Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

"Стълба към Небето", автор Уан Дзин, Китай

Картината „Стълба към Небето“ на китайската художничка Уан Дзин неотдавна спечели втора награда на международен художествен конкурс на китайскоезичната медия NTD Television в Ню Йорк.

Това е второ признание за Уан в този конкурс, след като през 2008 г. друга нейна творба, „Завръщане“, спечели почетно отличие.

Страстта на Уан към изкуството се проявява в ранна детска възраст. По-късно тя завършва гимназията към Художествената академия в Ханджоу в китайската провинция Джъдзян, а впоследствие се дипломира в същата академия през 1998 г.

"Момичето осъзнава смисъла на живота и научава как да бъде добър човек", разказва художничката за своята картина.

"Това става, след като прочита книгата „Джуан Фалун“. Пред очите на момичето се разкриват необятни райски картини. Обгръща я положителна енергия и доброта. Лицето ѝ изразява радост и благодарност."

"Джуан Фалун" е основният текст на древния метод за подобряване на здравето и характера Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа.

“В картините си винаги съм искала да покажа радостта и неповторимото преживяване от практикуването на Фалун Гонг", продължава разказа си Уан.

Уан се усмихва често, а очите ѝ блестят и излъчват топлота. В тях няма и помен от мъченията, на които е била подлагана в родината си само преди няколко години.

"Именно принципите на Фалун Гонг помагат на толкова много хора да запазят вярата си, изправени пред жестокото преследване в Китай. Те истински усещат великолепието и красотата на Фалун Гонг.“

Самата Уан преживява това, докато е държана в трудов лагер в провинция Шандун. Причината е, че практикува Фалун Гонг, а Фалун Гонг е забранен от властите в Пекин.

Там я измъчват, често бият до припадък и лишават от сън в продължение на дни. Накрая я принуждават да подпише декларация, че се отказва от Фалун Гонг. Едва тогава я пускат на свобода.

Въпреки тормоза, тя успява да запази силно присъствие на духа и да достигне до нови прозрения. В трудните условията на затворничество, Уан получава ново разбиране за връзката между морала на художника и неговото творчество.

„Успоредно с подобряване на характера ми се подобряваше и техниката ми на рисуване.“

Уан работи върху наградената картина над четири месеца.

"Исках да изразя вътрешния свят на практикуващия и силата на Фалун Гонг да докосва сърцата на хората. Исках да илюстрирам енергията на доброта, чистота и праведност. Изборът на цветове и тонове е важен за изграждане на това настроение."

***
Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Основни принципи на философията на Фалун Дафа са Истинност, Доброта и Търпение.

Изключителната популярност на практиката в Китай (между 70 и 100 милиона последователи) предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства.

Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери, психиатрични клиники и затвори без съд и присъда. Те са подлагани на различни методи на изтезание, включително насилствено отнемане на органи.


 

Този уебсайт използва cookies