прессъобщение новини медии Сърбия България

Седем български и двама руски граждани, живеещи в България, бяха незаконно задържани в центъра за предварителен арест в Панеска "Падинска Скела", Белград, Сърбия през декември 2014 г. Те бяха освободени след три денонощия с подкрепата на българското МВнР, член на Европейския парламент и Амнести Интернешънъл.

Ден след освобождаването си, деветимата дадоха пресконференция в пресцентъра на БТА, а през януари 2015 г. упълномощиха сръбски адвокат да ги представлява пред местен съд по жалби за неправомерно задържане. Деветимата бяха арестувани и задържани от сръбските власти в навечерието на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе на 16 декември 2014 г. в Белград.

Само преди броени дни историята се повтори за един от задържаните през 2014 г.

Виктория, служител в държавната администрация и последовател на духовната практика Фалун Дафа (Фалун Гонг), беше задържана за 10 часа и след това депортирана на 27 септември от летище "Никола Тесла" в Белград обратно в словенската столица Любляна, където преди това е била на бизнес пътуване за участие в събития на ниво европейски институции. Заради отменен полет на Виктория ѝ се налага да пътува през Белград. При кацането ѝ на летището става ясно, че заради случката през 2014 г. ѝ е издадена забрана за влизане в Сърбия, за което тя самата не е знаела. Виктория се връща благополучно в България на 28 септември.

Опитът на Виктория повдига тревожни въпроси за финансовото и политическо влияние на комунистически Китай в съседна Сърбия, особено предвид кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, с присъщите му принципи на демокрация, спазване на човешките права, правосъдие и равни възможности.

Призоваваме ви да разследвате случая, за да стане ясно имат ли и какви са правата на българските граждани — които са и пълноправни европейски граждани — извън страната ни и в трети държави, където комунистическата партия успява да се намеси във вътрешните дела чрез финансов, икономически и друг вид натиск.

Прочетете пълния разказ на Виктория тук.

За контакт: Георги Плешков, тел. 0888 576 675

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies