Си Дзинпин доклад Китай

Дейността на един китайски дисидент едва ли би впечатлила някого в Онтарио, Канада. Но когато миналата година въпросният дисидент пътува до родината си, служители по сигурността го следят в продължение на седмици, резервират хотелски стаи до неговата и не се отделят от него дори на закуска.

Преди да си тръгне обратно за Канада, агентите му отправят обезпокоително, директно послание: или ще престане да заклеймява китайското правителство в канадските медии, или семейството му в Китай ще понесе последствията.

"Казаха, че ако тази история излезе в канадските медии, ще съм отговорен, ако нещо се случи с близките ми."

Според секретен доклад, изпратен до федералното правителство на Канада в началото на 2018 г. и който все още не е публично оповестен, това е само един случай от мащабната кампания за сплашване на активисти в Канада от китайски държавни служители.

Докладът, дело на коалиция начело с канадския клон на Амнести Интернешънъл, систематизира използваните методи за малтретиране: от дигитални дезинформационни кампании до преки заплахи.

Обекти на кампанията са канадски представители на това, което в Китай наричат петте "отрови": уйгурското мюсюлманско малцинство, независимо мислещи тибетци, тайванци, демократични активисти и най-вече последователи на Фалун Гонг.

"Не става въпрос за отделни и случайни инциденти", казва Алех Нийв, генерален секретар на Амнести Канада. "Налице е тенденция... обезпокояващ пример за чуждо правителство, което е много активно в Канада по начини, които нарушават човешките права."

Изглежда също, че заплахите действат. Докладът, който идва точно, когато либералното правителство и бизнес елитът на Канада се стремят към по-близки икономически връзки с Китай, оказва "значим смразяващ ефект" върху правозащитния активизъм сред канадците от китайски произход.

Това важи и за дисидента от Онтарио, интервюиран за този материал. Той се съгласи да говори само при условие на пълна анонимност и преустанови активността си след пътуването си до Китай.

Фалун Гонг

Има и такива, които продължават да говорят: активисти от духовната практика Фалун Гонг. Миналия месец, канадски депутати получиха имейли, уж изпратени от Фалун Гонг, в който се правят сензационни твърдения: че лидерът на Фалун Гонг е "най-великият Бог на този свят, който е над всички, включително Исус Христос" и че депутатът Джуди Сгро е на плакатите на движението.

Според Грейс Уолънсак, местен доброволец от Фалун Гонг, имейлите нямат нищо общо с практиката и ясно разобличават пропагандната кампания на Пекин срещу нея.

Комунистическата партия в Китай счита Фалун Гонг за заплаха и го забранява през 1999 г. Предполага се, че оттогава насам са затворени, изтезавани и убити безброй последователи. Въпреки че китайските власти често наричат Фалун Гонг "зъл култ", канадски експерти описват Фалун Гонг като нова, слабо организирана религия, която набляга на медитацията и на "висши морални" учения.

Според Уолънсак, когато имейлите започнали да пристигат преди няколко години, лесно ги проследили до потребители в Китай. Но сега имейлите са по-трудни за проследяване и някои политици не са наясно, че те не идват от Фалун Гонг.

"Това действително е опит да се компрометират последователите на Фалун Гонг", казва Сгро, която е председател на парламентарна "приятелска" комисия с организацията (и продължава да получава имейли).

През последното десетилетие, канадски общински съветници, кметове и други политици се опитват да отменят събития или протести на Фалун Гонг – често под натиска на местните китайски консулства. Например, бившият кмет на Ванкувър през 2006 г. публично нареди групата да преустанови протестите пред сградата на китайско консулство в града.

Уйгурска общност

Според Мехмед Тохти, лидер на уйгурската общност в Канада, наброяваща около 2000 души, те са подлагани на още по-коварни заплахи.

Мюсюлманската етническа група е в конфликт с властите в китайската област Синдзян. Уйгурите обвиняват Пекин в репресивни мерки в отговор на призивите им за независимост и на така наречените терористични актове.

Тохти, който е основател на Канадската уйгурска асоциация, вярва, че е следен от китайски агенти в Торонто. И казва, че дори телефонно обаждане до близките му в Китай може да ги прати в затвора.

Например, когато преди две години се обажда на далечна роднина, "тя веднага е поставена под полицейски арест". "Беше февруари; оставили я навън в студа два часа", споделя Тохти. "Наказват ме и ме принуждават да спра да правя това, което правя."

Мащабен проект

Експерти твърдят, че подобни тактики са част от по-мащабни усилия за въздействие и следене на канадци от китайски произход – проект, активен в много други държави и предполагаемо засилен под управлението на Си Дзинпин.

Организациите съставили гореспоменатия доклад, представен на служители на канадското външно министерство, Кралската конна полиция и разузнавателните служби, призоваха канадските власти да предприемат по-координиран и настойчив подход по отношение тормоза на местни активисти.

Адам Остън, говорител на министерството на външните работи, отказа да коментира доклада, като заяви, че не коментират "отделни случаи".

Но добави, че всеки опит на чуждо правителство да въздейства неправомерно или да малтретира канадци, се приема сериозно. "В ситуации, където има неприемливи действия от страна на чужди дипломати, се вземат мерки, включително обявяване на съответния дипломат за 'персона нон грата'."

На китайски служител, обвинен в малтретиране на Фалун Гонг, не са подновени документи за пребиваване в Канада. Друг е успешно даден на съд за оклеветяване на практиката. Но според активисти, няма данни китайски дипломат да е обявен за "персона нон грата".

Китайското посолство в Отава не отговори на поканата за коментар.

Междувременно, активисти предполагат, че дългата ръка на Китай продължава да наказва опозиционери в Канада. Бившата Мис Канада - Анастейша Лин - знае добре последствията от критикуването на Китай. След като говори пред канадските медии относно репресиите срещу Фалун Гонг в Китай, ѝ беше забранен достъп до конкурса "Мис Свят" в Саня, Китай. Лин заяви, че баща ѝ, който живее в Китай, е постоянно заплашван от полицията.

Лин също така разкри пред медиите, че спонсорът ѝ – китайско-канадски магазин за дрехи в Торонто – я изоставил, след като получил предупредителен имейл от местното китайско консулство.

"Повечето китайци тук имат бизнес връзки или семейство в Китай и това само по себе си ги държи заложници на Китай", казва Лин. "Затова хората тук не прекрачват границата."

 


 

Този уебсайт използва cookies