От началото на репресиите срещу Фалун Гонг през 1999 г., китайският комунистически режим прилага различни методи на физически и психически тормоз и насилие, за да сломи волята на практикуващите и да ги принуди да подпишат декларации, че се отказват от практиката.

Днес практикуващите Фалун Гонг са най-голямата група затворници на съвестта в света.

В статията по-долу са обобщени основните методи на преследването.

 

Насилствено отнемане на органи

През март 2006 г. бивша служителка на китайска болница заявява, че около 4 000 практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им в болницата, където е работила. Жената разказва, че съпругът й, хирург в същата болница, й е разказал как е отстранил роговицата от очите на над 2000 последователи на Фалун Гонг. Въпросната болница се намира в предградията на Шенян в североизточен Китай.

Седмица по-късно, китайски военен лекар заявява, че подобни зверства се извършват в 36 трудови лагери на територията на цялата страна.

Уебсайтове на китайски болници рекламират органи за трансплантация със срок за доставка от няколко седмици. Медицински експерти твърдят, че това е почти невъзможно, освен ако те не разполагат с огромна банка органи от живи донори.

Поддръжници на Фалун Гонг и правозащитни активисти от цял свят започват разследване на твърденията за отнемане на органи.

В разследването се включват и двамата канадски експерти Дейвид Килгор (бивши държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеански регион) и Дейвид Матас, международен правозащитен адвокат.

В своя доклад „Кървава реколта" (2006 г.) те потвърждават, че твърденията за насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай са истина. И разкриват, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг, убивани заради органите им.

В доклада те цитират телефонен разговор между доброволец (представящ се за пациент) и лекар от китайска болница.

Доброволец: „Искам да знам колко дълго трябва да чакам за трансплантация на черен дроб.“
Д-р Дай: „Имаме доставки всеки ден.“
Доброволец: „Искам органът да е свеж, от жив човек.“
Д-р Дай: „Да, всички донори са живи...“
Доброволец: „Чух, че някои от органите са от практикуващи Фалун Гонг и че са в много добро състояние.“
Д-р Дай: „Да, имаме от тях. Не мога да говоря в подробности по телефона.“
Доброволец: „Ако ми намерите от този вид, мога да дойда скоро.“
Д-р Дай: „Да, моля, елате.“

Скоро след публикуването на доклада, през април 2007 г. китайските власти приемат за пръв път закон за контрол върху трансплантацията на органи.

През декември 2013 г. Европейският парламент приема резолюция, която осъжда насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Лишаване от свобода и робски труд

В съвременен Китай всеки гражданин може да бъде държан като роб до три години без провеждане на съдебно производство. Това се случва със стотици хиляди практикуващи Фалун Гонг от 15 години насам.

Между 200 000 и 2 милиона последователи на Фалун Гонг са държани в системата от центрове за задържане и трудови лагери в Китай. Там те са принуждавани да полагат робски труд до 20 часа на ден. Тези, които отказват, са бити, измъчвани и лишавани от храна и сън. Произвежданите стоки: коледна украса, детски играчки, пръчици за хранене, пантофи, облекла и много други, са продавани в магазини по цял свят.

Трудовите лагери в Китай са 340 с капацитет 300 000 работници, основно затворници на съвестта. (по данни от 2006 г.) Най-малко половината от затворниците в трудовите лагери са практикуващи Фалун Гонг, по данни на правителството на САЩ. (по данни от 2007 г.)

Китайските комунистически власти решават да затворят системата от трудови лагери в края на 2013 г. Има данни обаче, че вместо да бъдат ликвидирани, трудовите лагери са трансформирани в центрове за промиване на съзнанието (идеологическа трансформация) на китайски дисиденти, в това число практикуващи Фалун Гонг.

Физически изтезания

Документирани са над 100 вида физически изтезания прилагани спрямо поддръжници на Фалун Гонг в китайски трудови лагери, затвори, психиатрични болници, полицейски участъци и центрове за промиване на съзнанието.

Към ноември 2014 г. броят на смъртните случаи на практикуващи Фалун Гонг в Китай в резултат на мъчения е 3805. Правозащитни организации са документирали над 87000 случая на тежка злоупотреба и изтезания спрямо последователи на Фалун Гонг. (данни от 2008 г.)

Сред методите на мъчения са: насилствено хранене с тръба в носа, задушаване с найлонова торба, провесване в продължение на часове, изгаряне с цигарени фасове, ютия и други нажежени предмети, поливане с вряла вода, побой с елетрически палки, потапяне в леденостудена вода, забиване на бамбукови клечки под ноктите и много други.

Психически тормоз

Целта на психическия тормоз е да принуди практикуващите Фалун Гонг да се отрекат от своите убеждения и да сътрудничат на властите в усилията им да елиминират Фалун Гонг.

Основните форми на психическия тормоз са промиване на съзнанието и психиатрични изтезания.

Промиване на съзнанието е широкоразпространено и се извършва в специални центрове из цял Китай. Според експертен анализ, броят на тези центрове е по-голям от този на затвори, трудови лагери и психиатрични болници. Има също данни, че много трудови лагери са превърнати в центрове за промиване на съзнанието, след като китайските власти решиха да закрият системата от трудови лагери в края на 2013 г.

Промиване на съзнанието често включва физически мъчения с цел „трансформиране“ на практикуващите Фалун Гонг. Властите обещават на арестуваните, че ще ги освободят, ако те подпишат декларация, в която се съгласяват, че повече няма да протестират срещу преследването и ще разкрият имената на приятели и роднини, които практикуват.

Тормозът цели не само да откаже практикуващите от практиката, но и ги принуждава да се обърнат срещу нея. Практикуващите са поставяни пред телевизионни камери и принуждавани да четат изявления, в които се разкайват, че са практикували и злословят по адрес на Фалун Гонг.

По-късно „трансформираните“ са принуждавани да промиват съзнанието на други задържани практикуващи Фалун Гонг.

Стъпки в сломяването на практикуващи Фалун Гонг:

1. Изолиране: затваряне в отделна килия или заедно с престъпници.
2. Лишаване от дрехи и лично достойнство – създаване на усещане, че са престъпници, извършили ужасно престъпление и че са хора със сериозни психически проблеми.
3. Лишаване от сън – ако заспят, събуждане със силен звук. Повтаряне докато жертвата изгуби представа за времето и подробности от личния си живот.
4. Прожектиране по 10 часа на ден на видео клеветящо Фалун Гонг, особено основателя Ли Хонгджъ. Прожекцията е с усилен звук. На жертвата не се позволява да отмести поглед от екрана.
5. Убеждаване, че единственият начин за освобождаване е подписване на декларация за отказ от Фалун Гонг.
6. Водене на родители, деца и роднини, които плачат и молят жертвата да се върне у дома. Водене на брачния партньор, който заплашва с развод.
7. Заплахи с лишаване от работа, пенсия или изгонване от университет. Заплахи към семейството, че ще изгубят доходи или възможности за обучение.
8. Водене на „трансформирани“ практикуващи Фалун Гонг (по възможност близки на жертвата), за да помогнат на жертвата „да прогледне“. Редуване със сесии, в които много хора едновременно убеждават жертвата да престане да практикува.
9. Убеждаване, че Фалун Гонг е забранен по цял свят, защото е „зъл култ“. Повтаряне стотици пъти, докато жертвата се сломи.
10. Заменяне на Фалун Гонг с други идеологии – например марксизъм. Ако това не проработи, смяна с библията, книги на будизма и т.н.
11. Побой и убеждаване, че това е за доброто на жертвата.

Психическият тормоз се оказва неуспешен. След като се завърнат у дома, мнозина се възстановяват от травмите и продължават да практикуват Фалун Гонг.

Психиатрични изтезания

Практикуващи Фалун Гонг са държани в психиатрични болници, където са инжектирани с неизвестни психотропни лекарства в опасни дози. В резултат на това жертвите получават продължителни халюцинации и често доживотни травми на централната нервна система. Някога здрави и разумни граждани, мнозина изгубват разсъдъка си вследствие на подобни изтезания.

Световната психиатрична организация (WPA), Хюман Райтс Уоч и Женевският комитет за психиатрично лечение са документирали случаи на мъчения спрямо практикуващи Фалун Гонг в свои доклади. Многократните им опити за разследване на място са били възпрепятствани от китайските власти.

Изтезанията в психиатрични болници обслужват две цели на комунистическата партия: дискредитиране на Фалун Гонг посредством представяне на неговите последователи като психично нестабилни. И второ, жестоко наказание на онези, които отказват да бъдат „трансформирани“.

Психиатричният тормоз си прокарва път и в полицейски участъци и затвори. Амнести Интернешънъл докладва как говорител на полицията в Пекин коментира по темата: „Те не са пациенти, а са там, за да бъдат превъзпитани... Повечето са екстремисти от Фалун Гонг, дошли в Пекин, за да протестират.“

Сексуален тормоз

Жени, практикуващи Фалун Гонг, свидетелстват за ужасяващи форми на сексуално насилие, на които са били подложени в трудови лагери и полицейски участъци: гаврене с дървени пръчки, електрошокови палки, четки за зъби и пластмасови бутилки, пробождане на гръдните зърна с тел, поставяне на лют пипер във вагината, насилствен аборт и групово изнасилване. Всичко с цел принуждаването им да се отрекат от практикуване на Фалун Гонг.

„Това, което ме потресе най-много от всички жестокости срещу Фалун Гонг, е рутинната практика на гаврене с жени и нараняване на половите им органи – зверства, извършвани от полицаи и служители на Управление 6-10,“ пише видният китайски правозащитен адвокат Гао Джишън в доклад от собствено разследване.

А в отворено писмо до комунистическите лидери в Пекин от декември 2005 г. Гао Джишън добавя: „Почти всяка практикуваща Фалун Гонг е била сексуално насилвана и с нея са се гаврили по най-жесток начин.“

В доклад на специалния репортьор на ООН по изтезанията от 2000 г. е включен случай на 18 практикуващи Фалун Гонг, съблечени голи и затворени в килии с криминално проявени мъже (E/CN.4/2001/73 / Add.1). В доклада се посочва, че „гърдите и половите органи на жените са били удряни с електрошокови палки.“

От сексуален тормоз не са пощадени и мъже практикуващи Фалун Гонг.

Тормоз на семейства и близки

След началото на репресиите в Китай през 1999 г., дори роднините на практикуващи Фалун Гонг стават мишена на репресии. По този начин кампанията на преследване моментално засяга няколкостотин милиона души. Разбити са милиони китайски семейства.

Роднините на практикуващи Фалун Гонг са принудени да правят болезнен избор между това да подкрепят близките си и това да следват партийната линия, макар с риск от разбиване на семействата си.

Партията има три основни причини да подлага роднините на репресии:

1. Да не позволи китайците да подкрепят своите близки и по такъв начин да попречат на кампанията на репресии срещу Фалун Гонг.
2. Партията се страхува, че роднините може да изобличат публично мъченията и други злоупотреби, на които са подложени практикуващите Фалун Гонг.
3. Полицаи и надзиратели водят окаяните деца, съпрузи и родители при задържаните практикуващи, за да пречупят волята им.

Тормозът на роднини приема много форми, някои от които са:

1. Съпрузи са принуждавани да се разведат и са заплашвани с уволнение от работното си място, ако се противопоставят.
2. Роднини са уволнявани от работа, след като техни близки апелират към властите да прекратят репресиите срещу Фалун Гонг или ако разпространяват листовки относно практиката и репресиите.
3. Синове и дъщери са изключвани от училище, ако техните родители не се отрекат от практикуване на Фалун Гонг.
4. Деца остават сираци или бездомни, тъй като родителите им са убити, арестувани или принудени да напуснат дома си, за да избегнат по-нататъшни репресии. Някои деца живеят със своите дядо и баба, докато други остават сами.

Тормоз в училище и на работното място

Училищата и работните места са сред първите институции, мобилизирани от китайската комунистическа партия в кампанията на репресии срещу Фалун Гонг. Именно чрез тях преследването успява да засегне максимален брой хора.

В Китайската Народна Република, всяко училище и работен отдел има партиен отговорник, който съблюдава следването на партийните директиви и докладва на по-висшестоящи органи.

Преди 1999 г., ученици и учители често практикуват заедно Фалун Гонг, както е сега в Тайван. Един от най-престижните китайски университети „Чинхуа“ има регистрирани 11 места за практикуване на Фалун Гонг с над 500 редовни посетители, включително 100-200 професори.

В много компании Фалун Гонг се разпространява бързо от уста на уста, тъй като служители са заинтригувани от медитативните упражнения и принципите Истина, Доброта и Търпение. В много фабрики в Китай, работници се събират всяка сутрин за групово изпълнение на упражненията, а техни мениджъри хвалят практиката заради повишения морал и работна етика на персонала.

Но след началото на репресиите започва всеобхватна пропагандна кампания срещу Фалун Гонг. Милиони колеги, учители и съученици изведнъж биват отчуждени. Образцови работници и почитани студенти, някога практикували Фалун Гонг, сега биват мъмрени и изпращани в затвори.

Работодатели и училищни директори са подложени на натиск, ако техен служител или ученик се жалва до властите за прекратяване на репресиите. Един след друг, привърженици на Фалун Гонг са уволнявани от работа и изключвани от училище заради своите убеждения.

Междувременно, работни места и училища са задължени да въведат изучаване на партийните директиви и статии клеветящи Фалун Гонг, в стил културната революция от 70-те години на миналия век.

Ученици в основното училище са принуждавани да критикуват Фалун Гонг и да подкрепят марксизма и науката.

Ученици в гимназиите са задължени да попълват тестове съобразно предварително зададени отговори, свързани с партийната линия. Неспазване на това правило води до изключване или дори затвор.

Училищни стаи и студентски общежития са използвани като места за задържане на практикуващи Фалун Гонг.

Вътрешно изселване и нищета

Вътрешно изселване и довеждане до нищета на практикуващи Фалун Гонг са също част от усилията на китайската комунистическа партия да елиминира практиката.

Последователи на Фалун Гонг са гонени от училища и общежития, уволнявани от работа и лишавани от възможности за повторно наемане на работа.

Продължителните репресии оставят практикуващите Фалун Гонг без финансови средства. Често пъти личното им имущество е конфискувано от полицията и са им налагани глоби. Семействата им са принуждавани да плащат огромни суми за гаранция при освобождаване от арест.

Много практикуващи напускат домовете си, за да избегнат по-нататъшно преследване. След като многократно са били задържани в затвор и измъчвани, те избират да напуснат домовете си вместо отново да попаднат в трудов лагер или затвор.

Някои избират нелегалността, за да облекчат страданията на своите семейства. Полицаи посещават домовете на практикуващите след тяхното освобождаване и продължават да тормозят близките им.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies