американски държавен секретар САЩ

В доклада на Държавния департамент на САЩ, посветен на състоянието на религиозните свободи по света през 2017 г., Китай е начело на държавите, "будещи особено безпокойство".

Докладът, оповестен на 29 май 2018 г., отделя специално внимание на преследването на последователи на Фалун Гонг, християни и други религиозни групи. Хиляди членове на Фалун Гонг са загинали в ареста, се казва в доклада.

По време на пресконференция, американският държавен секретар Майк Помпео подчерта, че "САЩ няма просто да наблюдават" нарушаването на религиозните свободи.

"Религиозните свободи са в американската кръв", заяви Помпео. "Както е казал Джеймс Мадисън, преди да стане президент на САЩ, 'Съвестта е най-свещената собственост'."

САЩ ще проведат първата по рода си световна среща за насърчаване на религиозните свободи (Ministerial to Advance Religious Freedom), която ще се проведе от 24 до 26 юли 2018 г. в американската столица Вашингтон и ще събере външни министри, религиозни лидери, представители на НПО и други заинтересовани лица в сферата на религиозните свободи.

Според Помпео, който ще е домакин на срещата, "защитата и насърчаването на глобалното зачитане на религиозните свободи е приоритет на администрацията на президента Тръмп".

Сам Браунбак, директор на Службата за религиозни свободи в Департамента на САЩ, също взе участие в пресконферецнията.

"Целта ни е да защитим свободата на съвестта на всички хора. Това означава да защитаваме мюсюлманите, будистите, последователите на Фалун Гонг и християните в Китай, включително възможността им да се молят и живеят живота си", заяви Браунбак.

"Китай буди сериозно безпокойство по отношение на религиозните свободи."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies