Китай органи

Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) публикува на 26 декември 2014 г. резултати от ново проучване, което разкрива, че най-малко 865 медицински заведения в Китай са започнали практика на насилствено отнемане на органи от живи хора след 1999 г.

В тези заведения са извършени най-малко 176 267 бъбречни трансплантации, 40 170 чернодробни трансплантации, 1 928 сърдечни трансплантации и 137 294 трансплантации на роговица.

765 от заведенията са цивилни, а 100 военни. Прочуването обхваща 23 провинции, 5 автономни района и 4 общини в Китай.

Докладът включва и списък с имената на 7 402 здравни работници, заподозрени в участие в насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг.

Здравните институти в проучването привлекли вниманието на WOIPFG, тъй като докладвали огромен брой извършени трансплантации, голямо разнообразие от видове операции по трансплантация (най-малко 24 вида), разполагали с богата банка донори на органи с кратко време за изчакване за намиране на съвместими органи и капацитет за извършване на спешни трансплантации.

Според д-р Чен Шъджун, разследващ репресиите срещу Фалун Гонг, посочените цифри са всъщност много по-ниски от реалните, тъй като проучването обхваща само трансплантации, за които е съобщено на Интернет страниците на въпросните институти и в медицински издания.

Броят на трансплантациите скача рязко след масови арести

Уан Джъюен, говорител на WOIPFG казва, че броят на трансплантациите извършвани в китайски болници се увеличава рязко след началото на преследването на духовния метод Фалун Гонг през 1999 г. Кампанията на репресии започва, след като лидерът на комунистическата партия в Китай, Дзян Дзъмин, започва да смята огромната популярност на Фалун Гонг за заплаха за властта на режима.

От 1999 г. насам, милиони симпатизанти на Фалун Гонг в Китай са подложени на тежки репресии, вариращи от финансов натиск и всевъзможни видове дискриминация до хвърляне в затвор и нечовешки изтезания.

„За да бъде успешна една трансплантация, трябва бъде намерен съвместим орган. За целта е необходимо извършване на медицински прегледи на голяма група от хора, потенциални донори. Много е трудно“, обяснява Уан.

Той посочва, че за трансплантация на бъбрек в САЩ се чака между 3 и 5 години, а в Китай не повече една или две седмици. Спoред него, такива кратки срокове не могат да бъдат постигнати, освен ако медицинските заведения не разполагат със значителна жива банка с органи.

"Дзян Дзъмин лично е издал заповед за използването на практикуващи Фалун Гонг като донори на органи", каза Уан. "Това призна неотдавна Бай Шуджун, бивш директор на Отдела за здравеопазване към Генералната логистична служба на Китайската народноосвободителна армия.“

Информацията за отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг става обществено достояние през 2006 г. Тогава Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион, и Дейвид Матас, правозащитен адвокат, публикуват доклада „Кървава реколта“.

Докладът включва свидетелства на многобройни очевидци, телефонни разговори с китайски болници и статистически данни, всички от които убедително потвърждават съществуването на системно организирана на правителствено равнище практика за насилствено отнемане на органи в Китай. Основни жертви на тази практика са преследваните в Китай симпатизанти на Фалун Гонг.

"Главни извършители на това кръвопролитие са военни, които работят в сътрудничество с местни болници. Там те провеждат този системен геноцид, този нов вид Холокост", заключва Уан.

Използването на органи от осъдени на смърт затворници в Китай не е тайна и китайският режим открито признава за съществуването на такава практика. По-малко известно е обаче, че китайският режим използва органи от затворници на съвестта; в някои случаи, докато жертвите са все още живи.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies