Китай атака

Официалната уебстраница на компанията за сценично изкуство "Шен Юн Пърформинг Артс" бе подложена на широкомащабна кибератака на 5 и 7 януари 2015 г.

Атаката е проследена обратно до континентален Китай, където голям брой компютри са били хакнати и мобилизирани за поемане контрол над уебсайта. Нападението е докладвано на ФБР за по-нататъшно разследване.

Тактиката на действие е сходна с предишни нападения, идващи от континентален Китай и насочени към чуждестранни компании, правителства и правозащитни организации. Има причини да се вярва, че лица в китайската комунистическа партия са източникът на тези атаки, тъй като само централизирана сила би могла да мобилизира ресурси за разгръщане на такова нападение.

Атаката съвпада с началото на световното турне на "Шен Юн" за 2015 г.

"Шен Юн", неправителствена организация със седалище в Ню Йорк, е позната по цял свят с първокласните си изпълнения на класически китайски танц и музика.

Мисията на компанията е да възроди традиционната китайска култура. Тази култура с история от 5000 години е почти напълно разрушена от комунистическата партия в политически кампании като Културната революция. От основаването си през 2006 г., "Шен Юн" е обект на различни форми на атака от Пекин, където компанията е разглеждана като заплаха. Например комунистическата партия не позволява този спектакъл с традиционна китайска култура да се постави в Китай.

Освен че се страхува от културното възраждане извършвано от "Шен Юн", комунистическата партия се опасява, че представленията на "Шен Юн" ще изобличат продължаващото преследване на Фалун Гонг в Китай. Практикуващи Фалун Гонг, духовна медитативна практика, са участници в трупата на "Шен Юн". Нещо повече, шоуто описва - посредством изразните средства на класическия китайски танц - насилието извършвано спрямо симпатизантите на Фалун Гонг и тяхната мирна съпротива. Комунистическата партия отрича съществуването на тази кампания на репресии въпреки наличието на обширна документация. "Шен Юн" показват реалността в Китай на театралните сцени по цял свят.

В отговор на това, комунистическата партия и нейните посолства и консулства се опитват да спрат "Шен Юн" от близо десетилетие. Техните методи включват: оказване на натиск върху театри по цял свят с цел отказване на представления на "Шен Юн", зле прикрити икономически заплахи срещу държавни служители с цел оттегляне на подкрепа към "Шен Юн" и непосещаване на спектаклите, тормоз на роднини на изпълнители от "Шен Юн" в Китай, следене на изпълнители от "Шен Юн" по време на турне и дори опити за повреждане на камиони, превозващи реквизит на "Шен Юн".

Кибератаката е последната от поредица провалени опити да се урони успеха на "Шен Юн". До днешна дата компанията е играла пред милиони хора в над 30 страни по цял свят. Тази година "Шен Юн" ще посети над 100 града и ще гастролира в някои от най-престижните зали. Миналия петък "Шен Юн" започна серия от 12 шоута в престижния "Линкълн Сентър" в Ню Йорк, САЩ.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies