протест полицаи Аржентина Китай

Полицаи и наемници на китайското посолство в аржентинската столица Буенос Айрес нападнаха последователи на Фалун Гонг, по време на мирен протест на 29 ноември 2018 г.

Те разкъсаха плакатите на мирно протестиращите, опитаха се да ги отстранят от мястото на събитието и арестуваха някои от тях.

Протестът, който бе организиран пред хотел "Шератон", целеше да призове отседналия в хотела китайски президент Си Дзинпин, незабавно да прекрати репресиите срещу духовната практика Фалун Гонг в Китай. Си Дзинпин бе на посещение в Буенос Айрес, за да участва в срещата на високо равнище на лидерите на Г-20 на 30 ноември и 1 декември.

Развитие на инцидента

Първоначално, протестиращите от Фалун Гонг са обградени от група хора, облечени в червени дрехи и носещи червени китайски знамена. Те са организирани от китайското посолство и от групи, поддръжници на китайската комунистическа партия.

Скоро на помощ им се притичват аржентински полицаи, които без обяснения грабват плакатите от ръцете на протестиращите.

Свидетели твърдят, че полицаите са се включили в нападението, след като с тях е разговарял униформен представител на китайското посолство.

Въпреки атаката, последователите държат здраво плакатите и не мърдат от местата си. Тогава върху им се нахвърлят още полицаи, които също започват да дърпат плакатите. Някои полицаи дори употребяват сила спрямо мирните протестиращи.

Един полицай стъпва върху краката на последователи на Фалун Гонг и удря един от тях с палка. Друг полицай се опитва да изтласка назад последовател на Фалун Гонг, отново с помощта на палка.

В същото време, група китайци държащи червени знамена блокират последователите в гръб. Започват да късат листовки за Фалун Гонг, които падат от раниците на последователите.

Заповед от горе

Някои полицаи симпатизират на последователите. Жена полицай се обръща към тях: "Не можем да ви помогнем. Имаме заповед от горе. Тук има много корумпирани служители. Познавам последователи на Фалун Гонг и знам, че сте тук, за да вършите добри дела. Често ви виждам в китайския квартал."

Друг полицай споделя пред протестиращите, че е получил заповед да потушава дейностите на облечени в жълти дрехи или носещи плакати хора (последователи на Фалун Гонг), но не и тези в червено или които държат червени знамена (хора, организирани от китайското посолство, дошли да приветстват китайската делегация).

И добавя, че не разбира каква е причината за тази заповед. Когато последователите му подават листовка за Фалун Гонг в жълт цвят, полицаят нервно им я връща: "Вземете си я обратно, жълта е."

След като изтръгва плакатите от ръцете на последователи на Фалун Гонг, цивилен полицай посочва към последовател носещ раница: "Той има бомба!" Тогава полицаи го сграбчват и отвеждат.

Незаконен арест

На мястото на инцидента пристига адвокатът на Аржентинската Фалун Дафа Асоциация и започва да задава въпроси на полицаите. Последните отговарят, че са задържали временно последователите и ще ги освободят, ако не открият нещо необичайно.

Но веднага щом адвокатът си тръгва, полицаите поставят белезници на няколко последователи и ги отвеждат в полицейски участък, където ги задържат за 17 часа и ги разпитва прокурор. По време на задържането не им позволяват да се свържат с когото и да било.

Лиуей Фу, представител на Аржентинската Фалун Дафа Асоциация, съобщава, че полицията е арестувала незаконно общо деветима последователи, и ги е отвела в неизвестна посока. По-късно, други последователи ги откриват, след като обикалят различни полицейски участъци.

Според Фу, инцидентът е провокиран от китайското посолство в Буенос Айрес. Фу призовава представителите на посолството да прекратят незаконните си действия и да не стават съучастници на китайската комунистическа партия в това преследване.

Фалун Гонг е духовна практика за усъвършенстване на духа и тялото с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения. Преследвана е от китайската комунистическа партия от 1999 г. насам, заради огромната си популярност и въпреки доказания положителен ефект върху здравето и морала на хората. Китайските власти изнасят преследването и зад граница посредством дипломатическите си представителства.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies