човешки тела изложба Австралия

На 14 април 2018 г. в Сидни, Австралия отвори врати изложба с истински, пластинирани човешки трупове и стотици телесни части. Това стана въпреки сериозните опасения, че експонатите може да са останки на китайски граждани и да са изложени без тяхно съгласие.

Пластинацията представлява процес на сваляне на кожата от човешкото тяло и инжектиране на силикон в тъканите, с цел те да бъдат запазени.

Възмутени от излагането на показ на човешки трупове в изложбата "Истински тела", жители на Сидни се събраха на 18 април 2018 г. пред сградата, където тя се помещава - Ентъртейнмънт Куортър, развлекателен център в източната част на австралийския мегаполис.

Участниците в своеобразния протест разказаха за наличието на огромен брой доказателства, че труповете в изложбата принадлежат на китайски граждани, като част от тях може да са били политически затворници или затворници на съвестта в комунистически Китай.

"Вярваме, че източник на пластинираните тела в изложбата е неетичната китайска индустрия за трансплантация на органи", заяви д-р София Брискин от неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

"Тази индустрия трябва да бъде подробно разследвана от международната общност, предвид твърденията за насилствено отнемане на органи от живи хора в китайската държава."

В интервю за водещата австралийска новинарска агенция news.com.au, Брискин каза още, че "най-вероятните жертви са последователи на Фалун Гонг".

Том Залър, президент на компанията "Имеджин Егзибишънс", организатор на изложбата, заяви пред Асошиейтед Прес (АП), че е наясно с етичните опасения относно изложените тела. В изявление за news.com.au, Залър каза, че телата са "инспектирани от здравните служби в много държави" и "че не е налице нарушение".

Подобни изложби, показващи пластинирани човешки тела, са забранени във Франция, Израел, САЩ и Чехия, разкри медията "Ню Йорк Таймс". В резултат на обществено недоволство срещу изложбата, Чехия промени своето законодателство с цел да предотврати излагане на човешки тела без съгласието на починалите или на техните семейства.

Кои са те?

Макар запазените с помощта на силикон тела и телесни части да бяха обявени за незаразни и "безопасни" от здравните власти в австралийския щат Нов Южен Уелс, отсъствието на съгласие от починалите или от техни близки сериозно разтревожи критиците на изложбата, особено след признанието на Залър пред news.com.au, че "Имеджин Егзибишънс" не разполага с документи, потвърждаващи самоличността на експонатите или съгласие телата им да бъдат включени в експозицията.

В друго интервю за АП, Залър заяви, че изложбата използва "непотърсени" тела, предоставени от д-р Суей Хундзин, негов бизнес партньор от китайския град Далиен. Суей е завеждащ катедрата по анатомия в Далиенския медицински университет и директор на компанията "Далиен Хофен Биотехник Ко. Лимитед".

В записан телефонен разговор с разследващи, представящи се за потенциални клиенти на компанията, Суей признава, че десетки трупове, които той доставя, идват от китайското Бюро за обществена сигурност. Служители на Бюрото работят с незаконни центрове за лишаване от свобода, където китайският режим държи и изтезава политически затворници.

Залър разкри пред медията "Таймаут Сидни", че изложените тела са били обработени в Китай между 2000 и 2004 г., и че не са придобити наскоро. Този период съвпада с времето, когато преследването на последователи на духовната практика Фалун Гонг е най-интензивно и когато в Китай липсват регулации, които биха могли да затруднят вноса или износа на пластинирани тела.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies