САЩ Китай

Несбъднати мечти и неизпълнени обещания са едничкото останало от надеждата, повела САЩ да започне свободна търговия с Китай през 2001 г.

Президентът Бил Клинтън казва пред пълна зала през 2000 г., че „... ако вярвате в бъдеще на повече откритост и свобода за хората в Китай, трябва да подкрепите това съглашение.“

Решението получава подкрепа от двете страни на Американския конгрес и лидерите на САЩ се обединяват около убеждението, че след падането на Съветския съюз, търговията с Китай би спомогнала за развитие на демокрацията и свободата в източната държава.

Но вместо Китай да стане по-свободен и демократичен, редица американски и западни компании се подчиниха на интересите на Китай, а много други понесоха сериозни икономически загуби.

„Свободната търговия не направи Китай по-демократичен“, каза Питър Наваро, режисьор на филма „Смърт от Китай“. „Вместо това го превърна в по-ефективна авторитарна машина.“

Но е възможно в момента да тече промяна. Огромен брой големи компании започват да усещат този ефект и някои от тях се изтеглят от Китай. На 4 декември компанията Бест Бай обяви, че ще продаде своите 184 магазина в Китай и ще напусне страната. Така Бест Бай се присъединява към компаниите, които напуснаха Китай, включително Гугъл, Хоум Депо, Метро, Медиа Маркет, Адидас, Панасоник, Ракутен, Нестле и Данон.

Това се случва тъкмо навреме. Китайският режим ще празнува 15 години членство в Световната търговска организация (СТО) през 2016 г., а сега законодатели в Америка са се заели да изчислят какви щети е нанесла свободната търговия с Китай на световната икономика.

Търговска война

„Те дойдоха и причиниха хаос в американската и европейската икономики“, казва Наваро.

Според Наваро, проблемът е, че след като Китай е приет като член на СТО и му е даден статус на „най-облагодетелствана нация“, той използва правилата и стандартите, за да подсили своята собствена търговия, но не ги следва в отношенията си с останалите нации.

„Те се възползват от всички преимущества на международната организация, но не спазват правилата“, смята Наваро.

Според Наваро, злоупотребата на Китай с дадените му привилегии е започнала почти веднага след членството в СТО: например Китай залива САЩ с нелегално субсидиран внос; китайски военни сипят постоянни кибератаки с цел кражба на интелектуална собственост от американски компании и използват фалшиви и пиратски стоки, за да подкопават американски фирми.

Между 15 и 20% от всички стоки произведени в Китай са фалшиви, според доклад на Центъра за международни изследвания в Мазачузетския технологичен институт (MIT) и близо 8% от китайския брутен вътрешен продукт (БВП) идва от фалшиви стоки.

Следват манипулации на стойността на китайската валута - обезценяването на юана дава на Китай между 25 и 40% предимство спрямо американския долар. Наваро казва, че ефектът от валутните манипулации е своеобразна субсидия за китайския внос в САЩ. В същото време Китай налага митнически такси на американския внос в Китай. В резултат на това за Китай става много лесно да продава на американския пазар, но много неизгодно за САЩ да продава на китайския. В дългосрочна перспектива ефектът е, че китайски компании доминират пазара, докато американските биват изместени.

Дори числата в китайската икономика са съмнителни. Неотдавна списанието Форчън публикува информация, че китайската стокова борса расте, а в същото време има забавяне на пазара на имоти. Статията заключва: „Пазарът на акции в Китай е в разрез не толкова със силата на гравитацията, колкото с логиката.“

Наваро посочва, че САЩ са изгубили близо 57 000 фабрики, 25 милиона американци са неспособни да намерят нормална работа и САЩ дължи 3 трилиона долара (5 трилиона лв.) на най-голямата тоталитарна сила в света. Изданието The Blade от щата Охайо неотдавна публикува статия, в която се казва, че търговията с Китай от 2001 г. насам е причинила загуба на 106 400 работни места само в този щат.

Освен всичко това, китайският режим продължава да злоупотребява с работната сила, става все по-враждебен във военно отношение, и наказва американски фирми в антитръстови разследвания.

„'Аз на теб и ти на мен': това е част от сделката“, казва Наваро относно как китайският режим наказва американски фирми по политически причини.

Враждебен пазар

Поредицата злоупотреби на Китай неминуемо вземат своите жертви и подкопават доверието както на компании, така и на държавни служители в САЩ.

Изследване на Американската търговска камара от 2 септември 2014 г. показва, че 60% от американските фирми се чувстват не толкова добре дошли в Китай, колкото преди, а 49% вярват, че са нарочени от китайския режим като мишени за атака.

В подобно допитване в Европа, 61% от чуждестранните компании, действали в Китай над десетилетие, споделят, че правенето на бизнес там става по-трудно.

Единствената индустрия, в която САЩ продължават да имат търговски излишък с Китай, е земеделието, според доклад на Американско-китайския съвет за икономическа сигурност от 2013 г. Докладът обаче предупреждава, че дори и в земеделието Китай използва методи на търговска война в значителна степен. Това поставя въпрос пред експертите каква е истинската цена на подобна търговия.

Все повече гласове се надигат с призив Китай да започне да играе по правилата, и изтеглянето на Бест Бай може да е предвестник на това какво следва.

„Днес аз призовавам Китай да се придържа изцяло към ангажиментите поети към СТО, и да прилага в пълна степен правилата на СТО за изпълнението на тези ангажименти“, казва сенатор Шеръд Браун, председател на Изпълнителната комисия за Китай в Конгреса на САЩ, по време на изслушвания на 25 януари 2014 г. по повод спазването на стандартите на СТО от Китай.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies