Канада посланик

Българският посланик в Отава, Николай Милков, изрази гордостта си от своя сънародник Кирил Търпов, който е диригент на оркестъра на „Шен Юн“.

Милков посети спектакъла на „Шен Юн“ в Нешънъл Артс Сентър в канадската столица Отава на 3 януари, макар над града да се спускаше снежна буря.

Но лошото време бързо остана на заден план, когато на сцената се появиха изпълнителите на класически китайски танц и музика, и завладяха публиката с грациозни танци, ярки костюми и разбира се, уникален оркестър.

„Наслаждавах се много на представлението“, каза Милков. „За първи път гледам подобен китайски спектакъл. Той очевидно е представителен за китайската култура и показва най-доброто от китайската културна и танцова традиция, датираща от векове и дори хилядолетия.“

„Шен Юн“ отвежда публиката на пътешествие през петхилядолетната китайска култура, за да възроди нейната традиция, която е почти напълно потисната и унищожена заради 60-те години комунистическо управление.

Милков отбеляза, че политическите движения са мимолетни в сравнение с традициите на един етнос и че „Шен Юн“ представя истинския Китай.

“Традицията е много по-голяма от политическите влияния, които идват и си отиват. Традицията е тази, която се запазва през вековете и остава завинаги.“

Милков е доктор на историческите науки. Той е заемал редица дипломатически длъжности, а между 2005 и 2009 г. е бил генерален консул на България в Ню Йорк, САЩ.

Именно по това време Милков се запознал с диригента Кирил Търпов. Двамата работили заедно по няколко културни проекта.

„Много се радвам за неговия успех“, каза посланикът за Търпов. „На първо място искам да го поздравя. Ще се срещаме отново с него и ще говорим много.“

„Мисля, че преди всичко той е много добър професионалист, защото е способен да се справи с подобна комбинация [между западни и китайски музикални инструменти]. Очевидно е много добре подготвен. Очевидно има широка музикална култура, за да може да се представи по този начин“, отбеляза още посланикът за диригента на „Шен Юн“.

Търпов има многобройни участия в Европа и в родината си България. Той има особен принос в работа с млади музиканти, тъй като е основател на камерния оркестър Young Soloists of New York („Млади солисти на Ню Йорк“) през 2004 г.

Оркестърът на „Шен Юн“ е много специален, защото в него участват традиционни китайски инструменти като пипа, ърху и суона, съпроводени от музикални инструменти от западен симфоничен оркестър.

Милков сподели, че аранжиментът на музиката на "Шен Юн" е уникален и че китайското влияние в него е много ясно изразено.

„Това е комбинация от западна и китайска музика в класическия стил, а китайското влияние беше много силно! Беше наистина изумително!“

Тази година „Шен Юн“ ще изнесат над 400 представления в над 100 града в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Австралия и Океания. Компанията ще представи изцяло нова програма с емблематични танци, пищни костюми и оригинална авторска музика.

Мисията на "Шен Юн" е да възроди традиционната китайска култура и ценности посредством класически танц и музика. Черпейки вдъхновение от богатата 5 000-годишна китайска култура, "Шен Юн" представят всяка година изцяло нова програма с древни истории, етнически танци, мини-театър и сцени от съвременен Китай.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies