Българска Фалун Дафа асоциация прессъобщение

По повод 26 юни, Международния ден за подкрепа на жертвите на изтезания, Българска Фалун Дафа Асоциация организира подписка на 26 юни 2019 г. (сряда), от 11:30 до 14:30 часа, на площад "Народно събрание", пред паметника "Цар Освободител" в София.

По време на събитието, български симпатизанти на традиционната духовна система за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, ще раздават листовки с информация за нарушенията на човешките права на своите съмишленици в Китай.

Те ще събират и подписи в международна петиция, адресирана до Народната прокуратура и Върховния съд на Китайската Народна Република. Целта на подписката е подвеждане под съдебна отговорност на бившия китайски държавен и партиен глава Дзян Дзъмин, за геноцид и престъпления срещу човечеството, във връзка с иницииране на преследването на Фалун Гонг.

Фалун Гонг е мирна духовна практика с морални учения, основани на принципите Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения. Има научно доказан положителен ефект върху здравето и морала на хората. Популярна и уважавана в над 100 държави по света, включително България.

Фалун Гонг става най-масовото движение в Китай през 90-те години на 20-и век: през 1999 г. последователите са между 70 и 100 милиона души: 6-8% от китайското население и почти два пъти повече от членовете на китайската комунистическа партия (65 милиона). Тогавашният лидер Дзян Дзъмин вижда в тази популярност заплаха за своята власт и тази на партията, и на 20 юли 1999 г. издава еднолична заповед за изличаване на Фалун Гонг от Китай.

Милиони последователи на Фалун Гонг са задържани в трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието, където са изтезавани по най-жестоки начини.

Миналата седмица, Международен трибунал в Лондон потвърди, че в държавни китайски болници убиват последователи на Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта – основно последователи на Фалун Гонг - може да са убити в държавни китайски болници в периода 2000-2016 г., с цел органите им да бъдат продадени на пациенти нуждаещи се от трансплантация, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас и на разследващия журналист Итън Гутман.

Израел, Испания, Италия, Норвегия, Белгия и Тайван приеха закони, които ограничават достъпа на своите граждани до присаждане на органи в китайски болници.

Европейският парламент и Американският конгрес приеха няколко резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай.

Апелът за спиране на продължаващите жестоки репресии остава актуален и днес.

На 26 юни 1987 г. влиза в сила Конвенцията на ООН против изтезанията, повод 26 юни да бъде отбелязван като Международен ден за подкрепа на жертвите на изтезания. Конвенцията са ратифицирали 174 държави, включително България. Нашата страна е ратифицирала и Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Предотвратяването и изкореняването на изтезанията е основна цел на политиката на Европейския съюз.

За контакт: Александра Ботева, 0879 383 023

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies