Китайската комунистическа партия използва всички възможни средства, за да атакува физически, психически и финансово практикуващите Фалун Гонг. За да успее в своите усилия обаче, режимът си поставя за цел да настрои общественото мнение срещу духовната група, използвайки средствата на пропагандата, цензурата, медийния и Интернет контрол.

 

Пропаганда

Кампанията срещу Фалун Гонг задейства цялата пропагандна машина на китайската комунистическа партия (ККП). Основните проводници на пропагандата са информационната агенция „Синхуа" и централната телевизия CCTV.

След началото на репресиите на 20 юли 1999 г., CCTV започва да излъчва програми, които предполагаемо „разобличават" медитативната практика. Радиостанциите и вестниците също се включват в очернянето на Фалун Гонг: само за един месец вестник „Пийпълс дейли" (People's Daily) публикува 347 статии за духовната практика.

Пропагандата е необходимо допълнение към насилието.

"Само с насилие няма да стане. Само със задължително обучение също не става", обяснява съветник на ККП в статия на вестник „Вашингтон поуст" от 5 август 2001 г.

Нищо от това нямаше да проработи, ако пропагандата не беше започнала да променя начина на мислене на широката общественост. Необходими са всички тези три неща.“

Постепенно ККП разширява обхвата на пропагандата срещу Фалун Гонг с билбордове, комикси, филми, телевизионни сериали и театрални пиеси.

Според канадския адвокат Клайв Ансли, който практикува и преподава в Китай в продължение на 14 години, публикациите в китайските медии са "най-крайната и напълно необоснована кампания на абсолютна омраза“, на които някога е бил свидетел.

Пропагандата срещу Фалун Гонг се характеризира с подбуждане на недоверие, дискриминация и омраза, нанасяне на обиди, погрешно представяне на информация и сплашване. Ораторството на партията се стреми да лиши от човешки качества тези, които практикуват Фалун Гонг, окачествявайки ги като "членове на зъл култ". Всичко това цели да оправдае кампанията на репресии и насилие.

На 2 юли 2002 г. агенция „Синхуа" публикува материал със заглавие "Шестнадесет отровени просяци: заподозрян е член на Фалун Гонг". В същото време вестник в Дзъян, където се е случил инцидентът, не споменава Фалун Гонг. Версията на „Синхуа" е копирана от издания в цял Китай и дори от западни медии.

Фалун Гонг е използван като изкупителната жертва за всички злини в Китай: от бедност до суеверие. Някои публикации призовават към патриотизъм, обвинявайки Фалун Гонг в конспирация с "чуждестранни антикитайски сили".

Пропагандната кампания е изнесена и в чужбина. Западни медии повтарят версията на китайското правителство за Фалун Гонг, без да са запознати с темата.
Най-известният пример за пропаганда, която успява да настрои общественото мнение срещу Фалун Гонг в Китай, е предполагаемото "самозапалване" на площад "Тиенанмън" в Пекин на 23 януари 2001 г. По-късно инцидентът е разобличен като инсценировка на ККП.

Цензура

ККП се опитва да заглуши всички алтернативни гледки точки относно Фалун Гонг. За да направи това, партията си служи с пряка и косвена цензура.

Пряката цензура е забрана на всички книги, статии, аудио, видео материали и листовки, които представят Фалун Гонг в положителна светлина. Над 21 милиона книги на Фалун Гонг са конфискувани през първите три месеца след започване на кампанията срещу Фалун Гонг през юли 1999 г. Книгите са изгаряни направо на улицата.

Всички уебсайтове на Фалун Гонг, включително базирани в чужбина, са блокирани. Невинно посещение на уебсайт на Фалун Гонг може да завърши със затворническа присъда за потребителя.

Косвената цензура се изразява във висока степен на автоцензуриране на журналисти в китайски медии.

В резултат на тази политика, е почти невъзможно да се намерят публични изяви в защита на Фалун Гонг, било то в правителството, медиите или академичните среди. Несъгласните с политиката на ККП за застрашени и често заплащат висока цена. Всяка положителна позиция спрямо Фалун Гонг се определя като подривна дейност. Според доклад на организацията „Репортери без граници", през декември 2004 г. 11 души са арестувани и хвърлени в затвора за публикуване в Интернет на информация, разобличаваща изтезания на практикуващи Фалун Гонг.

Китайските граждани са принудени тайни канали, за да получат вярна информация за Фалун Гонг: листовки, лични разговори и „забранени" уебсайтове.

Медиен контрол

ККП контролира медиите по три основни начина:

1. Регистрацията и лицензирането на новинарските агенции лесно бъдат отменени от централното правителство.
2. Много медии разчитат частично или основно на ККП за финансиране.
3. Директорите в повечето медийни организации са назначени от ККП.

Публикуването на политически неудобна статия на „деликатна" тема като Фалун Гонг може лесно да доведе до загуба на лиценз, финансиране и дори пост в съответната медия.

Цензурирани са не само китайските медии: чуждестранни информационни агенции, действащи в Китай, също са контролирани. Агенция „Синхуа" прилага закон за цензуриране на чуждестранните медии за първи път през 1996 г. На 10 септември 2006 г. „Синхуа" издава допълнителни ограничения за медиите, които изнасят данни относно Китай извън страната.

Съгласно приетите мерки:
1. Всички чуждестранни новинарски организации трябва да бъдат одобрени от „Синхуа".
2. „Синхуа" си запазва правото директно да цензурира и редактира новини.
3. Медиите в Китай не могат директно да публикуват или превеждат новини от чуждестранни новинарски агенции без разрешение.
4. Медиите-нарушители губят правото на дейност в Китай.

Ако чуждестранна медийна организация иска да оперира успешно в Китай, тя трябва да спазва цензурата наравно с местните медии. Това на практика означава забрана на положителни репортажи за Фалун Гонг .

Интернет контрол

ККП използва Интернет – място за свободна и масова комуникация – като капан за улавяне на тези, които се увличат по „неудобни“ теми като човешките права. В същото време порнографско съдържание и клюки за знаменитости са лесно достъпни.

Китайският Интернет се превръща в „полицейска Интернет мрежа" благодарение на американската цомпания CISCO, която разработва и продава продукти за Интернет наблюдение на китайското Бюро за обществена сигурност. Тези продукти служат за локализиране на практикуващи Фалун Гонг и други политически дисиденти. Те са част от мултимилиардния проект „Златен щит", предназначен да създаде цифрова мрежа за разпознаване на лични документи и Интернет наблюдение.

С технологията „Policenet", властите за сигурност могат да спрат всеки гражданин на улицата, да сканират личните му документи с ръчно устройство и да проследят Интернет активността му за последните 60 дни, включително и електронната поща.

CISCO, Nortel, Intel, Yahoo и Google са въоръжили ККП с умението да следи и контролира Интернет пространството. Китайците могат да бъдат арестувани само за преглеждане на „погрешна" Интернет страница или за изказване на лично мнение в електронно писмо.

През 2005 г., Yahoo предоставя на китайското правителство информация, която помага на ККП да задържи журналиста Ши Тао. Той е осъден на 10 години затвор за публикуване в чуждестранни уебсайтове на изтекло партийно съобщение по повод 15-годишнината от студентските кръвопролития на площад „Тиенънмън".

Хиляди последователи на Фалун Гонг са арестувани за изпращане зад граница на информация, която изобличава преследването или дори за електронни писма по темата, изпратени до други китайски потребители.

ККП стига дотам да създаде анимационни герои-полицаи: Дзиндзин и Чача. Двамата герои съветват потребителитекак Интернет да се използва „здравословно“. Всъщност целта им е да сплашват и насърчават саморегулирането на гражданите.

Саморегулирането обаче не е достатъчно. Затова страниците с „неудобно“ съдържание просто биват блокирани. Четири от десетте най-често блокирани уебстраници в Китай съобщават за преследването на Фалун Гонг. Недостъпни са уебсайтовете на Voice of America и Radio Free Asia.

Ключови думи свързани с Фалун Гонг са сред най-стриктно блокираните от китайските филтри, според проучване на Центъра за Интернет и общество „Бъркман“ в университета в Харвард.

Информационният вакуум е запълнен с омразна пропаганда, публикувана на Sina.com и други популярни информационни портали.

Благодарение на Google, уебстраници, клеветящи Фалун Гонг, излизат на първо място при търсене в китайския Интернет.

Все пак китайците успяват да заобиколят Интернет цензурата с помощта на софтуерни приложения.

Например софтуерната програма Dongtai на компанията Dynaweb позволява използването на прокси сървъри, които скриват IP адреса на потребителя от Интернет полицията.

Последователи на Фалун Гонг създават Global Internet Freedom Consortium, мрежа от технологии за пробиване на Интернет блокадата в Китай.

Войната на ККП срещу Фалун Гонг се води и в чуждестранното Интернет пространство.

Вируси са изпращани до компютрите на практикуващите Фалун Гонг по цял свят.

Служител на австралийската компания Fastmail.fm забелязва, че някой използва много сложна технология, за да пробие в шест лични електронни пощенски кутии. Всички принадлежат на последователи на Фалун Гонг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies