преследване репресии Фалун Гонг Дафа Китай

В далечния северозападен китайски район Синдзян живеят множество мюсюлмански малцинства, включително уйгури и казаци. Около един милион мюсюлмани са неправомерно държани в местните лагери за интерниране, известни като "лагери за превъзпитание", разкриват правозащитни активисти.

Малцина успяват да напуснат Китай след освобождаването си, предоставяйки рядка възможност останалият свят да научи какво се случва в тези лагери.

Китайските власти оправдават така нареченото "превъзпитание" като мярка за предотвратяване на религиозен "екстремизъм" и "терористични дейности", и за осигуряване на "етническо единство" и "национална сигурност". Нещо повече, неотдавна Китай преименува тези лагери на "центрове за професионално образование", заради постоянната критика от страна на международната общност.

Радио "Свободна Азия" оповести през юли 2019 г. свидетелствата на двама оцелели от китайски лагери, които разказват, че са видели там хански китайци и последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Гюлджар Али Хан е китайка от казашки произход, живееща в Казахстан. На 16 юли 2017 г. тя пътува до Синдзян, за да посети родителите си. Арестувана е от китайските гранични власти и три дни по-късно задържана в лагер за превъзпитание, където прекарва 19 месеца. След това я изпращат да работи във фабрика, до освобождаването ѝ през октомври 2018 г. Основанието за задържането е "неспособност да говори мандарин".

Казашка правозащитна организация упражни натиск върху китайските власти за освобождаването на Гюлджар. В началото на 2019 г. жената успя да напусне Китай и да се върне при съпруга си в Казахстан. Двете им дъщери обаче са все още в Синдзян.

Гюлджар разказа пред радио "Свободна Азия", че по време на пребиваването си в лагера за превъзпитание е трябвало да носи затворническа униформа и ежедневно да учи мандарин. По думите ѝ, всички затворници са били заставени да изучават речите на китайския партиен лидер Си Дзинпин, "величието" на китайската инициатива "Един пояс, един път" и така нареченото етническо единство. След половин месец престой в лагера я инжектират с неизвестно вещество. Подстригват дългата ѝ коса с обяснението, че центърът за задържане се управлява като военен лагер.

Гюлджар разкри, че в лагера лично е видяла последователи на Фалун Гонг и хански китайци, наред с уйгури, казаци, киргизи, хуейци и татари. Правилата на лагера забранявали трима или повече души от една етническа група да се събират и разговарят.

Друг затворник, хански китаец от синдзянската префектура Алтай, също е бил държан в лагер за интерниране. За целите на интервюто с радио "Свободна Азия" и от съображения за сигурност той пожела да остане анонимен.

Миналото лято полицията обискирала дома му и открила украшения с етнически характер, които мъжът продавал. Отвели го в полицейски участък, където в продължение на три дни го разпитвали и изтезавали на "тигровата пейка". Не му позволявали да заспи до сред нощ. В момента, в който се събудел, го връзвали отново за "тигровата пейка". Полицаите го разпитвали как се е снабдил с етническите украшения и защо пътувал в чужбина. Също го заплашили, че ще изпратят и семейството му в лагер за превъзпитание.

След разпита, полицаите го отвели в народната болница в град Алтай, където му взели кръв и направили изследвания на корема, гръдния кош, урината и сърцето с обяснението "рутинен медицински преглед".

После го върнали в участъка и изтезавали в продължение на почти месец. Мъжът многократно припадал и бил на косъм от смъртта. Накрая го преместили в лагера за превъзпитание в град Алтай, където останал една година.

Там попаднал на над 30 хански китайци, между които протестиращи, религиозни вярващи и активисти за човешки права. На всички били правени медицински изследвания, за които по-късно трябвало да заплатят.

Тайванската интернет медия "The Reporter" публикува подобна история. Казахстанският гражданин Яр Кали бил арестуван при влизане на територията на Синдзян на 9 ноември 2017 г. Обвинили го в пътуване до Казахстан, практикуване на ислям и сваляне от интернет на мобилното приложение WhatsApp. Въпреки че не се признал за виновен, го задържали над 400 дни в лагер за превъзпитание. Там го подложили на различни форми на изтезания: побой с юмруци, шамари, електрошокови палки и лишаване от храна в продължение на дни.

Яр Кали сподели пред тайванската медия, че преживяването му помогнало да разбере, че тези лагери нямат нищо общо с така наречената "борба с екстремизма", а са инструмент на комунистическата диктатура за преследване на редови граждани.

Кали също разказва, че сред затворниците е виждал последователи на Фалун Гонг, християни и хански китайци.

"Ако истината за лагерите за превъзпитание излезе наяве, различните етнически групи ще се съюзят срещу китайския комунистически режим", каза Яр Кали, "защото китайският режим преследва всеки гражданин и всяка религия."

Източник: https://www.theepochtimes.com/survivors-of-chinas-internment-camps-reveal-that-detainees-include-han-nationals-and-falun-gong-practitioners_3028162.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies