протест китайско посолство София

С поредица от събития, родни симпатизанти на медитативната практика Фалун Дафа отбелязаха 10 декември, Международния ден на правата на човека.

Фалун Дафа са най-голямата група хора в света, подложени на системни репресии и тормоз през последните 20 години.

Мирен протест пред посолството на КНР в София, петиция за човешки права в Пловдив и прожекция на два документални филма в столицата с вход свободен, информираха гражданите за гоненията срещу близо 100 милиона души в комунистически Китай.

Така на 10 декември 2019 г. група родни последователи на Фалун Дафа отправиха мирен апел към китайските власти незабавно да прекратят преследването на милионите симпатизанти на духовния метод.

"Последователи на Фалун Дафа са държани в трудови лагери, центрове за промиване на съзнанието и психиатрични клиники, където са подлагани на жестоки репресии, включително насилственото отнемане на техните органи", разказваше на минувачи и полицаи Александра от София.

Подобни протести на Фалун Дафа се провеждат пред сградата на китайското посолство от 2008 г. насам, след двегодишен блокаж от страна на Столична Община, която ги осуетяваше под натиска на китайски дипломати, действащи чрез българското Външно министерство.

Жители на Пловдив също се запознаха със случващото се в Китай. Те научиха, че инициатор на продължаващото над 20 години преследване на Фалун Дафа е бившият китайски държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. С еднолична заповед от 1999 г., той поставя началото на репресии, определяни от международни експерти като геноцид и престъпление срещу човечеството.

Десетки граждани поставиха подписа си в международна петиция, с което станаха тъжители по гражданска жалба срещу Дзян Дзъмин, адресирана до китайските Върховен съд и Върховна народна прокуратура.

Младеж попита каква е причината за преследването на Фалун Дафа от китайското правителство. Той научи, че от публичното представяне на практиката в Китай през 1992 г. до началото на преследването през 1999 г., броят на последователите нараства лавинообразно до близо 100 милиона души, т.е. почти два пъти повече от членовете на китайската комунистическа партия, които по това време са около 60 милиона.

"О, да, разбирам", отвърна младежът. "Не биха допуснали нещо да застраши управлението на партията."

Документалните филми "Трудно за вярване" (2015 г.) и "Писмо от Масандзя" (2018 г.) бяха прожектирани на 11 декември във Федерацията на научно-техническите съюзи в София. Лентите разкриват факти за насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Дафа в държавни китайски болници, потвърдено миналия юни от международен трибунал в Лондон; както и за робския труд в китайските трудови лагери.

Благодарение на активната разгласа на проблема в над 100 държави, където Фалун Дафа е популярна, има огромна политическа и обществена подкрепа за спиране на репресиите, включително законодателни мерки за ограничаване трафика на органи за трансплантация от Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies