Фалун Гонг протест апел

Американската хотелска верига "Мариот Интернeшънъл" неотдавна премахна от свой хотел в Китай декоративни екземпляри от книга, която уличава правителството в тормоз на забранената в източната държава духовна дисциплина Фалун Гонг.

През януари 2018 г., на лавиците в лобито на хотел "Елемент бай Уестин" (Element by Westin) в Чунли се появиха кухи, декоративни екземпляри от книгата "Кървава реколта: убийството на практикуващи Фалун Гонг заради органите им".

Хотелът се намира в ски курорта Чунли, който се разработва като олимпийски обект и е разположен на три часа северозападно от китайската столица. Китай обяви Фалун Гонг за "зъл култ" през 1999 г., след като близо 10 000 негови последователи се събраха за мълчалив протест пред щабквартирата на комунистическата партия в Пекин.

След като били информирани от "Блумбърг Нюз" за наличието на книгите, от хотела "Елемент Чунли" ги премахнали и се свързали с местното бюро за обществена сигурност, се казва в изявление на хотела, направено по електронната поща. "Няма да правим по-нататъшни коментари, тъй като сътрудничим на бюрото за обществена сигурност в тяхното разследване", заяви представител на "Мариот".

Множество копия на опаковката на "Кървава реколта" били поставени сред куп с декоративни книги на английски език, като такива посветени на историята на високия ток и Статуята на свободата. Хотели, ресторанти и търговци могат да поръчат подобна декорация от доставчици и не е ясно как "Кървава реколта" е попаднала на лавиците на хотел "Елемент" в Чунли. Китайската национална туристическа администрация не откликна на изпратено по факса искане за коментар.

Все по-малко толерантност

Инцидентът илюстрира предизвикателствата, пред които се изправят международни компании, в опита си да избегнат политически противоречия в Китай. Третата по големина хотелска верига в света се извини през януари 2018 г. за това, че на своята Интернет страница на китайски език е изброила Тибет и Тайван като държави. Китай счита двете за част от своята суверенна територия.

Окуражен от нарастващото си икономическо и геополитическо влияние, Китай засилва разследването на чуждестранни компании и проявява все по-малко толерантност към това, което счита за нарушаване на политиката на китайската комунистическа партия. Признаването на Тибет и Тайван на Интернет страницата на "Мариот" предизвика масирана критика от червен Пекин, което принуди хотелската верига да декларира лоялност към китайския суверенитет.

Китай също изиска авиокомпанията "Делта Еърлайнс" и модната марка "Зара" да премахнат подобно "незаконно" съдържание от своите Интернет страници. Австралийската авиокомпания "Куантас Еъруейс" съобщи през януари, че променя съдържанието на свои Интернет страници, където някои китайски територии са "неправилно изброени като държави".

Човешки права

Съгласно официалната Интернет страница на "Мариот", "Елемент" в Чунли е хотел, разполагащ със 164 стаи и е един от деветте "Елемент бай Уестин" хотели в Китай. Хотелите "Уестин", които са част от веригата "Старуд хотелс енд ризортс", станаха част от "Мариот" през 2016 г. Районът на провинция Хъбей е в процес на разработване като ски дестинация за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. – възможност за правителството да прослави Китай в глобален мащаб.

Китайските гости може би не биха намерили действителната книга за забавно четиво. Публикуваната през 2009 г. "Кървава реколта: убийството на практикуващи Фалун Гонг заради органите им" се основава на изследователски доклад на бившия канадски законодател Дейвид Килгор и правозащитния адвокат Дейвид Матас. Книгата е цитирана от правителството на САЩ като доказателство за нарушаването на човешките права в Китай по отношение на практиката Фалун Гонг.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies