злоупотреби органи трансплантации китайски затворници

Първо в света проучване призова за оттегляне на над 400 научни статии на тема трансплантации на органи, заради опасения, че органите са получени по неетичен начин от китайски затворници.

Проучването, ръководено от Австралия, разкри масово неспазване на международните етични стандарти от страна на англоезични медицински списания. Според тези стандарти, донорите трябва да са дали съгласие за използване на органите им за трансплантация.

Проучването бе публикувано в края на януари 2019 г. в медицинското списание BMJ Open. Неговият автор, професорът по клинична етика Уенди Роджърс, заяви, че списанията, изследователите и болничният персонал, предмет на нейното изследване, са съучастници във "варварски" методи за придобиване на органи.

"Върху изследователите в Китай не е упражняван натиск, да направят работата си по-прозрачна", каза още професор Роджърс от университета Маккуери в Сидни.

"Отношението е: 'Това не е наша работа'. Мълчанието на света по този варварски въпрос трябва да спре."

Доклад, публикуван през 2016 г., установи голямо разминаване между официалните данни на китайското правителство за броя извършени трансплантации, и броя трансплантации, докладвани от отделните болници.

Докато правителството казва, че всяка година в Китай се извършват 10 000 трансплантации, данните от болниците показват, че те са всъщност между 60 000 и 100 000.

Докладът предоставя доказателства, че разликата между тези две цифри се обяснява с използване на органи от екзекутирани затворници на съвестта.

През 2016 г. Европейският парламент прие писмена декларация, която осъди насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта — основно последователи на духовното учение Фалун Гонг — и призова китайските власти да сложат край на тази неетична практика.

Роджърс и нейният екип са анализирали всички научни статии за получатели на органи в китайски трансплантации, публикувани в англоезични медицински списания между януари 2000 г. и април 2017 г.

В общо 445 статии става въпрос за 85 477 трансплантации.

Но в 99 процента от тези статии липсва потвърждение, че донорите на органи са дали съгласие за трансплантация. Общо 19 статии съдържат твърдение, че органите не са от екзекутирани затворници, но тези статии са от преди 2010 г., когато в Китай няма програма за доброволно даряване на органи.

За първи път проучване проследява напредъка на общността за трансплантации в опита му да блокира неетични изследвания.

През 2017 г., престижният медицински журнал Liver International бе принуден да оттегли статия на китайски хирурзи, изследвали резултатите от 564 чернодробни трансплантации в продължение на четири години.

Тогава експерти посочиха, че е невъзможно една болница да получи толкова много използваеми черни дробове, предвид малкия брой доброволни донори в Китай по това време и предвид, че органите принадлежат на донори в сърдечна смърт, явление, известно още като "донорство след сърдечносъдова смърт". Черните дробове от такива пациенти са годни за трансплантация само в около една трета от случаите. Това означава, че броят на черните дробове, включени в проучването, надхвърля броя на починалите пациенти в Китай.

Проучването на Роджърс установи, че дори журналът American Transplantation и официалното издание на Обществото за трансплантации (TTS), които имат политика срещу неетични изследвания, ползвали органи от екзекутирани затворници, са публикували съмнителни научни доклади. И това въпреки факта, че през 2016 г. TTS обяви, че няма да приема доклади, в които органите са взети от затворници.

Австралийското разследване от 2019 г. заключава: "Общността за трансплантации не успява да приложи етични стандарти, които спират публикуването на изследвания, при които са използвани органи от екзекутирани затворници.

В резултат на това е налице огромно количество публикувани неетични статии, а това повдига въпроси за съучастие, тъй като Общността за трансплантации използва и се възползва от резултатите от такива изследвания.

Призоваваме за незабавно оттегляне на всички доклади, изготвени след използване на органи от екзекутирани затворници и за международна среща на върха за разработване на бъдеща политика за справяне с китайските изследвания, свързани с трансплантациите."

Австралийският клон на "Гардиън" поиска коментар от Международния комитет на редакторите на медицински издания.

"Не е достатъчно само да имаме етични правила, трябва и да ги спазваме", каза Роджърс.

Въпреки че през 2015 г. Китай обеща да спре използването на органи от екзекутирани затворници, в източната държава все още не е приет закон или наредба, забраняващи подобни практики. Правозащитни групи, включително "Амнести Интернешънъл", изразяват опасения, че тези практики продължават.

През декември 2018 г., Независим трибунал за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай публикува междинен доклад, в който се посочва: "Членовете на трибунала са сигурни — единодушни и убедени отвъд всяко разумно съмнение — че отнемането на органи от затворници на съвестта в Китай се извършва от значителен период от време и засяга значителен брой жертви."

Пълният доклад на трибунала ще бъде готов по-късно тази година.

Източник: https://www.theguardian.com/science/2019/feb/06/call-for-retraction-of-400-scientific-papers-amid-fears-organs-came-from-chinese-prisoners?fbclid=IwAR3allhdZskUfgnoBCci3wyvVWDSJbxzOxC0wkWddN695ZMJ8BQRQ1Wlz4w

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies