Международен трибунал за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай

В държавни китайски болници убиват последователи на духовното движение Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Това обяви на 17 юни 2019 г. Международният трибунал за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай.

Трибуналът със седалище в Лондон, Великобритания, разследва дали държавни или одобрени от държавата организации в Китай са извършили престъпни деяния във връзка с насилствено отнемане на органи. Председател на Трибунала е сър Джефри Найс, кралски адвокат, водил делото срещу Слободан Милошевич в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Китай е обвиняван в насилствено отнемане на органи от 2000 г. насам, първоначално от телата на осъдени на смърт затворници.

По-късно Китай обяви, че осъдените на смърт затворници са предоставили съгласие да дарят органите си на държавата, за да заплатят за престъпленията, които са извършили срещу държавата. Китай твърди, че е прекратил тази практика през януари 2015 г.

Въпреки това, експлозията от дейности по трансплантация на органи в Китай след 2000 г. с доклади за хиляди трансплантационни туристи пътуващи до Китай за закупуване и присаждане на органи, предполага наличието на огромен запас от органи, чийто източник не могат да бъдат само екзекутирани затворници.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта – основно последователи на Фалун Гонг - може да са убити в държавни китайски болници в периода 2000-2016 г., с цел органите им да бъдат продадени на пациенти нуждаещи се от трансплантация, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас и на разследващия журналист Итън Гутман.

Израел, Испания, Италия, Норвегия, Белгия и Тайван вече приеха закони, които ограничават достъпа на своите граждани до присаждане на органи в китайски болници.

Европейският парламент и Американският конгрес приеха няколко резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай.

Какво е Фалун Гонг

Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа) е традиционна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Поради научнодоказания положителен ефект върху морала и здравето на хората, Фалун Гонг става най-масовото социално явление в Китай. Между 70 и 100 милиона души (6-8% от китайското население) практикуват Фалун Гонг през 1999 г., по данни на китайското правителство.

След като открива, че последователите на Фалун Гонг са почти два пъти повече членовете на ККП (които по това време са около 60 милиона), тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин възприема практиката като заплаха за властта на партията. Така на 20 юли 1999 г. Дзян издава еднолична заповед Фалун Гонг да бъде изличен от Китай.

Последователите са затваряни в трудови лагери, затвори, центрове за превъзпитание и психиатрични клиники, където са принуждавани да се откажат с декларация от вярата си във от Фалун Гонг. Засвидетелствайки по този начин лоялността си към партията, "реформираните" последователи са освобождавани и задължени да докладват на полицията всеки, който чете книгите или изпълнява упражненията на Фалун Гонг.

Отказалите да подпишат декларация са подлагани на жестоки мъчения. Има хиляди документирани смъртни случаи. Преследването продължава и днес.

Фалун Гонг стават "удобни" жертви на бизнеса с насилственото отнемане на органи: те са много на брой, държавата ги счита за дисиденти и извън закона, а телата им са в много добра физическа форма, благодарение на практиката.

Днес Фалун Гонг се практикува свободно в 114 страни по света, включително България. Преследван е само в Китай.

Медийни публикации

Ройтерс: https://www.reuters.com/article/us-britain-china-rights/china-is-harvesting-organs-from-falun-gong-members-finds-expert-panel-idUSKCN1TI236

Гардиън: https://www.theguardian.com/world/2019/jun/17/china-is-harvesting-organs-from-detainees-uk-tribunal-concludes

Телеграф: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/06/17/british-government-ignored-chinese-organ-harvesting-tribunal/

Форбс: https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/06/18/china-killing-prisoners-to-harvest-organs-for-transplant-tribunal-finds/

BBC: https://www.facebook.com/david.campanale/videos/10157071869622349/

Индипендънт: https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-organ-harvesting-prisoners-falun-gong-deaths-tribunal-a8962661.html

Нюзуик: https://www.newsweek.com/china-organ-harvesting-prisoners-tribunal-transplant-1444383

Таймс: https://www.thetimes.co.uk/article/qc-s-report-calls-on-nhs-to-fight-black-market-in-organ-harvesting-qtv9xg339

Дейли Стар: https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/786329/china-organ-harvesting-london-tribunal-falun-gong

Скай Нюз: https://news.sky.com/story/organs-of-prisoners-illegally-harvested-in-china-tribunal-claims-11743480

Саут Чайна Морнинг Поуст: https://www.scmp.com/news/china/society/article/3014937/china-harvesting-organs-falun-gong-members-expert-panel-finds

Епок Таймс: https://www.theepochtimes.com/forced-organ-harvesting-in-china-has-taken-place-on-significant-scale-independent-tribunal-finds_2965978.html

За контакт: Георги Плешков, 0888 576 675

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies