Freedom House Фрийдъм хаус интернет свобода

Китайското правителство е на първо място в света по използване на интернет за социален контрол и политически цели, обяви доклад на правозащитната организация "Фрийдъм Хаус", публикуван на 4 ноември 2019 г.

Китай, първенец в тази класация четвърта поредна година, е наложил "безпрецедентна цензура" върху информация относно 30-ата годишнина от кръвопролитията на площад "Тиенанмън" и продължаващи шести месец масови продемократични протести в Хонконг, посочва докладът с название "Свобода в мрежата 2019: кризата на социалните медии" и с данни за интернет свободата в 65 държави между юни 2018 г. и май 2019 г.

Нещо повече, властите в Пекин са започнали да затварят потребителски профили в приложението "WeChat" заради всякакъв вид "анормално" поведение, като коментари за екологични бедствия.

Също премахват от подобната на "Twitter" социална мрежа "Weibo" постинги с ключови думи като "полиция" и "справедливост".

Междувременно арестуват китайски нетизени заради онлайн подкрепа към хонконгските демонстранти.

"Информационният онлайн пейзаж в Китай е значително по-малко разнообразен от преди пет години, заради засилена цензура върху публикации на социални активисти, разследващи журналисти и независими медии, добавя разследването на "Фрийдъм Хаус".

Жителите на северозападния район Синдзян, предимно мюсюлмани, са принудени да инсталират мобилното приложение "Jingwang", служещо за наблюдение и търсене на файлове с чувствително съдържание.

Други религиозни малцинства, като последователите на духовната практика Фалун Гонг, също са обект на преследване, включително за посещаване на забранени интернет страници и публикуване в китайски социални медии на информация за нарушения на човешките права. Това разкриват медии и предишни доклади на "Фрийдъм Хаус".

"Бързият напредък в технологиите за наблюдение като изкуствения интелект и лицевото разпознаване — в съчетание с нарастващ достъп на полицията до потребителски данни — превръща Китай в 'техно-дистопия', и улеснява преследването на дисиденти и редови потребители", се казва още в доклада.

Провинциални власти в Китай са разработили системи тип "полицейски облак", с цел да събират данни от потребителски профили в социални мрежи, записи на разговори и текстови съобщения, онлайн покупки, биометрични данни и записи от наблюдателни камери.

Китай също активно разработва и изнася в чужбина технологии за наблюдение на социалните мрежи.

"Напредъкът в изкуствения интелект води до процъфтяващ, нерегулиран пазар за наблюдение на социалните медии", посочи в прессъобщение по повод публикуването на доклада Адриан Шабаз, директор на "Фрийдъм Хаус" за изследвания в областта на технологиите и демокрацията.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies