човешки тела трупове митинг протест Австралия

На 14 април 2018 г. в Сидни, Австралия отвори врати изложба с истински, пластинирани човешки трупове и стотици телесни части. Това стана въпреки сериозните опасения, че експонатите може да са останки на китайски граждани и да са изложени без тяхно съгласие.

Без съгласие няма изложба

През 2008 г. съдебен процес в Ню Йорк принуди изложба, наречена "Тела... изложбата" да предостави документи за източника на експонатите. Телата в тази изложба са били предоставени от Суей. По това време Залър е вицепрезидент на компанията "Премиер Егзибишънс", преди да я напусне през 2009 г. и основе конкурентната "Имеджин Егзибишънс".

Тогавашният главен прокурор на щата Ню Йорк, Андрю Куомо, заяви, че от "Премиер Егзибишънс" са се "облагодетелствали от излагането на тленните останки на хора, които може да са били изтезавани и убити в Китай".

Куомо заключи: "Въпреки многократно отричане, сега ние знаем че 'Премиер Егзибишънс' не могат да посочат обстоятелствата, довели до смъртта на притежателите на телата. Нито пък са в състояние да докажат, че тези хора са се съгласили техните тленни останки да бъдат използвани по този начин."

"Премиер Егзибишънс" бяха принудени да публикуват декларация за отказ от отговорност за всичките си изложби в Ню Йорк. Текстът на декларацията гласи: "Тази изложба излага на показ тленни останки на китайски граждани и жители, първоначално придобити от Китайското полицейско бюро. Китайското полицейско бюро може да получава тела от китайски затвори. 'Премиер Егзибишънс" не може самостоятелно да докаже, че тленните останки не принадлежат на хора, държани в китайски затвори."

Тази декларация е публикувана до ден днешен на Интернет страницата на "Премиер Егзибишънс".

Скандално

Изложбата "Истински тела" в Сидни обаче не е публикувала подобна декларация.

Според Залър, липсата на документация не е повод за притеснение. "Този човек е нямал и представа, че ще бъде тук", каза Залър пред австралийската Асошиейтед Прес.

"Същото е като да отидете в музея и разглеждате мумията на Тутанкамон – тези мумии не са знаели, че ще бъдат изложени на показ."

Д-р Брискин не е съгласна: "Ако това е нормално в страна като Китай, където човешките права са сериозно нарушавани, то определено не е нормално тук."

"Скандално е тази изложба да се сравнява с експозиция на мумии като тази на Тутанкамон", каза още представителят на "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). "Това са истински хора, които до неотдавна са били живи", добави д-р Брискин.

"Не можем с чиста съвест да излагаме нашите деца и общност на подобно комерсиално отношение към починали хора, където човешките тела са превърнати в стока за продан или наем, с цел печалба. Училищата в Нов Южен Уелс дори организират екскурзии, за да видят децата тази изложба."

От откриването на 14 април, пред сградата, в която се помещава изложбата, се събират ежедневно огромен брой хора, които настояват тя да бъде закрита.

"Не става дума [само] за китайците. Става дума за достойнството на всеки австралиец", заяви Тревър Грейс, учител от Аделаида. Грейс е инициатор на Интернет подписка на уебстраницата Change.org, която до момента е събрала над 1600 подписа.

Дейвид Шубридж, член на Законодателния съвет на щата Нов Южен Уелс, каза: "Всички ние вярваме в достойнството на човешките същества и в третирането на хората по достоен и уважителен начин, както преди, така и след смъртта им. Тази изложба грубо нарушава този принцип... грубо лишава от достойнство хора, за които не може да се докаже… [че са] дали своето информирано съгласие за това."

"Призовавам и настоявам полицейският комисар на Нов Южен Уелс спешно да разследва случая като нарушение на параграф 81с от Наказателния кодекс на Нов Южен Уелс. Без съгласие няма изложба."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies