Преследването на духовната практика Фалун Гонг започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния комунистически и партиен лидер Дзян Дзъмин. В хода на репресиите, които продължават и днес, са въвлечени всички нива на централното и местно управление в Китай. По-долу са изброени само малка част от политическите фигури в Китай, отговорни за преследването.

 

Дзян Дзъмин (Jiang Zemin) е бивш държавен глава на Китайската народна република (1989–2002 г.). В тази си роля той е председател на партията (генерален секретар на Централния комитет на китайската комунистическа партия - ККП), президент (премиер на Държавния съвет) и главнокомандващ на армията (председател на Централната военна комисия).

На 20 юли 1999 г. Дзян се възползва от правомощията си на държавен глава, за да започне незаконна кампания на преследване срещу Фалун Гонг. Дзян надделява над отстъпчивата позиция към Фаун Гонг на премиера Джу Рунджъ и решава да се отнесе към събирането от 25 април 1999 г. като престъпна заплаха.

Дзян създава Управление 6-10, на което дава безпрецедентна власт над всички нива на местната администрация. Управлението е натоварено със задачата да координира кампанията на репресии срещу Фалун Гонг посредством шпионаж, произволни арести, мъчения и убийства на практикуващи Фалун Гонг.

Макар през 2002 г. да предава властта на Ху Дзинтао, вътрешни източници сочат, че Дзян продължава задкулисно да ръководи кампанията срещу Фалун Гонг с помощта на високопоставени служители, останали верни на неговата фракция.

Заради иницииране и участие в репресиите срещу Фалун Гонг, срещу Дзян са заведени граждански и наказателни съдебни дела за престъпления срещу човечеството и геноцид в САЩ, Белгия, Испания, Тайван, Германия, Южна Корея, Канада, Гърция, Австралия, Нова Зеландия, Боливия, Чили, Холандия, Перу, Япония и Швеция.

 

Джоу Юнкан (Zhou Yongkang) е бивш министър на обществената сигурност (2002–2007 г.). Отговаря за силите на реда в страната. Джоу е пряко отговорен за изтезания на практикуващи Фалун Гонг, извършени от полицията и всички служители по сигурността на всяко ниво на управление, тъй като всички те са подчинени на министерството на обществената сигурност.

Джоу е съден в САЩ, Канада и Белгия.

 

Бо Силай (Bo Xilai) е бивш губернатор на провинция Ляонин (2001–2004 г.), една от четирите североизточни провинции, където преследването е особено тежко. По това време Бо упражнява пълен контрол над всички административни политики в Ляонин, включително управлението на затворите и системата за правораздаване. Бо провежда активна политика на произволни арести, задържане, съдебни процеси, мъчения и извънсъдебни убийства на привърженици на Фалун Гонг. Под негов контрол е и трудовият лагер Масандзя, един от най-зловещите места за изтезания и убийства на практикуващи Фалун Гонг.

Бо е съден в САЩ, Англия, Полша, Русия, Чили, Перу, Испания и Южна Корея.

 

Ли Ланчин (Li Lanqing) е бивш директор на Управление 6-10 (1999-2003 г.) и бивш вицепремиер на Китай (1998–2003 г.). Ли отговаря за националната кампания срещу Фалун Гонг, включително за публикации подклаждащи омраза срещу духовната практика.

Срещу Ли са заведени граждански и наказателни съдебни искове във Франция, Белгия, Тайван, Германия, Канада, Чили, Холандия, Япония и Швеция.

 

Луо Ган (Luo Gan) е заместник-директор на Управление 6-10, постоянен член на Комитета на Политбюро на ККП (2002-2007 г.) и секретар на Комисията по политически и правни въпроси към Централния комитет на партията (1998–2007 г.).

Луо лично инспектира клоновете на Комисията по политическите и правни въпроси, както и трудовите лагери в цялата страна. Задачата му е да гарантира, че всички нива на управление следват заповедта на Дзян за изличаване на Фалун Гонг.

Луо е съден във Финландия, Армения, Молдова, Исландия, Испания, Тайван, Германия, Южна Корея, Канада, Боливия, Чили, Перу, Япония, Швеция, Белгия и Аржентина.

 

Джао Джифей (Zhao Zhifei) е заместник-директор на Управление 6-10 към Бюрото за обществена сигурност в провинция Хубей. Джао е един от главните архитекти на преследването в Хубей: той използва полицията, законодателната, изпълнителната и съдебната власт, за да убива, измъчва и арестува стотици практикуващи Фалун Гонг.

Джао е съден в САЩ и Германия. Признат е за виновен в американски съд.

 

Ли Чанчун (Li Changchun) е бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП (2002–2012 г.). Той е отговорен за информационния и медиен контрол в страната и е подбудител на омраза срещу Фалун Гонг чрез държавните медии.

Съден е във Франция.

 

Дзън Цинхун (Zeng Qinghong) е бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП (2002–2007 г.) и бивш вицепрезидент на Китай (2003–2008 г.). Изиграва водеща роля в кампанията срещу Фалун Гонг и е най-високопоставеният служител в кликата на Дзян Дзъмин.

Съден е в Перу.

 

Чън Джили (Chen Zhili) е бивш министър на образованието и науката. Министерството на образованието изисква от преподаватели и обучаващи се в Китай да участват в кампанията за елиминиране на Фалун Гонг в рамките на образователните институции. Преподаватели и ученици са принуждавани публично да осъждат Фалун Гонг в академични публикации, по време на изпити и обществени събития, или в противен случай са заплашени с арести, разпити от полицията и дори изтезания.

Срещу Чън има заведени съдебни дела в Танзания и Южна Корея.

 

Лиу Чи (Liu Qi) е бивш председател на Организационния комитет на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., бивш кмет на Пекин (1999–2003 г.) и настоящ секретар на комунистическата партия в Пекин.

Заради изтезания на практикуващи Фалун Гонг в Пекин, Лиу е съден в САЩ и Германия.

 

Дзя Цинлин (Jia Qinglin), бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП (2002–2012 г.). В качеството си на високопоставен служител Дзя насърчава репресиите срещу Фалун Гонг и хвали извършителите.

Съден е в Австрия и Испания.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies