китайски президент Дзян Дзъмин

18 години след началото на репресиите срещу Фалун Гонг, китайският режим използва авторитета на западни учени, за да утвърди сред обществото идеята, че Фалун Гонг е "култ".

Нова тактика

През ноември 2000 г. китайският държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин основава Китайската асоциация срещу култовете. Асоциацията действа във всички провинции; тя разпространява пропаганда в страната и чужбина. Включително организира академични конференции с цел очерняне на Фалун Гонг.

Последната тактика на асоциацията, на която Интровине става свидетел, е вербуване на академици, които да потвърдят казаното от китайската комунистическа партия (ККП) относно Фалун Гонг.

Това става чрез публикуване на академични трудове и организиране на конференции с участие на китайски и западни учени. Режимът иска те публично да потвърдят версията на ККП или режимът да може да твърди, че те поддържат партийната линия, дори това да не е истина.

Например, група западни учени са били поканени да говорят на форум, организиран от Центъра за изучаване на международни псевдо религии към Уханския университет. Китайската държавна новинарска агенция Синхуа публикува статия на 3 декември 2017 г., според която учените "са се съгласили, че Фалун Гонг е култ, който разпространява слухове уронващи имиджа на Китай".

Един от поканените говорители, Майкъл Кропвелд, заяви, че статията в Синхуа силно изопачава неговите коментари, както и съдържанието на конференцията. "По никакъв начин не съм казвал такива неща: нито по време на речта си, нито в разговор с някого", заяви Кропвелд пред медията Епок Таймс.

Кропвелд, който е директор на Инфо-култ, базирана в Канада организация за изучаване на малцинствени религиозни групи, заяви, че е прочел речта си дума по дума, както е публикувана на уебсайта на организацията.

Речта му основно е целяла да анализира различни определения на думата "култ" и резултати от анкети, които той е провел с неправителствени организации, групи за изследване на култове, социални и правителствени агенции. Целта му е била разбере същността на Фалун Гонг.

Кропвелд определи статията на Синхуа като "лоша възстановка на казаното по време на конференцията".

Има обаче и западни учени, прегърнали пропагандата на ККП. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг е документирала как Джеймс Р. Люис от Университета в Тромсьо, Арктическия университет на Норвегия, е публикувал академични трудове очернящи Фалун Гонг. Люис е включен като експерт по култовете на уебсайта Кайуинд - Интернет страница за пропаганда срещу Фалун Гонг, създадена от Управление 6-10 (надзаконова партийна организация натоварена със задачата да прокарва политиката на репресии срещу Фалун Гонг). Люис също е организатор и участник в много международни конференции по култовете, където разпространява реториката срещу Фалун Гонг.

Интровине участва през юни 2017 г. в конференция за "научен обмен срещу култовете" в град Джънджоу, китайската провинция Хънан. Остава изненадан от съдържанието на срещата. Въпреки че той и присъстващите учени не са съгласни с думите на своите китайски колеги, държавните медии пишат точно обратното.

Според Интровине, ККП повтаря клеветите срещу Фалун Гонг толкова много, че някои западни академици започват да им вярват. "Това е доста тъжно за каузата на човешките права."

Зов за академична почтеност

Интровине смята, че съществуват реални последствия от повтарянето на клеветническата информация на ККП.

"Чии думи ще надделеят? Ако ККП успее да наложи тезата, че зли култове заплашват населението, вероятно ще продължи преследването без да се тревожи от търсене на отговорност."

От друга страна, ако повече учени проучат внимателно и проумеят докъде се простира пропагандата на режима, на ККП ще ѝ стане трудно да оправдае преследването, смята Интровине. "Тогава ККП ще трябва да забави темпото на преследването или дори да приеме, че преследването е твърде скъпо от гледна точка на международен имидж."

Интровине съпостави тактиките на китайския режим с подривните тактики на СССР, където са плащали на журналисти, учени и църковни настоятели да разпространяват невярна пропаганда.

Той призова учените да изследват Фалун Гонг в дълбочина и от различни перспективи, а не само от тази на китайския режим. Например как Фалун Гонг става толкова популярен само за няколко години; защо хората започват да практикуват; и как Фалун Гонг подобрява здравето и усилва щастието.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies