"Стълба към Небето", автор Уан Дзин, Китай

Картината „Стълба към Небето“ на китайската художничка Уан Дзин неотдавна спечели втора награда на международен художествен конкурс на китайскоезичната медия NTD Television в Ню Йорк.

Това е второ признание за Уан в този конкурс, след като през 2008 г. друга нейна творба, „Завръщане“, спечели почетно отличие.

Страстта на Уан към изкуството се проявява в ранна детска възраст. По-късно тя завършва гимназията към Художествената академия в Ханджоу в китайската провинция Джъдзян, а впоследствие се дипломира в същата академия през 1998 г.

"Момичето осъзнава смисъла на живота и научава как да бъде добър човек", разказва художничката за своята картина.

"Това става, след като прочита книгата „Джуан Фалун“. Пред очите на момичето се разкриват необятни райски картини. Обгръща я положителна енергия и доброта. Лицето ѝ изразява радост и благодарност."

"Джуан Фалун" е основният текст на древния метод за подобряване на здравето и характера Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа.

“В картините си винаги съм искала да покажа радостта и неповторимото преживяване от практикуването на Фалун Гонг", продължава разказа си Уан.

Уан се усмихва често, а очите ѝ блестят и излъчват топлота. В тях няма и помен от мъченията, на които е била подлагана в родината си само преди няколко години.

"Именно принципите на Фалун Гонг помагат на толкова много хора да запазят вярата си, изправени пред жестокото преследване в Китай. Те истински усещат великолепието и красотата на Фалун Гонг.“

Самата Уан преживява това, докато е държана в трудов лагер в провинция Шандун. Причината е, че практикува Фалун Гонг, а Фалун Гонг е забранен от властите в Пекин.

Там я измъчват, често бият до припадък и лишават от сън в продължение на дни. Накрая я принуждават да подпише декларация, че се отказва от Фалун Гонг. Едва тогава я пускат на свобода.

Въпреки тормоза, тя успява да запази силно присъствие на духа и да достигне до нови прозрения. В трудните условията на затворничество, Уан получава ново разбиране за връзката между морала на художника и неговото творчество.

„Успоредно с подобряване на характера ми се подобряваше и техниката ми на рисуване.“

Уан работи върху наградената картина над четири месеца.

"Исках да изразя вътрешния свят на практикуващия и силата на Фалун Гонг да докосва сърцата на хората. Исках да илюстрирам енергията на доброта, чистота и праведност. Изборът на цветове и тонове е важен за изграждане на това настроение."

***
Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Основни принципи на философията на Фалун Дафа са Истинност, Доброта и Търпение.

Изключителната популярност на практиката в Китай (между 70 и 100 милиона последователи) предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства.

Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери, психиатрични клиники и затвори без съд и присъда. Те са подлагани на различни методи на изтезание, включително насилствено отнемане на органи.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies