Фалун Гонг Китай годишен доклад САЩ

В своя годишен доклад от 29 април 2019 г., Комисията по международни религиозни свободи на САЩ (USCIRF) посочи Китай като един от най-явните потисници на религиозни последователи в света.

През последната година, китайският комунистически режим е засилил преследването на мюсюлмани уйгури, последователи на Фалун Гонг, християни и тибетски будисти, се казва в доклада.

"Не мисля за преувеличено предположението, че китайското правителство е обявило война на вярата", заяви Гари Л. Бауер, комисар на USCIRF.

Макар докладът да отличава общо 16 държави в качеството им на тежки нарушители на религиозната свобода, според Бауер, Китай няма равен, особено по отношение на мащаба на репресиите.

За разлика от други нарушители, които не играят глобална роля, Китай е сила с нарастващо влияние в целия свят, добави Бауер.

"Затова, нарушения на основните човешки права с подобен магнитуд е истински тревожно. Именно това е темата, която повече държави по света трябва да разискват, дори с риск за собствените им икономически интереси."

Война срещу вярата

Положението на религиозно вярващите става все по-тежко в Китай, заради усилията на комунистическия режим да контролира религиозната вяра, се споменава още в документа. Кампанията е насочена срещу религии, над които държавата няма значително влияние.

"Китай все още е атеистична, комунистическа държава", каза Бауер. "Комунистическата партия изглежда се чувства силно застрашена, когато китайските граждани отдават повече внимание на духовността и религиозните си убеждения, отколкото на насоките на китайското правителство."

Докладът обръща внимание на ескалиращото преследване на религиозни и етнически малцинства, особено на мюсюлмани уйгури и тибетски будисти.

Американският Държавен департамент изчислява, че над 1 милион уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства, са държани в лагери за интерниране, като част от усилията на режима за борба с "екстремизма".

В доклада се посочва също, че 1 милион партийни кадри са изпратени да живеят с уйгурски мюсюлмански семейства, за да следят за всякакви признаци на "екстремистко" религиозно поведение, като например "необичайна" брада, носене на бурка и достъп до религиозни материали в Интернет.

Междувременно, режимът продължава да преследва тибетски будисти като част от стратегия за принудителна асимилация и потискане, пише в доклада. Това включва контрол върху обучението на монасите, решения за застрояване на свети места за поклонение и ограничаване на религиозни събрания.

В доклада се посочва, че репресиите срещу католици, неконтролирани от държавата, са се засилили през втората половина на 2018 г., дори след подписването през септември миналата година на важна сделка между Ватикана и Китай, според която комунистическият режим има право да назначава епископи вместо Светия престол.

Китайските власти са затворили стотици независими църкви и протестантски сдружения. Също, от април 2018 г. насам, са забранили продажбата на Библията в Интернет.

Убийства с цел продажба на органи

Докладът обръща специално внимание на продължаващото почти две десетилетия преследване на последователите на духовната практика Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа.

През 2018 г., режимът е задържал най-малко 931 последователи на Фалун Гонг заради медитация на обществени места и разпространение на информация за практиката.

Бауер допълни, че Комисията е получила достоверна информация, че режимът насилствено отнема органи от затворници на съвестта в Китай, предимно последователи на Фалун Гонг.

"Има надеждни доказателства за отнемането на органи", каза той.

В доклада се добавя, че през 2018 г., защитници на човешките права, медицински специалисти и разследващи журналисти са предоставили допълнителни доказателства, че отнемането на органи продължава в значителен мащаб.

"Трудно е да се проумее, че подобни варварски практики все още са факт в днешно време, още повече, че се разрастват в Китай", каза Бауер.

Режимът твърди, че от 2015 г. насам, органите, използвани в китайската система за трансплантации, идват от доброволни донори, но независими разследващи и адвокати имат сериозни съмнения относно това твърдение.

Доклад от 2016 г. на "Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай" (ETAC), откри огромно несъответствие между официалните данни за броя трансплантации и този на реално извършените трансплантации в болниците.

Докладът на ETAC прави анализ на публичните регистри на 712 китайски болници, извършващи трансплантация на черен дроб и бъбреци. Разследването разкрива, че всяка година в тези болници се извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации, далеч над официалния брой: от 10 000 до 20 000 трансплантации годишно.

Въз основа на телефонни обаждания в болници, свидетелства на оцелели и други доказателства, докладът заключава, че обяснение за огромното несъответствие е наличието на огромен брой задържани последователи на Фалун Гонг, чиито органи са насилствено изземани при поискване, а в хода на процедурата жертвите умират.

Препоръки

USCIRF препоръчва правителството на САЩ да наложи целеви санкции срещу китайски служители, отговорни за преследването на религиозни групи.

Комисията иска Администрацията на президента Доналд Тръмп да повдига въпроса за религиозните свободи и правата на човека във всички двустранни срещи с Китай, включително по време на текущите търговски преговори.

В доклада на USCIRF се изтъква необходимостта от сътрудничество с американски компании, с цел предотвратяване разпространението на методите на китайския режим, като цензура на информация за нарушения на религиозните свободи.

Според Бауер, тази препоръка има за цел да помогне на американските компании "да разберат какво да направят, за да се предпазят от злоупотреби от страна на китайското правителство".

"Много американски компании са толкова загрижени за достъпа си до китайския пазар, че са склонни да пренебрегват нарушенията на човешките и религиозните свободи, или са склонни да оказват натиск върху правителството на САЩ да не засяга тези въпроси пред Китай от страх, че това може да повлияе на бизнеса им", каза Бауер.

"А това е неприемливо."

Източник: https://www.theepochtimes.com/us-religious-freedom-report-highlights-chinas-war-on-faith_2899160.htm

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies