1996 г.

Появяват се първи признаци на репресии срещу Фалун Гонг, в резултат на бързо нарастващата популярност на практиката.

Книгите на Фалун Гонг стават бестселъри в Китай и скоро след това биват забранени.

Държавната медия Guangming Daily публикува първата статия с критика срещу Фалун Гонг.

Г-н Ли Хонджъ, основателят на практиката, емигрира в САЩ.

1997 г.

Китайското бюро за обществена сигурност провежда разследване на Фалун Гонг с цел да установи дали практиката е "зъл култ", но не успява да открие каквито и да било доказателства за това.

1998-1999 г.

Полицията се намесва в изпълнението на медитативните упражнения на Фалун Гонг в обществени паркове, като разпръсква практикуващите; извършва обиски в домовете на практикуващите.

Атаките срещу Фалун Гонг продължават в държавните медии. Последователите отговарят с мирни протести с цел да разяснят какво е Фалун Гонг и да изчистят името на практиката. Такива събития се провеждат в Пекин, Тиендзин, Гуанджоу и други големи градове в Китай.

Китайското правителство установява, че най-малко 70 милиона души практикуват Фалун Гонг.

Април 1999 г.

През април 1999 г. Хъ Джоушъ, виден марксист и атеист от Тиендзин, публикува статия, в която обижда Фалун Гонг и други цигун практики. Местни практикуващи Фалун Гонг посещават редакцията на списанието с молба за публикуване на ответна статия, която да изчисти репутацията на практиката.

Въпреки мирния характер на посещението, полицията арестува 45 практикуващи и някои от тях са бити жестоко. От полицията зявяват, че заповедта за арестите идва от най-високо ниво в Пекин и за освобождаване на арестуваните трябва да се апелира там.

Така на 25 април над 10 000 привърженици на Фалун Гонг се събират пред Службата за жалби в Пекин. Службата е в съседство с Джонанхай, район, в който се намират сградите на централното китайско правителство. Обвинението, че протестът е „обсадил“ района е неоснователно, тъй като събитието е мирно и целият трафик от пешеходци и автомобили преминава спокойно.

Протестиращите апелират за освобождаване съмишлениците им, арестувани в Тиендзин, за вдигане на забраната на книгите на Фалун Гонг и за ненамеса на правителството в груповото изпълнение на медитация на публични места.
Тогавашният китайски премиер Джу Рунджъ преговаря с представители на протестиращите и до края на деня арестуваните в Тиендзин са освободени. Протестът се разпуска.

Още на същия ден партийният и държавен лидер Дзян Дзъмин се противопоставя на позицията на Джу Рунджъ и обявява, че „ако партията не може да победи Фалун Гонг, ще се стане за посмешище".

Юни 1999 г.

Дзян Дзъмин създава Управление 6-10 – тайна агенция за сигурност с мандат за унищожаване на Фалун Гонг. Партийният водач й дава власт над местните полиция, правителство и съдилища. По-късно Управление 6-10 се превръща в основен инструмент за арести, мъчения и убийства на практикуващи Фалун Гонг.

Юли 1999 г.

Практикуващи Фалун Гонг от цял Китай съобщават, че са следени и разпитвани от цивилни полицаи. Комунистическата партия събира имената на последователи на практиката.

На 20 юли 1999 г. полицията започва да арестува практикуващи, които са считани за ключови координатори на Фалун Гонг. На 22 юли 1999 г. започва медийна война срещу практиката: всички радио-, телевизионни станции и печатни издания бълват атаки срещу Фалун Гонг. Автомобили с високоговорители обикалят улиците и университетите, и предупреждават, че практикуването на Фалун Гонг е вече незаконно. Протести срещу забраната също са обявени за незаконни.

Октомври 1999 г.

Последователи на Фалун Гонг провеждат в Пекин тайна пресконференция за чуждестранни медии с идеята да изобличат преследването. Участниците са арестувани. Дин Ян, един от говорителите, по-късно е измъчван до смърт в ареста.

Последни месеци на 1999 г.

Арестите продължават. Появяват се първи съобщения за смъртни случаи в резултат на изтезания. Практикуващи Фалун Гонг от цял Китай отиват в Пекин, за да се жалват пред правителството. Обичайна практика става изпълнение на медитативните упражения на Фалун Гонг и показване на банери с надпис "Фалун Дафа хао" (прев. „Фалун Дафа е добро") на площад „Тиенанмън“ като призив за помощ към световната общност.

Международни медии заснемат многократно актове на полицейско насилие спрямо практикуващи Фалун Гонг на площад „Тиенанмън“. Едни от най-известните кадри показват как цивилни полицаи повалят земята, бият и влачат практикуващи към полицейски автомобили.

Януари 2001 г.

Китайски медии публикуват информация, че няколко практикуващи Фалун Гонг са се самозапалили на площад „Тиенанмън“ навръх китайската Нова година. Инцидентът се превръща във фокус на партийната пропаганда срещу Фалун Гонг и се използва и до днес, за да оправдае репресиите срещу нейните привърженици.

Повечето чуждестранни медии повтарят информацията, публикувана от китайските държавна осведомителна агенция Xinhua и централна телевизия CCTV. Някои обаче, включително Вашингтон поуст и Бостън глоуб, подлагат на съмнение твърденията на китайската пропагандна машина и извършват собствени разследвания. Оказва се, че около инцидента има твърде много съмнителни обстоятелства: никой не е виждал една от жертвите да практикува Фалун Гонг, косата на друга от жертвите остава непокътната въпреки горящото тяло, записаните кадри не идват от охранителните камери на площада, кадри показват как една от самозапалилите се е ударена по главата от служител на държавна сигурност и много други.

Организация на ООН за развитие на международното образование също прави анализ на кадрите и обявява резултатите от него по време сесия за насърчаване и защита на човешките права през август 2001 г.

„Китайският режим сочи предполагаемия инцидент на самозапалване на площад ‚Тиенанмън‘ на 23 януари 2001 г. като доказателство, че Фалун Гонг е ‚зъл култ‘. Но ние получихме видеозаписа и според нас той доказва, че това събитие е инсценирано от правителството.“

Ноември 2001 г.

Група от 35 практикуващи Фалун Гонг от 12 държави се събират на площад „Тиенанмън“, за да медитират. Те носят банер с надпис: "Истина, Доброта, Търпение", трите основни принципи на Фалун Гонг. След броени минути биват арестувани и бити от полицията. Подобни протести от чуждестранни практикуващи Фалун Гонг продължават и през следващите месеци.

Март 2002 г.

Практикуващи Фалун Гонг от град Чанчун в североизточен Китай се намесват в сигнала на държавната телевизия. Те излъчват 45-минутно видео, което показва как Фалун Гонг се практикува свободно извън Китай и как е преследван в своята родина.

Следват арести на около 5 000 практикуващи. Някои от „хакерите" са измъчвани до смърт. Броят на смъртните случаи след този инцидент остава неизвестен.
Ноември 2002 г.

Ху Дзинтао поема ръководството на партията и държавата от Дзян Дзъмин. Въпреки това кликата на Дзян Дзъмин--Луо Ган, Джоу Юнкан, Лиу Дзин, Ли Ланчин и Дзън Цинхун—продължава кампанията срещу Фалун Гонг.

Юли 2004 г.

Броят смъртните случаи на практикуващи Фалун Гонг в резултат на мъчения достига 1 000 души. По данни на анализатори обаче, действителният брой надвишава 10 000 души.

Ноември 2004 г.

На територията на цял Китай започват да се разпространяват тайно "Девет коментара за комунистическата партия", серия редакционни статии на междунaродната медия „Епохални времена“ (The Epoch Times). Китайски туристи се прибират от Хонконг с копия на вестника, а други го изтеглят от Интернет или получават по пощата.

"Деветте коментара" правят преглед на цялата история на китайската комунистическа партия от създаването й до наши дни, включително преследването на Фалун Гонг. Разпространяването на статиите води до вълна от оттегляния на милиони китайски граждани от членство в китайската комунистическа партия и от нейните дъщерни организации. Движението за осъждане на престъпленията на партията се нарича „Туейдан“ (tuidang). Към ноември 2014 г. броят на китайците, осъдили партията е над 180 милиона души. Броят расте средно с по 50 000 души на ден.

Декември 2004 г.

Видният китайски правозащитен адвокат Гао Джишън изпраща писмо до Народния конгрес в Китай, в което се застъпва за Фалун Гонг. Скоро след това властите в Пекин затварят кантората му, отнемат професионалния му лиценз и го поставят под домашен арест. Гао Джишън издава книгата „По-справедлив Китай".

Юни 2005 г.

Броят на документираните смъртни случаи на практикуващи Фалун Гонг в резултат на репресиите надхвърля 2 500 души.

Чън Юнлин, бивш китайски дипломат и Хао Фънджун, бивш полицай от Управление 6-10 емигрират в Австралия и изнасят секретни документи. Чън твърди, че само в Австралия има над 1 000 действащи китайски шпиони. Хао споделя, че е напуснал Китай след като станал свидетел на изтезания на привърженик на Фалун Гонг.

Март 2006 г.

Бивша служителка на китайска болница и китайски журналист обявяват, че хиляди практикуващи Фалун Гонг в град Судзиетун, североизточен Китай, са убити с цел изземване на органите им. Китайски военен лекар разкрива, че подобни зверства се извършват в цялата страна.

Юли 2006 г.

Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар и Дейвид Матас, международен правозащитен адвокат, публикуват доклада „Кървава реколта“. Докладът потвърждава твърденията, че десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг в Китай стават жертва на насилствено отнемане на органи в държавни китайски болници и затвори.

Март 2007 г.

Броят на документираните смъртни случаи на практикуващи Фалун Гонг в резултат на репресиите надхвърля 2 500 души.

Април 2007 г.

Китайското правителство приема за пръв път закон за контрол върху трансплантацията на органи. Законът забранява всякаква форма на търговия с човешки органи. Но правозащитни организации продължават да критикуват Китай за използването на органи от екзекутирани затворници и от живи практикуващи Фалун Гонг.

Август 2007 г.

Подобно на олимпийския огън, по време на грандиозна церемония в гръцката столица Атина е запален Огъня на човешките права. Така започва Глобалната щафета на Огъня за човешки права, която преминава през 25 държави и над 100 града по цял свят, включително София. Целта на кампанията е да призове международната общност да окаже натиск върху китайските власти да освободят всички арестувани практикуващи Фалун Гонг и да бойкотира Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Май 2008 г.

Над 8 000 практикуващи Фалун Гонг са арестувани между декември 2007 г. и май 2008 г. във връзка със засилените мерки за сигурност преди Олимпийските игри в Пекин.

Ноември 2009 г.

Испански съд обявява за виновни петима високопоставени китайски партийни служители, заради участието им в репресиите срещу Фалун Гонг. Осъдените са Дзян Дзъмин, Луо Ган, Бо Силай, Дзя Цинлин и Уу Гуанджън.

Декември 2009 г.

Аржентински съд нарежда ареста на Дзян Дзъмин и Луо Ган заради участието им в престъпления на изтезания и геноцид спрямо практикуващи Фалун Гонг.

Февруари 2010 г.

Близо 100 практикуващи Фалун Гонг са починали през 2009 г. в резултат на репресиите в Китай, съобщава световният Информационен Център на Фалун Дафа, базиран в САЩ.

Октомври 2010 г.

Изтекли партийни документи разкриват нова кампания за насилствено „трансформиране“ на милиони практикуващи Фалун Гонг в Китай. Кампанията призовава службите за сигурност да обходят „села и градове“ и да „трансформират и надвият“ практикуващите Фалун Гонг.

Май 2011 г.

Над 20 практикуващи Фалун Гонг са убити през първото тримесечие на 2011 г. в китайски трудови лагери, затвори, полицейски участъци и центрове за промиване на съзнанието, според доклад на световния Информационен Център на Фалун Дафа.

Май 2012 г.

Триста китайски селяни подписват петиция, призоваваща за освобождаване на практикуващ Фалун Гонг от провинция Хебей. Вътрешни източници разкриват, че петицията е предизвикала смут и разгорещени дебати в Политбюро на комунистическата партия.

Ноември 2012 г.

Си Дзинпин поема властта от Ху Дзинтао. Публикации в китайските медии разкриват напрежение между поддръжниците на Си Дзинпин и кликата на Дзян Дзъмин, който инициира преследването на Фалун Гонг.

Декември 2013 г.

Европейският парламент приема резолюция, която осъжда насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Китайските комунистически власти решават да затворят системата от трудови лагери. Има данни обаче, че вместо да бъдат ликвидирани, трудовите лагери са трансформирани в центрове за промиване на съзнанието (идеологическа трансформация) на китайски дисиденти, в това число практикуващи Фалун Гонг.

Трудовите лагери в Китай са 340 с капацитет 300 000 работници, основно затворници на съвестта (към 2006 г.). Най-малко половината от затворниците в трудовите лагери са практикуващи Фалун Гонг, по данни на правителството на САЩ (2007 г.).

Август 2014 г.

Изтъкнатият правозащитен адвокат Гао Джишън, три пъти номиниран за Нобелова награда за мир, е освободен от затвора. Съпругата на Гао и двете им деца живеят в Калифорния и не са го виждали от януари 2009 г., когато успяват да напуснат Китай.

Репресиите срещу Фалун Гонг в Китай продължават и днес.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies