закон за трафика на органи Канада

Канадският парламент единодушно прие на 30 април 2019 г. законопроект, целящ да ограничи международния трафик на човешки органи.

Законопроект S-240 — със спонсор сенатор Салма Атауладжан, единодушна подкрепа от Сената и Камарата на общините — цели да инкриминира граждани на Канада, придобили в чужбина човешки органи без изрично съгласие на донора, и отказва достъп до Канада на лица, участвали в насилствено отнемане на органи.

След като бе одобрен с изменения от Камарата на общините в края на април, текстът сега е върнат в Сената за повторно гласуване, преди да се превърне в закон.

Ариф Вирани, парламентарен секретар на правосъдния министър, отбеляза, че законопроектът има подкрепата на правителството и че е кулминацията на "над 10 години парламентарен труд".

"Струва си да се припомним, че преди S-240, в парламента бяха входирани четири други законопроекта, някои от депутата-либерал Борис Вржесневский и от бившия правосъден министър Ъруин Котлър. Разпоредбите в законопроект S-240 ще позволят на Канада да демонстрира своята ръководна роля в борбата срещу трафика на органи и в защитата на човешките права."

Гарнет Дженюис, депутат от Консервативната партия в Камарата на общините и спонсор на законопроекта, заяви в интервю, че го е провокирала информация, че в някои държави, "особено Китай", хора са убивани с цел продажба на органите им.

"Понякога органите са отстранявани, докато жертвата е все още жива: това е ужасяващо болезнен процес; след това органите са използвани за присаждане", каза Дженюис.

Медията "Епок Таймс" бе първата, разпространила през 2006 г. новината за организирано от китайската държава насилствено отнемане на органи от живи донори, които умират в процеса на изваждане. Информацията бе потвърдена от разследвания на бившия канадски депутат Дейвид Килгор, правозащитния адвокат Дейвид Матас и журналиста и автор Итън Гутман. Разследванията показват, че жертвите на този нов вид геноцид са затворници на съвестта, включително привърженици на Фалун Дафа (Фалун Гонг) и други преследвани групи, като уйгури и тибетци.

"Предприетите от нас законови мерки няма да разрешат целия проблем", добави Дженюис. "Все пак прекратяват всяка възможност за канадско участие."

Младият канадски депутат призова парламентаристите да подкрепят законопроекта преди следващите избори през октомври. Ако Сенатът не го одобри и превърне в закон дотогава, целият процес трябва да започне отначало.

"Нека 42-ият парламент остави това завещание, а именно: че сме успели да направим нещо прекрасно за най-уязвимите в света", каза Дженюис по време на обсъждането на законопроекта в Камарата на общините.

"Завещание"

Предложеният закон засилва позицията на Канада по отношение трафика на човешки органи, като въвежда четири нови типа престъпления, разширява извънтериториалната съдебна компетентност върху тези нови престъпления и променя закона за имиграцията и бежанците, добавяйки ново основание за недопускане в Канада на участници в престъпления по силата на новия законопроект. Това обясни Ариф Вирани по време на обсъждането на законопроекта.

Борис Вржесневский, спонсор на подобни законопроекти в предишни парламенти, заяви, че е загрижен по въпроса, особено след като е получил информация как престъпни групи в Украйна насилствено отнемат органи и за незаконни клиники в Индия, "където бедни фермери продават бъбреците си, за да върнат дълговете си".

Все пак, "най-варварската" практика, привлякла вниманието на Вржесневский, е "многомилионният, индустриален по мащаб бизнес, управляван от Народната освободителна армия на Китай: в нейните военни болници премахват телесни части и органи от затворници на съвестта, държани в огромната мрежа за превъзпитание".

"Изминаха 11 години от първия ми законопроект срещу трафика на човешки органи; затова съм сигурен, че законодателството за борба с този ужас и съвременна форма на канибализъм, най-накрая ще бъде прието от 42-рия канадски парламент", заяви Вржесневский.

Депутатът Мъри Ранкин обяви пред парламента, че представляваната от него Нова демократична партия "изцяло подкрепя законопроекта" и призова всички парламентаристи да го подкрепят.

"Искаме той да бъде завещанието на парламента, за да се справим с това, което моят приятел Вирани с право нарича 'ужасяващо престъпление'."

Източник: https://www.theepochtimes.com/canadian-mps-give-unanimous-support-to-bill-combatting-international-organ-trafficking_2901505.html?fbclid=IwAR1KE3fvkMhdj6d1ksVZZ-pCtiSInEDjXc_A2gOkRhGpCv6EmV-Msp96Rc8

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies