САЩ Китай Америка влияние

Вашингтон Поуст публикува серия от редакционни статии разкриващи как китайската комунистическа партия (ККП) налага своето влияние над демократично избрани политици, университети, мозъчни тръстове и бизнеси в САЩ.

Американците постепенно започват да разбират това, което държави като Австралия, Нова Зеландия и Канада вече са преживели: стратегическия микс на Пекин включващ технологии, заплахи и икономически стимули, и който е използван за прокарване на собствени интереси извън страната, посредством чужденци, които влияят на своите сънародници.

Американският сенатор Марко Рубио, председател на Конгресната изпълнителна комисия за Китай, казва: "Усилията на китайците да оказват влияние на обществената ни политика и на основните ни свободи са много по-широко разпространени, отколкото повечето хора си мислят."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неотдавна подписа "Национална стратегия за сигурност", която включва нови инициативи за борба с китайските операции, целящи придобиване на влияние върху американски университети, мозъчни тръстове, киностудия и медийни организации, и за оказване помощ на американските институции в справянето с това заплашително влияние.

На 14 януари 2018 г. Вашингтон Поуст писа, че Тексаският университет в Остин е отказал предложение от новия си китайски център, да приеме пари от базирана в Хонконг фондация за обмен между САЩ и Китай, заради близките ѝ връзки с комунистическата партия. За съжаление, други водещи университети и мозъчни тръстове са приели парични помощи от същата фондация, и това създава сериозно безпокойство за нивото на доверие към тези институции.

Влияние върху американските медии и развлекателния бизнес ограничава свободата на словото и изразяването. Влияние върху демократично избрани политици води до налагане на интересите на ККП над тези на електората.

Миналата година, Джоел Андерсън, сенатор от Калифорния, подготви Съвместна резолюция 10 на сената, по модел на Резолюция 343 на Камарата на представителите, приета единодушно през юни 2016 г. с двупартийно мнозинство. Резолюция 343 разглежда твърденията за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай. За съжаление, калифорнийските законодатели се поддадоха на заплашителни декларации от китайското консулство в Сан Франциско и резолюцията на Андерсън така и не бе гласувана.

Държава без доброволна система за даряване на органи преди 2010 г. иска да е световен лидер по брой трансплантации към 2020 г. Но докладите за бързо нарастване броя на доброволните дарения на органи противоречат на културните норми в Китай. Например, координатор на дарения на органи признава, че успешно е приключил само 30 доброволни дарения между 2013 г. и 2017 г. Очевидно персоналът на спешните отделения в китайски болници все още няма опита и познанието, да запази потенциалните донори живи и органите им годни.

Центърът за разследване отнемането на органи в Китай разкрива, че "след 2000 г. трансплантациите на органи имат висок приоритет в националната стратегия на правителството... в името на бъдещото глобално развитие на Китай."

Неотдавна Китай заяви, че има най-бързо растящият пазар за трансплантации на бял дроб в света. Клиниката за трансплантации към Белодробната болница в Шанхай ще бъде първата в Азия, която притежава XVIVO Perfusion System, с която се изучава ефектът на екс виво (извън тялото) белодробна перфузия при трансплантация на бял дроб.

Изследователски екип от университета Сун Ят-сен е създал продължително екстракорпорално кръвообращение, с което подобрява метод на над 60 години. Хосе Р. Нунез, съветник на Световната здравна организация, казва, че този "нов метод може да бъде бъдещето на всички трансплантационни операции". Бившият президент на Трансплантационното общество Кембъл Фрейзър добавя: "Смятам, че Китай ще бъде център за иновации в трансплантациите."

От близо две десетилетия, Китай инвестира огромни ресурси в разширяване болничната трансплантационна инфраструктура, обучение на медицински персонал и изследвания водещи до експоненциален растеж на високопечелившата индустрия за органни трансплантации. Очевидно в Китай няма съмнение за наличността на органи, и то в единствената държава в света, където централното правителство контролира доставките на органи.

Доказателства сочат, че последователи на Фалун Гонг са основният източник на органи за правителството. Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика, следваща принципите Истинност, Доброта и Търпение. Китайската трансплантационна индустрия започва шеметно развитие скоро след като бившият лидер на ККП, Дзян Дзъмин инициира масово преследване на Фалун Гонг през 1999 г. Милиони са арестувани и хвърлени в затвори.

За съжаление, и други големи групи в Китай може да са системно използвани като източник на живи донори за трансплантационната индустрия. От септември 2016 г. до март 2017 г., в региони с предимно уйгурско население са извършени медицински прегледи на 17,5 милиона души. Изследванията включват физически преглед, пръстови отпечатъци, ирисова диагностика, ДНК тестове, тестове на кръв и урина, рентген, електрокардиограми и ултразвук. Никой от изследваните не получава резултати от прегледите.

Долкун Иса, президент на Световния уйгурски конгрес, изрази безпокойство пред Британския парламент на 13 декември 2017 г., че ККП е изградила база данни с генетична информация на милиони етнически уйгури, с цел да ги използва като жива банка за органи. Иса цитира материал на Чайна Нюз Сървис, според който Южните китайски авиолинии са открили експресни полети през май 2016 г. за транспортиране на човешки органи от и за Синдзян.

Степента на влияние и инфилтрация на китайското ръководство в САЩ и в други държави по света ни дава всички причини да спрем и да се замислим. Но световните лидери в областта на международната трансплантация продължават да вярват на безпочвените твърдения на китайските правителствени служители и пренебрегват очевидните доказателства, че отнемането на органи в Китай е факт, признат от Конгреса на САЩ, Европейския парламент, редица международни правозащитни организации и милиони хора по света, подкрепили инициативите за спиране отнемането на органи в Китай.

 


 

Този уебсайт използва cookies