държавен департамент САЩ доклад Китай

Преследването на духовния метод Фалун Гонг бе неколкократно споменато в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права през 2019 г., публикуван на 11 март 2020 г.

По време на пресконференция в деня на оповестяването на доклада, държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, подчерта, че "правото на живот, свобода и стремеж към щастие принадлежи не само на американците, а на всекиго, навсякъде".

В частта за Китай, докладът отбелязва насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта, по-специално симпатизанти на Фалун Гонг. Според документа, са налице "изключително убедителни доказателства", че официално обявените от китайското правителство данни за броя дарени органи, са фалшифицирани.

Докладът цитира заключението на независимия "Китайски трибунал", публикувано на 1 март 2020 г. след 18-месечно разследване и в обем 160 страници. Според заключението, са налице "преки и косвени доказателства за принудително отнемане на органи в Китай и липсват данни, че тази практика е преустановена".

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е метод за самоусъвършенстване с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения; преследван от китайската комунистическа партия от 1999 г. насам заради огромната си популярност, в която партията вижда заплаха за властта си.

По-натам, годишното издание на американския Държавен департамент предоставя данни за административното задържане в центрове за "превъзпитание", като мярка за сплашване на политически и религиозни активисти, включително Фалун Гонг.

Според доклада,"властите често подлагат бивши политически затворници и семействата им на наблюдение, подслушване, заплахи, обиски и други форми на тормоз".

Докладът описва как китайското правителство оттегля юридическите правомощия на адвокати, които се ангажират с неудобни за правителството дела, като защита на продемократични дисиденти, членове на домашни християнски църкви и последователи на Фалун Гонг.

Адвокатите са обичайно обвинявани в "подриване на държавната власт" и "застрашаване на националната сигурност". Други мерки срещу тях включват: незаконно лишаване от свобода, разследване, тормоз, заплахи, свързани с насилие и отказ на достъп до доказателства и клиенти.

Адвокати Уан Цюенджан, Ю Уъншън и Дзян Тиенюн са все още в затвора, а Гао Джишън — наричан "съвестта на Китай" и известен със защитата си на симпатизанти на Фалун Гонг — е в неизвестност от 2017 г. насам, след 13 години похищения, затвор и изтезания.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies