Българска Фалун Дафа Асоциация

Последни новини от 19 ч. на 17 Дек 2014: Oсвободиха незаконно задържаните в Сърбия практикуващи Фалун Гонг.

Седемте българи и двамата руснаци, живеещи в България, които бяха задържани незаконно в Белград, Сърбия, на 14 декември 2014 г., са освободени и по-късно вечерта на 17 декември ще бъдат на ГКПП Калотина.

При интерес от страна на медиите, деветимата ще направят изявления още на границата.

Утре, 18 декември 2014 г., задържаните ще дадат пресконференция в пресклуба на БТА от 13:00 часа.

 

 

Във връзка със задържането на седмината български практикуващи и двамата руски практикуващи мирната духовна практика Фалун Гонг в център за задържане на чужденци близо до Белград:

Правим следните разяснения и ви молим за съдействие и обективна разгласа на случая:

1) Фалун Дафа (или Фалун Гонг) НЕ е опозиционно движение, а древна китайска практика за самоусъвършенстване (подобна на йогата). Тя няма нищо общо с политиката, изцяло доброволна и безплатна, без списъци за членство. Цялата информация за Фалун Гонг е свободно достъпна в Интернет.
Китайската комунистическа партия политизира Фалун Дафа през 1999 г. като започва да преследва нейните симпатизанти. Причината за начало на репресиите е, че симпатизантите стават почти 2 пъти повече от членовете на комунистическата партия.

2) Нашите сънародници са доброволци за защита на човешките права. Те следват разпоредбите на Резолюция на Европейския парламент от 2013 г., която осъжда насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, включително практикуващи Фалун Гонг. Затова тяхното желание е да спомогнат за прекратяване на този геноцид, извършван от самото китайско правителство. Но вместо да бъдат уважавани, нашите сънародници са третирани като престъпници.

През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

3) С това задържане на нашите сънародници, сръбските власти директно се превръщат в съучастници в престъпленията на китайския режим. Те нарушават Конституцията на Република Сърбия, както и Конвенцията за правата на човека на ООН. Задържането на практикуващите е и ясна индикация доколко Сърбия уважава разпоредбите на Европейския парламент (във връзка с горепосочената резолюция).

4) Българските практикуващи Фалун Гонг НЕ са пътували за Сърбия с цел участие в незаконни протести. Сръбската Фалун Дафа Асоциация надлежно подава молба за провеждане на мирни протести с цел информиране на сръбската общественост относно престъпленията с отненамане на органи в Китай. Полицията в Белград забранява провеждането на такива протести по време на Третата среща на върха, и това е добре известно на българските практикуващи преди тръгването им за Сърбия. Затова намерението им е да се съберат със сръбски практикуващи Фалун Гонг, за да обменят опит в самоусъвършенстването и да правят заедно медитативните упражнения на Фалун Гонг, но не и да протестират.

5) Твърдението, че нашите сънародници не са поискали контакт с българското посолство е лъжа.
Когато пристигат в хостела в Белград, за да се настанят на 14 декември 2014 г., там ги чакат полицаи. Те ги отвеждат в полицейски участък в полицейска кола със затъмени стъкла и решетки. Практикуващите веднага са поискали да се свържат с българското посолство. Полицаите им казали, че нямат право, тъй като са в полицейски участък. И че щели да имат това право, ако се съгласят да ги трансферират в център за задържане на чужденци. Началникът на полицейския участък бил видимо в нетрезво състояние и се опитал да направи хватка на един от практикуващите, душейки го през врата. Но практикуващият успял да се измъкне.

За да могат да говорят с консула на България, практикуващите се съгласили да ги прехвърлят в център за задържане на чужденци. Там ги оставили да чакат 5-6 часа и отново не им позволявали да говорят с консула. След което сръбските власти излъгали консула и българското посолство, че практикуващите не са поискали контакт с тях. Впоследствие служителите на центъра решили да отведат практикуващите до границата на Сърбия с полицейски кордон и да ги освободят. В този момент пристигнала заповед на вътрешния министър да ги задържат и следвашата нощ (15-16 декември).

6) Вечерта на 16 декември 2014 г. (понеделник) един от задържаните български граждани се свърза с нас по телефона и ни съобщи, че служители на центъра за задържане на чужденци са уведомили задържаните, че ги държат по заповед на министър на вътрешните работи на Сърбия, тъй като имали опасения, че практикуващите ще се върнат в Сърбия и ще протестират. Коментарът от задържаните практикуващи бил: не сме имали намерение да протестираме, а и как бихме могли, след като вие планирате да ни изведете с полицейски кордон до границата и ни сложите черен печат в паспортите?

7) На практикуващите в центъра са дали за подпис декларация, в която признават, че са дошли в Сърбия с цел провеждане на незаконни протести. Всички са отказали да подпишат такава декларация, тъй като това просто не е истина. Ако те подпишат тази декларация, сръбските власти ще ги съдят по член 40 от закона за чужденци на Сърбия, като заплашващи сигурността на страната.

 

Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай с над 70 милиона последователи предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин.

През 1999 г. той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.

Фалун Гонг няма политически характер, всички дейности са ицзяло доброволни и безплатни. Цялата информация за Фалун Гонг е свободно достъпна в Интернет.

 

Лица за контакт:

Милена Атанасова – Българска Фалун Дафа Асоциация, тел. +359 878 169 523
Екатерина Желязкова – Българска Фалун Дафа асоциация, тел. +359 886 254 384
Деян Маркович – координатор на Фалун Дафа в Сърбия, тел. +381 633 51652

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies