, Дейвид Матас, по време на представянето на доклада в Националния клуб на пресата на САЩ на 22 юни 2016 г.

Авторите на доклада от близо 600 страници смятат, че основната популация в Китай, която става жертва на насилственото отнемане на органи с цел трансплантация, са затворници на съвестта, най-вече последователи на духовната практика Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг.

Дейвид Килгор гостува в България през 2007 г. по покана на Български Хелзинкски Комитет, за да представи първата версия на доклада: "Кървава реколта: доклад върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай" (2006 г.).

Тогава Килгор разкри, че трансплантациите в Китай нарастват драстично след 1999 г., когато започва преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия. По данни на първата версия на доклада, само между 2000 г. и 2005 г. в Китай са направени 41 500 трансплантации на органи, като единственото вероятно обяснение за източниците на тези органи е Фалун Гонг.

За разлика от първия доклад, където авторите Килгор и Матас разкриват данни за отделни болници в Китай, чиито уебсайтове рекламират трансплантации на органи, в актуализацията от 2016 г. фокусът пада върху обема на тези трансплантации.

"Клането"

Преди да се присъедини към усилията на двамата канадци, Итън Гутман решава сам да се увери в истинността на откритията им.

Той започва свое собствено разследване, не основано на официалните данни за трансплантации в Китай, телефонни обаждания и други известни вече начини, ползвани в първия доклад на Килгор и Матас. Гутман провежда полево разследване и разговори със свидетели, неинтервюирани дотогава. В продължение на шест години, журналистът и неговите сътрудници интервюират 100 души на четири континента.

Плод на усилията му е книгата "Клането: Масови убийства, отнемане на органи и тайното разрешение на Китай на проблема с дисидентите" (2014 г.).

Гутман заключва, че последователите на Фалун Гонг, убити заради техните органи между 2000 и 2008 г., са между 9000 и 120 000. Самият Гутман обаче предполага, че "истината е по средата", т.е. 65 000 – и това е цифрата, възприета широко от медиите.

Какво е Фалун Гонг?

Фалун Гонг е описан в доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" като "комплекс от упражнения, коренящи се в духовността и морала".

Итън Гутман заявява в "Клането": "Просто казано, Фалун Гонг е движение за будистко възраждане."

Докладът продължава: "През 1999 г. комунистическата партия на Китай взе решение да потисне духовната прак­тика и нейните последователи. Онези, които изпълняват упражненията след началото на репресивната кампания, са арестувани и принуждавани да се откажат от практиката. Тези, които се подчинят, са освободени. Тези, които не се подчиняват, са измъчвани. А тези, които не се подчиняват след мъченията, изчезват в китайския Гулаг – мрежа от трудови лагери, центрове за арест, психиатрични болници, затвори и тайни "черни" затвори в Китай – понякога наричана 'Системата Лаогай'."

 


 

Този уебсайт използва cookies