парад Австралия китайско консулство Фалун Гонг

Китайското консулство в Пърт, Австралия, се е опитало да осуети участието на Фалун Гонг в ежегодния коледния парад на 1 декември 2018 г. Инцидентът повдигна тревожни въпроси за степента на влияние на китайския комунистически режим в Австралия.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Подложена е на жестоко преследване от китайския комунистически режим от 1999 г. насам.

Без идентификация

Групата на Фалун Гонг, състояща се от 40 барабанчици и танцьори, се регистрира за участие в ежегодното коледно шествие в Пърт. Организатор на събитието с публика от над 200 000 души е компанията "Севън Уест Медия".

От "Севън Уест Медия" се обаждат на представител на Фалун Дафа Асоциацията и му съобщават, че групата може да участва само, ако премахне всички знаци и надписи, обозначаващи движението. По-късно организаторите позволяват на групата да носи малка табела с името на практиката.

Снимки от събитието показват, че останалите участници не са имали подобни ограничения. Те носят тениски, на които ясно е изписано името на групата, която представляват.

Около 10:30 часа сутринта на 1 декември, от "Севън Уест Медия" се свързват представителя на Фалун Дафа Асоциацията в Пърт, и му казват, че предната вече някой е подал оплакване, че групата на Фалун Гонг е "против Китай" и "против китайското правителство".

Също му съобщават, че групата все пак може да участва, ако премахне всичко, свързано с Фалун Гонг, включително облекло и украса.

Медията "Острелиън" (The Australian) писа, че на 30 ноември някой се обадил на близък до организаторите на шествието, за да се оплаче; казал, че е от китайското консулство в Пърт и предупредил "да не позволяват Фалун Гонг да участва".

"Ние ще се разберем с консулството"

От "Севън Уест Медия", собственост на милиардера Кери Стоукс, отрекоха да са имали намерение или да са направили опит да премахнат Фалун Гонг от парада, но потвърдиха, че са казали на Фалун Дафа Асоциацията, че не може да показват каквото и да било, идентифициращо ги с Фалун Гонг, писа още "Острелиън".

"Казах им, че не мога да приема това", си спомня представителят на Фалун Гонг. "Групата няма да го приеме. Ако сме без идентификация, няма полза да сме там.

Фалун Гонг са жестоко преследвани в Китай, не може да приемем да сме третирани като престъпници и по улиците на Пърт."

Представителят на Фалун Гонг също сподели, че от "Севън Уест Медия" му казали, че решението идва "отгоре".

Час по-късно, около 11:30 часа, от "Севън Уест Медия" отново се обаждат на представителя на Фалун Гонг. Информират го, че им позволяват да носят малка табела с името на практиката.

"Ние ще се разберем с консулството", му казали също организаторите.

Въпреки това ограниченията остават. Барабанчиците трябва да обърнат барабаните наобратно, за да скрият надписа "Фалун Дафа" върху тях. Шестващите не могат да носят тениски с името на духовната практика на китайски и английки език. Назначен е човек, който да следи спазване на изискванията по време на шествието.

Марио Д'Орацио, изпълнителен директор на "Севън Уест Медия", отрече да е получавал молба от китайските власти да премахне Фалун Гонг от парада, според "Острелиън".

От "Севън Уест Медия" изпратиха писмено изявление до медията "Епок Таймс":

"'Севън Уест Медия' не е получавала официално искане от китайското правителство да изключи Фалун Дафа от коледното шествие в Пърт. Групата участва в парада. В съответствие с коледния дух, искаме да сме сигурни, че на парада не се отправят политически послания. Парадът има огромен успех, привличайки хиляди зрители. Доволни сме, че събитието протече безопасно и в духа на сезона."

Китайското консулство в Пърт не предостави коментар.

Политическа намеса от Пекин

Пол Монк, бивш директор на отдела за анализи на Китай в Организацията за отбранително разузнаване на Австралия, нарече инцидента "случай на политическа намеса от Пекин".

Според Монк, който е водил лекции по китайска политика и стратегически разузнавателен анализ в няколко водещи австралийски университети, консулството в Пърт очевидно е замесено.

"Пекин е прекалено чувствителен, за да знаем какво може да почувства или направи", каза Монк пред "Епок Таймс". "Но не бива да обръщаме внимание на тази свръхчувствителност и нервност, тъй като тук е Австралия, а на Китай.

Ако китайската общност в Пърт организира фестивал и Фалун Гонг, бидейки значима част от тази общност, не са допуснати да участват или им е отказана разпознаваемост, тогава това е намеса спрямо нас."

"'Севън Уест Медия' са жертви"

Люси Джао, президент на Фалун Дафа Асоциацията в Австралия, заяви, че групата на Фалун Гонг е участвала с голям успех в коледното шествие в Пърт от 2010 г. до 2015 г.

Според Джао, групата не отправя политически послания, а споделя с обществеността красотата на медитативната практика Фалун Дафа.

"Фактът, че ни следят и ограничават показва, че вероятно са подложени на натиск", каза Джао.

И добави, че ако "Севън Уест Медия" наистина не са били подложени на натиск от китайското консулство, отношението им към групата на Фалун Гонг представлява дискриминация от една от най-големите австралийски медийни компании.

"Ако наистина не са получили официално искане или натиск от китайското консулство, тогава поведението им изглежда още по-зле, тъй като ограничават Фалун Гонг по своя инициатива.

Това би означавало, че са ни нарочили сред останалите групи, а това е дискриминация."

Джао се пита дали други групи като тибетци, будисти и християни, са били третирани по същия начин, ако са участвали на парада. При всички случаи, Джао вярва, че "Севън Уест Медия" е жертва на китайския режим.

"Не ги обвинявам, защото мисля, че са под натиск от китайското консулство. Но сега, когато са във фокуса на общественото внимание, те са под дори още по-голям натиск: от австралийското общество, а това ги поставя в неизгодна позиция."

Източник: https://www.theepochtimes.com/chinese-consulate-tried-to-exclude-falun-gong-from-perth-christmas-parade-coordinator-says_2729259.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies