министър Китай подкупи корупция

Пет години след началото на антикорупционната кампания на китайския лидер Си Дзинпин, много "тигри и мухи" - както на партиен жаргон наричат високопоставените и обикновените партийни служители - са арестувани и осъдени за корупция, подкупи и незаконно присвояване на средства. По-важното, обаче е, че всички те са верни на бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин и са участвали в репресии срещу последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Апарат за сигурност

Ли Дуншън, бивш заместник-министър на обществената сигурност и режисьорът, стоящ зад инсценирания инцидент със "самозапалването" на площад Тиенанмън. Осъден на 15 години затвор през януари 2016 г. заради вземане на подкупи.

Като бивш началник на Управление 6-10, партийна организация, създадена за преследване на духовната практика Фалун Гонг, той е пряко замесен в незаконни арести, задържане, осъждане и отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Като бивш вицепрезидент на държавната телевизия CCTV, Ли е отговорен за разпространение на пропаганда, която очерня Фалун Гонг и насажда омраза срещу практиката сред китайския народ.

Уан Лидзюн, бивш шеф на полицията и заместник-кмет на Чунцин. Осъден на 15 години затвор през септември 2012 г.

Като началник на полицията в градовете Тиелин и Дзинджоу, провинция Ляонин, Уан е отговорен за изследователска работа на методи за трансплантация и за извършване на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

Ма Дзиен, бивш заместник-министър на държавната сигурност. Изключен от партията през декември 2016 г.

Ма ръководи Бюро 19 към министерството, което има задача да следи дейностите на последователите на Фалун Гонг извън Китай. Повечето шпиони в чужбина действащи срещу Фалун Гонг, са от това бюро.

Железопътен транспорт

Лиу Джъдзюн, бивш министър и партиен секретар на министерството на железопътния транспорт. Срещу него започва разследване през февруари 2011 г., а през юли 2013 г. е осъден условно на смърт с право на замяна с доживотен затвор.

Лиу е ключов член на фракцията на Дзян Дзъмин. Докато е министър, железницата разполага със свои съдилища, прокуратура и полиция. Много последователи на Фалун Гонг, служители на тази институция, са преследвани.

Петролна индустрия

Уан Юнчун, бивш вицепрезидент на Петрочайна. Осъден на 20 години затвор през октомври 2015 г.

Уан попада в списък с провинили се висши партийни членове на Minghui.org (световния уебсайт на Фалун Гонг) заради ролята си в преследването на Фалун Гонг като президент на петролното поле в Дацин. По-късно, докато е в Петрочайна, той доставя средства на Джоу Юнкан, с което финансира репресиите.

Автомобилна индустрия

Сю Дзиени, бивш президент, председател и партиен секретар на автомобилната компания FAW Group. Осъден на 11 години и 6 месеца затвор през февруари 2017 г.

Веднъж Сю публично заявява, че "справянето с Фалун Гонг трябва е безжалостно". Докато заема различни постове, включително кмет на град Дзилин (втория по големина град в провинция Дзилин, североизточен Китай), той покорно следва политиката на преследване на Фалун Гонг, което му помага да получи повишение до президент на FAW Group.

Съдилища

Сю Циенфей, бивш партиен секретар и шеф на Народен върховен съд в Дзянсу. Разследван от 24 юли 2017 г.

През последните 25 години, Сю работи в различни съдилища в три провинции: Хайнан, Юннан и Дзянсу. Според Minghui.org, той е основна фигура в преследването на последователи на Фалун Гонг, замесен в осъждане на последователи в рамките на съдебната система в провинция Юннан.

Прокуратура

Чън Сю, бивш главен прокурор на Народната прокуратура в Шанхай. Разследван от март 2017 г.

Чън, който става президент на Първи апелативен съд в Шанхай през 1998 г. и заместник-секретар на Комисията за политически и правни въпроси през 2002 г., е включен в доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг за ролята си в репресии на последователи чрез съдебната система.

Комисия за надзор и администрация на държавни активи

Дзян Дзиемин, бивш директор на държавната комисия за надзор и администрация на държавни активи (SASAC). Осъден на 16 години затвор през октомври 2015 г.

Докато работи в държавния петролен сектор, последователи на Фалун Гонг са арестувани, осъждани на затвор и трудови лагери, и държани в центрове за промиване на съзнанието. Някои умират в резултат на изтезания.

Администрацията на Китай за киберпространството

Лу Уей, бивш директор на Администрацията на Китай за киберпространството и заместник-министър на министерство на пропагандата. На 21 ноември 2017 г. става първият "тигър", разследван след 19-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия.

Ролята на Лу в преследването на Фалун Гонг е значителна, имайки предвид големия брой последователи, наказани заради публикации и коментари онлайн във връзка с преследването.

Кметове

Сю Дзунхън, бивш кмет на град Шънджън, провинция Гуандун. Осъден условно на смърт с право на замяна с доживотен затвор през май 2011 г.

Докато е кмет на Шънджън, интензивността на преследването на Фалун Гонг е значима. Последователи са следени, отвличани и телефоните им са подслушвани.

Хуан Сингуо, бивш действащ партиен секретар и кмет на град Тиендзин. Уволнен през септември 2016 г. През януари 2017 г. срещу него е образувано съдебно производство.

По време на политическата си кариера в Нинбо (град в провинция Джъдзян) и Тиендзин, той открито клевети Фалун Гонг.

Според уебсайта Minghui.org, докато Хуан е кмет на Тиендзин, той работи в тясно сътрудничество с Джан Гаоли, партиен секретар от ноември 2007 г. до октомври 2012 г. за извършване на репресии срещу Фалун Гонг. Хуан носи отговорност за тормоз и обиск домовете на 37 последователи на Фалун Гонг в навечерието на политическата среща "Двете сесии" през 2015 г. В акция преди срещата са задържани между 60 и 70 последователи, над 10 от които са незаконно осъдени на затвор.

 


 

Този уебсайт използва cookies