Институт Конфуций

Критиците смятат, че китайските институти „Конфуций“ представляват заплаха за академичната свобода в САЩ, Канада, Европа и другаде. Сега пекински държавен служител, отговорен за институтите, го потвърди.

От 2004 г. насам китайското правителство е създало 1 100 такива учреждения в рамките на университети и гимназии по цял свят, с цел преподаване на китайски език и култура. Сега тези институти са обект на разследване, а някои училищни настоятелства ги затварят.

През декември 2014 г., BBC интервюира заместник-министър Сю Лин, генерален директор на институтите „Конфуций“. Тя потвърди недвусмислено, че ръководените от нея организации изнасят ценностите на китайската комунистическа партия в чуждестранни академични институции: от университети като „Колумбия“ и „Станфорд“ до основни училища.

Министър Сю описа как учителите трябва да подават официални доклади и отговарят на въпроси дали обсъждат политически чувствителни теми в класната стая. Тя също потвърди, че Пекин принуждава чуждестранни институции да не назначават на работа симпатизанти на Фалун Гонг, духовно движение забранено в Китай.

Ние писахме за Сю по-рано тази година, когато нейни подчинени разкъсаха страници от програмна листовка по време на академична конференция в Португалия. Сю била обидена, че спонсор на конференцията е тайванска фондация. Запитана от ВВС за инцидента, Сю била безпардонна. „Няма проблем, аз бях там“, казала Сю, въпреки, че Европейската асоциация за китайско обучение окачестви случката като „тотално неприемлива“ академична хулиганска проява.

Когато кореспондентът на BBC, Джон Съдуърт настоял за коментар, Сю станала нетърпелива. „Мисля, че не бива да задавате този въпрос. Тайван е наш вътрешен въпрос. Това е въпрос на Китай, не на чужденци.“

Заместник-министър Сю настояла Съдуърт да изтрие от интервюто дискусията за „португалския въпрос“. Съдуърт отказал. Тогава Сю направила вероятно най-изобличаващото изказване: „Всеки китайски учител, когото изпращаме, ще каже, че Тайван принадлежи на Китай. Трябва да имаме един Китай. Няма съмнение по този въпрос.“

По-рано през 2014 г. Дейвид Коулман, президент на Американския колежански борд приветства Сю по време на конференция в Лос Анджелис. Назовавайки името Ханбан (акроним на агенцията, ръководена от Сю), Коулман изразил своя възторг: „Ханбан е като слънцето. То озарява пътя за развитие на китайското обучение в САЩ, а Колежанският борд е луната. За мен е чест да отразя светлината, изпратена ни от Ханбан.“

Не всички учени и политици са така лековерни. Университетите на Чикаго и Пен Стейт неотдавна затвориха своите институти „Конфуций“, а най-големият канадски училищен регион в Торонто отмени плановете си да отвори такъв.

Сега коментарите на Сю предизвикват легионите на Американския университет и лидерите на К-12 (бел. прев. - системата за основно училище и гимназия в САЩ), които никога не са изразявали възражения и дори повечето са подписвали тайни съглашения с Пекин.

Крис Смит, сенатор от американския щат Ню Джърси, пое ангажимент да разследва подобни съглашения и да установи дали образователните институции трябва да изгубят правителствено финансиране заради ограничаване на академичната свобода.

Подобни усилия могат да помогнат, но е необходима по-широка промяна в нагласите. Студентите заслужават да имат възможност да изучават китайски език и култура без да са принуждавани да си слагат идеологически „очила“, предоставяни от Пекин. Докато подкрепяните от Пекин институти „Конфуций“ формират образованието на Запад, интересите на китайското правителство все повече ще потъпкват академичната свобода.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies