Един ден преди китайската Нова година, на 23 януари 2001 г., китайските държавни медии съобщават, че петима членове на Фалун Гонг са се самозапалили на площад „Тиенанмън“ в Пекин, Китай.

Правителството използва инцидента, за да подсили кампанията на репресии срещу Фалун Гонг.

Редица международни медии и организации правят собствени разследвания.
Организация на ООН за развитие на международното образование обявява по време на 53-та сесия на Подкомитета за насърчаване и защита на човешките права през август 2001 г.:

„Китайският режим посочва така наречения инцидент със самозапалване на площад ‚Тиенанмън‘ на 23 януари 2001 г. като доказателство, че Фалун Гонг е ‚зъл култ‘. Според нас видеозаписът от инцидента доказва, че това събитие е инсценирано от правителството."

Повече от 15 години след началото на репресиите срещу Фалун Гонг инцидентът с така нареченото самозапалване продължава да бъде използван от китайския комунистически режим като причина за продължаване на репресиите срещу духовната практика.

Самозапалване или необходима лъжа?

На 20 юни 1999 г. бившият комунистически и държавен лидер Дзян Дзъмин започва широкомащабно преследване на практикуващите Фалун Гонг, които следват принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Дзян Дзъмин дава срок от три месеца за унищожаване на Фалун Гонг и неговите привърженици, които по данни на китайското правителство са между 70 до 100 милиона души. Но безразсъдните и брутални мерки срещу духовната практика не довеждат до желания резултат. Затова настава крайно време да се намери нещо, което да настрои масите срещу Фалун Гонг и да оправдае употребата на още по-драстични мерки.

Анализи на официалния видео материал, излъчван многократно по държавната китайска телевизия, разкриват поредица от неточности и съмнителни обстоятелства около инцидента.

Незабавно излъчване от китайските държавни медии

Излъчването на новини по злободневни теми обикновено отнема часове и понякога дни, заради необходимостта от одобрение от партийни органи, следящи за цензуриране на информацията. Новината за самозапалването обаче се излъчва само няколко часа след инцидента: подозрително светкавична скорост за CCTV.

Китайските власти лъжат за източника на кадрите в близък план

Скоро след инцидента, китайският режим обявява, че заснетите отблизо кадри от самозапалването, са заснети от екип на СNN, който е бил на площада в деня на инцидента. За нещастие на „Синхуа", вестник „Вашингтон Поуст" публикува статия със собствено разследване на инцидента. В статията, главният директор на новинарския отдел на СNN Ийсан Джордан заявява: „Кадрите, използвани в репортажа на китайската телевизия, не може да са дошли от видеозаписи на СNN, защото нашият кинооператор е бил арестуван почти веднага след началото на инцидента". Това твърдение пряко уличава агенция „Синхуа“ в лъжа.

В статията на „Вашингтон Поуст" се казва още: „Кадрите в близък план изглежда са заснети без каквато и да било намеса от страна на полицията. В някои кадри камерата определено е зад полицейския кордон... Кадрите, заснети от разположените нависоко наблюдателни камери на площад ‚Тиенанмън‘, показват човек, използващ портативна видеокамера, а не голяма новинарска телевизионна камера. Човекът с видеокамерата е облечен като китайски полицай и се движи свободно наоколо, за да заснеме кадрите отблизо."

Източникът на кадрите от далечно разстояние остава неизвестен

Специалните наблюдателни камери за далечно разстояние, монтирани върху покривите на сградите около площад „Тиенанмън", се движат автоматично нагоре и надолу, и нямат способността да приближават и отдалечават картината, затова тя винаги е на фокус. При все това, далечните кадри от самозапалването не се движат, но се фокусират точно върху мястото на самозапалването. Нещо повече, тези камери приближават и отдалечават картината. Кой заснема тези кадри и как се случва така, че те са на покривите на сградите в точното време? И как така тези камери имат способност едновременно да заснемат на далечно разстояние и да приближават и отдалечават обектите?

Наличност на пожарогасители

Любопитен факт е наличието на пожарогасители на мястото на инцидента, след като полицаи и служители по сигурността обикновено не разполагат с пожарогасители по време на патрулиране на площад „Тиенанмън". Кой е носил пожарогасители и как се е случило така, че са били под ръка точно в този момент?

Полицаи не бързат да покрият жертвите с одеяла

Видеозаписът от инцидента показва как полицаи стоят до един от горящите хора и все едно чакат знак, преди да небрежно да хвърлят одеяло отгоре му. Камера заснема сцената отблизо.

След това камерата приближава и може да се види как полицай стои до друг самозапалил се, но не бърза да хвърли одеяло върху него. Вместо това го държи над главата на самозапалилия се и чака. Накрая жертвата извиква нещо, което властите интерпретират като: „Този универсален закон е нещо, през което всеки трябва да мине". Това изказване не се основава на учението Фалун Гонг, нито има нещо общо с него. Едва след тези думи полицаят бавно поставя одеялото върху мъжа. Защо полицаят изчаква жертвата да извика тези думи, преди да се опита да го спаси? През цялото време камера снима в близък план.

Съмнителна самоличност на самозапалилите се

В статия на „Вашингтон Поуст“ от 4 февруари 2001 г. Филип П. Пaн пише: „...Пекин опосредства опити за интервюиране на Лиу Сяйин и тримата оцелели, настанени в болница със сериозни изгаряния. Представител на властите в град Кайфън твърди, че само на CCTV и на информационна агенция ‚Синхуа‘ е разрешено да говорят с роднините и колегите на жертвите. Човекът, който отвори вратата на дома на Лиу Чунлин, ни препрати директно към правителството.“

Статията продължава с разказ за починалата по време на инцидента 36-годишна Лиу Чунлин. Съседите на Лиу Чунлин я описват като жена, която води съмнителен живот и страда от психологични проблеми. Те разказват, че тя често се карала с майка си и накрая я прогонила от дома. „Нещо не беше наред с нея", обяснява съседът Лиу Мин. „Биеше майка си, която плачеше и викаше. Също биеше дъщеря си."

Не е ясно как Лиу е изкарвала прехраната си, както и кой и къде е бащата на дъщеря й. Съседи казват, че Лиу не е местна от Кайфън и че мъж от южната провинция Гуандун плаща наема й. Други съседи споделят, че Лиу е работила в местен нощен клуб като компаньонка. Никой не е виждал Лиу да практикува Фалун Гонг.

След като по-късно се връща в родния град на жертвата за по-нататъшни разследвания, Филип П. Пaн е арестуван.

Самоличността на друг участник в инцидента също е под въпрос. Анализ на гласа на „водача“ на самозапалването Уан Дзиндун разкрива, че неговата роля се играе от двама различни хора. Освен различията в гласа, линията на косата и ушните миди на човека в кадрите от самозапалването се различават от тези на лицето, показвано многократно по телевизията.

Губят се два решаващи часа

Медицинският персонал на болницата „Дзъшуйтан", в която са откарани самозапалилите се след инцидента, разкрива, че линейката, която ги е транспортирала, пристига два часа след инцидента на площада. Разстоянието между площад „Тиенанмън" и болницата „Дзъшуйтан" е около 10 км. Пътуването би трябвало да отнеме приблизително 15 минути. Къде са били пострадалите по време на тези два часа?

Жена е ударена по главата от мъж във военна униформа

Видеозапис от самозапалването, показан по CCTV, показва как мъж във военна униформа удря по главата Лиу Чунлин, една от самозапалилите се жени. От силата на удара жената пада на земята. Според Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) е твърде вероятно смъртта на Лиу Чунлин да е настъпила в резултат на удара, а не от изгаряне, както твърди китайският режим. Кой е този човек и защо удря Лиу Чунлин по главата? Една от теориите се основава на неистовите движения и крясъците на г-ца Лиу Чунлин по време на инцидента, които подсказват, че е искала или казала нещо, което е могло да издаде заговора за самозапалването.

Тайнствената смърт на младо момиче

От персонала на болница „Дзъшуйтан" твърдят, че 12-годишната Лиу Сяйин, участвала в самозапалването, издъхва точно преди да бъде изписана от болницата. Смъртта на Лиу е подозрителна, тъй като тя се била възстановила и била в добро здраве само ден преди да почине.

Пластмасова бутилка с бензин не се възпламенява

Пластмасовата бутилка с бензин, която Уан Дзиндун използва за самозапалването, остава непокътната въпреки пламъците. След като обикновена пластмасова бутилка не може да издържи висока температура по-дълго от 5 секунди, а бутилката на Уан издържа на цялото така наречено самозапалване, може да се предположи, че горенето не е продължило повече от 5 секунди. Може ли някой да си представи, че подобно „самозапалване" може да бъде овладяно и потушено за по-малко от 5 секунди?

Бензинът гори при температурата над 400 градуса по Целзий. Въпреки това ушите, косата и скалпът на Уан са непокътнати след инцидента. Обгорената кожа се покрива с мехури само за няколко секунди, но кожата на Уан изглежда без промяна след инцидента.

Гласните струни на Уан също не са увредени от горенето, след като той е в състояние да извика думите, които предполагаемо потвърждават принадлежността му към Фалун Гонг. По телевизията гласът на Уан е силен и ясен.

Вестник „Ню Йорк Таймс" за инцидента

В статия на „Ню Йорк Таймс" се изразява скептичност към инцидента със самозапалването. „Китай вече изостри кампанията за дискредитиране на Фалун Гонг: миналата седмица кампанията превключи на висока скорост. Властите в Китай отново прибягнаха към изпитани комунистически методи в опита си да извлекат дивиденти от обществения шок в резултат на опита за самозапалване на седем последователи. Този опит завърши със смъртен случай на жена и 12-годишно момиче, и с висока степен изгаряния на още няколко души."

Интервюиран член на партията разказва в статията: „Те имат манталитета, че победата се смята за победа само когато е пълна и няма оцелели от неприятелската страна."

„Медия Ченъл" за инцидента

На 21 февруари 2001 г. авторът Дани Шехтер пише: "... Забележително е как един продуцентите на CNN, който е бил само на 50 стъпки от мястото на инцидента, казва, че не е видял дете там. Правителството твърди, че лекари са направили трахеотомия на жертвата, но педиатър разкрива, че ако това беше вярно, детето не би могло да говори веднага след това..."

Вестник „Boston Globe" за инцидента

Чарлз A. Радин пише в статия от 18 април 2001 г.: "... Най-силно съм удивен от видеото на забавен кадър и стоп-кадрите от записа, за които китайското шравителство твърди, че уличава членове на Фалун Гонг в самозапалване на 23 януари на площад ‚Тиенанмън‘. Правителството излъчи този филм многократно.

На забавените кадри се вижда, че Лиу Чунлин, една от починалите, е повалена на земята не от пламъците, а от удар по главата, нанесен от човек във военна униформа. Членове на Фалун Гонг идентифицират човека като офицер от полицията..."

Видео за самозапалването с български субтитри

https://www.ganjing.com/video/1fq4uo70pdb6FNz3jr9eAf6MD10q1c

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies