Шпионажът е основен инструмент на репресии срещу Фалун Гонг, използван от китайското комунистическо правителство извън границите на Китай.

 

Шпионски атаки

Китайската народна република (КНР) има международна мрежа от шпиони, които следят петте най-застрашителни за режима групи: активисти за демокрация, уйгури, тибетци, поддръжници на независимостта на Тайван и практикуващи Фалун Гонг.

Според изтекъл документ на ККП от октомври 2000 г., партийният лидер Дзян Дзъмин е наредил „засилване на борбата" срещу Фалун Гонг със средствата на засилено наблюдение.

Въпреки потайния характер на внедряването на шпионите, тяхното съществуване не е тайна. Те са служители на китайски посолства и консулства, лидери на студентски организации, шпиони представящи се за практикуващи Фалун Гонг и журналисти от агенция „Синхуа", работещи във водещи западни медии.

Сред методите са: подслушване на мобилни телефони, проникване в електронни пощи и инсталиране на шпионски софтуер чрез прикачени файлове към електронни писма.

Шпионажът не се ограничава само до виртуалното пространство. Практикуващи Фалун Гонг извън Китай са подложени и на физически атаки: пукане на гуми на автомобили, вандализъм, заплахи, побой и дори стрелба.

Ярък пример е влизането с взлом в апартамента на Гейл Рачлин, говорител на Фалун Гонг в Манхатън, Ню Йорк. Апартаментът е разбиван пет пъти през първите няколко години на преследването. Иззети били тефтер с адреси, данъчна информация и информационни материали за Фалун Гонг.

В България служители на китайското посолство в София редовно заснемат протести на Фалун Гонг с видеокамера.

1 000 китайски шпиони само в Австралия

През 2005 г. Чън Юнлин, бивш първи секретар и консул по политическите въпроси в китайското генерално консулство в Сидни, Австралия, потърси политическо убежище и разкри, че КНР подържа мрежа от около 1 000 шпиони в Австралия. Неговите задължения в консулството включвали следене на практикуващи Фалун Гонг и на демократични активисти.

Скоро след Чън, политическо убежище потърси и Хао Фънджун, полицай, работил в Управление 6-10, специално създадено за репресиите срещу Фалун Гонг. Хао разкри как информация, събирана в чужбина, е била изпращана в Китай. Практикуващите Фалун Гонг били специално наблюдавани. „Лично съм получавал разузнавателна информация за практикуващи Фалун Гонг в Австралия, САЩ и Канада," твърди Хао и посочва конкретни имена.

Репортаж на „Тайпе таймс" от 2004 г. разказва за предполагаем шпионин, арестуван в Тайван. Мъжът е събирал информация за практикуващи Фалун Гонг, докато е работил като таксиметров шофьор. Въз основа на тази информация, китайските власти вкарват в черния списък много тайвански последователи на Фалун Гонг, на които след това им е забранявано да влизат в Китай и дори в Хонконг.

Инфилтриране отвътре

Най-разпространената тактика за проникване в група на Фалун Гонг извън Китай, е представяне на шпионин за ентусиазиран последовател на практиката. Именно този метод използва ККП през лятото на 1999 г. в Китай, докато се подготвя за начало на репресиите.

Агентите зад граница събират информация за хора и планирани дейности. В същото време се опитват да сеят раздор сред общностите на Фалун Гонг. Крайната цел е проваляне и елиминиране на Фалун Гонг на международно ниво.

Китайски последователи на Фалун Гонг, които се връщат в родината си след 1999 г. съобщават, че местни полицаи са се свързвали с тях за „приятелски разговор". Целта на тези разговори била получаване на информация за Фалун Гонг.

Китайски студентски асоциации

Oт 2007 г. насам китайски шпиони са инфилтрирани в студентски организации.

Привидно създадена за улесняване на адаптацията на китайските студенти и културен обмен, Китайската асоциация на студентите и учените (CSSA) в Америка и Европа работи в тясно сътрудничество с китайските консулства и посолства. Те шпионират състуденти, лобират пред чужди правителства и опосредстват дейности за защита на човешките права, организирани територията на университетите.

Бивши председатели на CSSA свидетелстват, че тези студентски групи всъщност служат като задгранични инструменти на ККП.

Към началото на 2013 г. в чужбина учат над 200 000 китайци. Отровени с омразната пропаганда срещу Фалун Гонг, много от тези студенти – съзнателно или не – продължават да я разпространяват.

Китайски бизнес асоциации

Задгранични китайски бизнес асоциации са под контрола на китайските посолства и често действат по заповед на китайския режим. Типичен пример е поредицата атаки срещу практикуващи Фалун Гонг в нюйоркския квартал Флашинг през 2008 г. В един от случаите китайският генерален консул е бил на мястото на нападението, насаждайки омраза и подстрекавайки хората да нападат привърженици на духовната практика.

Институти „Конфуций“

Институтите „Конфуций“ са един от основните задгранични канали за пропаганда на ККП. Китайският режим управлява 1 100 института в 93 държави. Официално институтите са места за обучение и културен обмен, но всъщност формират обществения имидж на режима. ККП определя какво да се преподава и какво не. Институтите са платформа за индоктриниране с партийната версия за история, култура и актуални въпроси, като същевременно избягват споменаването на нарушенията на човешки права, кръвопролития и етнически прочиствания.

Инцидентът в Аржентина

През декември 2005 г. нападатели от китайски произход нанасят побой на последователи на Фалун Гонг в столицата Буенос Айрес, пред камерите на национална медия. Атаката се случва по време на посещение на Луо Ган, висш китайски държавен служител, съден за участието си в репресиите срещу Фалун Гонг. Година по-рано, по време на посещение на държавния китайски лидер Ху Дзинтао, 30 китайци атакуват практикуващи Фалун Гонг и нарязват банерите им с ножове.

Инцидентът в ЮАР

През юни 2004 г. въоръжени мъже откриват огън срещу автомобил с практикуващи Фалун Гонг, в резултат на което единият от пътуващите е ранен в крака. Групата практикуващи току-що е пристигнала в Йоханесбург с намерение да заведе съдебен иск срещу висшите китайски партийни служители Дзън Цинхун и Бо Силай за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Инцидентът в Исландия

През юни 2002 г. на стотици последователи на Фалун Гонг е отказан достъп до територията на Исландия, за участие в мирна демонстрация по време на визитата на Дзян Дзъмин. Разследване установява, че имената на депортираните практикуващи са в черен списък, предоставен от китайските власти. По-късно депортирането е съдено от омбудсмана на Исландия като незаконно.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies