резолюция сенат САЩ Фалун Гонг

Системното, ръководено от китайската държава насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта бе единодушно осъдено от Долната камара на представителите в американския щат Джорджия, с резолюция 944 от 19 март 2018 г.

Резолюцията насочва вниманието към "масовите убийства на уйгури, тибетци, някои групи християни и последователи на Фалун Гонг с цел набавявяне на органи за трансплантация."

Цитирайки нови доклади по темата, резолюцията посочва, че "китайските официални данни за 10 000 трансплантации годишно са в пъти по-малко от действителния брой извършвани трансплантации."

През 2000 г., броят на трансплантациите на органи в Китай започва да расте светкавично. Отварят врати нови центрове за трансплантация, усилено се обучават хирурзи. Китайски болници започват да рекламират период за откриване на съвместим орган от само няколко седмици. За пациенти, нуждаещи се от трансплантация на сърце, насрочват точна дата, на която ще получат нов орган – нещо, което според експерти, е невъзможно, освен ако придобиването на органа не е свързано с екзекуция.

Горното разкрива докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.). Според разследването, събрано в близо 700 страници, най-много жертви на този т.нар. от авторите на доклада "нов вид геноцид", са последователи на Фалун Гонг.

През 1999 г. Дзян Дзъмин, бившият лидер на китайската комунистическа партия, започва масово преследване на духовната практика Фалун Гонг – медитативна система, базирана на моралните принципи Истинност, Доброта, Търпение. Между 70 и 100 милиона китайци практикуват Фалун Гонг през 90-те години на миналия век, по данни на китайското правителство.

Резолюцията на щата Джорджия отбелязва, че "през юли 1999 г. китайската комунистическа партия започва интензивно, национално преследване на популярната духовна практиката Фалун Гонг... и противозаконно задържа стотици хиляди последователи в трудови лагери, центрове за задържане и затвори, където ги подлага редовно на изтезания и тормоз, както и на необясними медицински прегледи и кръвни тестове."

Резолюцията призовава китайският режим незабавно да спре практиката на насилствено отнемане на органи от всички затворници, особено от последователи на Фалун Гонг и други малцинства. Резолюцията подчертава, че нито една държава не трябва да позволява на своите граждани да пътуват до Китай за трансплантации преди целият процес да стане прозрачен и бъде подложен на цялостно разследване.

Още подкрепа

През февруари 2018 г., Камарата на представителите на щата Аризона прие резолюция срещу отнемането на органи в Китай.

На 13 юни 2016 г., Федералната камара на представителите единодушно прие резолюция 343. Резолюцията изразява безпокойство относно отнемането на органи от затворници на съвестта в Китай без тяхно съгласие.

В същия ден, Камарата на представителите на САЩ също прие резолюция H.R.3694, която призовава Държавния департамент да разгледа и предотврати търговията с човешки органи.

През май 2016 г., Държавният сенат на Минесота прие единодушно Резолюция SF 2090, противопоставяйки се на отнемането на органи в Китай.

А през 2006 г., когато за първи път бяха оповестени твърденията, че в китайски държавни болници убиват последователи на Фалун Гонг за органите им, Камарата на представителите на щата Илинойс прие резолюция, която осъжда действията на китайския режим.

През април 2006 г., в навечерието на посещението на тогавашния китайски лидер Ху Дзинтао в САЩ, Сенатът и Камарата на представителите на щата Колорадо приеха обща резолюция 06-027, която осъди отнемането на органи извършвано от китайския режим.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies