форум Израел Китай трансплантации

Израел отмени покана за участие на китайски лекар в Седмата среща на високо равнище за високотехнологични инвестиции Израел-Китай, която се проведе между 18 и 20 ноември 2018 г. в хотел "Дан Кармел" в Хайфа.

Тридневният форум, който привлече стотици инвеститори и корпоративни и държавни лидери, цели да насърчи сътрудничеството между високотехнологичните компании и болниците в двете държави.

Домакин на срещата бе кметът на Хайфа, а организатори Община Хайфа, организацията "Хайфа Економик Кооперейшън" (Haifa Economic Cooperation, HEC) и Медицинската стартъп академия (MESSILA – Medical Startup Academy).

Причина за отмяна на поканата на именития китайски трансплантолог Дун Дзяхун са подозрения в участието му в насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в източната държава.

Дун е изпълнителен президент на пекинската болница "Цинхуа Чангун" и бивш директор на Общата болница на Народната освободителна армия на Китай.

Лекарят трябваше да бъде част от китайската делегация и почетен гост на престижния форум.

Дун е една от основните фигури, замесени в проспериращата индустрия за трансплантации на органи в Китай, в която са убивани затворници на съвестта с цел органите им да бъдат присаждани на заможни чуждестранни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Името на Дун се споменава в доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.), на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас, и на американския разследващ журналист Итън Гутман; също в доклади на "Китайски център за разследване на насилственото отнемане на органи" (COHRC) и на "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

Остра реакция

Новината за посещението на Дун предизвика реакция от Янив Ницан, директор на "Информационен център Фалун Дафа" в Израел.

"Моралът и съвестта правят недопустимо Израел да приема престъпник, чиито деяния се равняват на тези на нацистите", каза Ницан по време на пресконференция. "Когато научих за визитата на Дун, веднага писах на професор Якоб Лави, директор на отделението по сърдечни трансплантации в медицинския център 'Шеба'."

През 2008 г. професор Лави спомогна за приемането на закон, който забранява на израелски застрахователни и здравноосигурителни компании да финансират трансплантации на органи в Китай за израелски граждани.

"Това беше израз на морална позиция и Израел беше първата държава, която прие такъв закон", заяви Ницан.

Професор Лави публикува на своята Фейсбук страница следното, по повод посещението на Дун в Израел:

"Наивно съм мислел, че със закона за трансплантация на органи съм успял изцяло да прекъсна всякаква връзка между Израел и Китай в тази област. Тази седмица бях шокиран да науча, че в края на месеца Хайфа ще бъде домакин на Седмата среща на високо равнище за високотехнологични инвестиции Китай-Израел, и че в нея ще участва професор Дун Дзяхун, чиито ръце без съмнение са изцапани с кръв.

Професор Дзяхун е експерт по чернодробни трансплантации в Пекин и е участвал в трансплантации на стотици пациенти в продължение на над 20 години. Органите са изземани от осъдени на смърт затворници и от затворници на съвестта, включително последователи на Фалун Гонг, уйгури, тибетци и членове на християнски домашни църкви. Тези затворници са екзекутирани от лекарите по поръчка, а органите им са продавани на заможни пациенти."

Фейсбук посланието на професор Лави бързо се разпространи и доведе до вълна от обществено недоволство към организаторите на конференцията.

Скоро един от организаторите, споменат в публикацията, обяви, че предстоящата визита на китайската делегация е отменена. Същият организатор коментира, че Израел няма интерес да кани такива хора.

В отговор, професор Лави писа:

"Изненадан съм от огромната подкрепа към публикацията ми за неморалното решение в Израел да бъде поканен китайският лекар по чернодробни трансплантации. Много се зарадвах на новината, че организаторите на Седмата среща на високо равнище за високотехнологични инвестиции Китай-Израел са взели решение да отменят неговото участие в резултат на изложената тук информацията. Поздравления!

Не можем да затваряме очи за престъпления срещу човечеството, дори когато те не ни засягат пряко. Горд съм, че в този случай Израел реши да затвърди своята морална позиция."

По-късно организаторите на конференцията обявиха официално, че китайската делегация няма да присъства на събитието.

Въпреки това, името на Дун остана в програмата на конференцията и върху рекламните материали.

Дун играе водеща роля във въвеждането в Китай на високи технологии в областта на медицината. Поради продължаващото сътрудничество между Израел и Китай, остава възможно израелска медицинска технология да бъде използвана в ръководеното от китайската държава насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/11/30/173458.html?fbclid=IwAR1fiy9evgRLptcRfIWaBygmbkwJKJ8f2qlHx_ldo9cHXIbNpy7RSHabRmg

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies